用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴, 大提琴交流區
go

小提琴, 大提琴交流區 [複製鏈接]

小提琴, 大提琴交流區

本人是名專業的小提琴, 大提琴導師
歡迎各家長提問, 很樂意詳細解答

Re: 小提琴, 大提琴交流區

1. 小兒剛升二級小提琴﹐我打算他學到五級才考公開試﹐會否太遲呢?
2. 小提琴分很多種價錢﹐請問那一種比較好呢?請問幾多級開始要用靚小提琴呢?(小兒現在用最平過種﹐大約$3xx幾)
3. 請問要學到甚麼級數才懂教音呢(因為新琴好易走音)?

唔好意思﹐做咗問題兒童

gunwaiting,

請問細size的小提琴是否較易走音?
有冇價錢不太貴, 而質量又唔錯的小提琴介紹?
鈴木第四册大約屬幾級的教材?

Thanks.

Irene_BB 寫道:
1. 小兒剛升二級小提琴﹐我打算他學到五級才考公開試﹐會否太遲呢?
2. 小提琴分很多種價錢﹐請問那一種比較好呢?請問幾多級開始要用靚小提琴呢?(小兒現在用最平過種﹐大約$3xx幾)
3. 請問要學到甚麼級數才懂教音呢(因為新琴好易走音)?
唔好意思﹐做咗問題兒童

1. 沒有話遲不遲的, 請問你的小朋友幾多歲, 如果較細個, 本人認為初初不太適合一考就考五級(較高級), 因公開試最大的難度在於臨場的發揮, 第一次考d難度無咁高的級數, 吸取經驗, 考較高級時就會輕鬆一點
2.小提琴分很多種價錢(幾百至天文數字都有), 價錢貴平並不直接反映到琴的質數, 最更要睇木的質數和造琴師父的手工. 至於幾時開始用靚琴, 我個人意見~ 除了4/4可選擇靚小小的琴外, 3/4或以下的size不用太靚(價錢$1000樓下), 因小朋友快高長大, 最多用1年多就要換琴, 有點浪費
3.我自己本身就很強調學生一定要懂得教音, 不論初學與否, 因弦樂器走音是時常出現的事情, 老師多數一星期上1-2堂, 萬一老師剛上完堂, 琴走音又不懂tune, 小朋友就有籍口不練琴的 , 如想容易幫助小朋友學tune琴, 可買一點附助儀器(電子tuner等)

希望幫到你和你凡小朋友

candytl 寫道:
請問細size的小提琴是否較易?
有冇價錢不太貴, 而質量又唔錯的小提琴介紹?
鈴木第四册大約屬幾級的教材?
Thanks.

小提琴走音並不關琴的size和質數事, 好靚的琴都可能會常走音, 新琴情況最為嚴重, 天氣變是令琴走音的其中一個原因, 可放吸濕的防潮包在琴盒裡, 情況會稍為好點點

鈴木第四册大約4~5級

小兒八歲半(學了一年半)﹐他曾參加學校比賽﹐面對其很多人都不會怕。
請問考公開試是否由考官即場決定小朋友拉甚麼歌呢(有沒有考試範圍的)?
請問教音是否要另外學的﹐我怕買了附助儀器會不懂用?

gunwaiting,

唔該你回答.

再想請問如果部琴聲沙, 係咪關琴弦事? 係咪拉到咁上下時間就要换弦線呢?

小兒八歲半(學了一年半)﹐他曾參加學校比賽﹐面對其很多人都不會怕。
請問考公開試是否由考官即場決定小朋友拉甚麼歌呢(有沒有考試範圍的)?
請問教音是否要另外學的﹐我怕買了附助儀器會不懂用?

如果在台上不驚就好好多了, 起碼不會因緊張失准
係香港有2個公開試,一個皇家試(較出名),一個聖三一
普遍多數都考皇家試, 皇家試分1~8級, 可以jump 級
1~8級都是考4parts的
第一部份3首自選歌, 不是考官即場決定小朋友拉甚麼歌
第二部份音階
第三部份sight reading
第四部份aural

教音不需另外學的,老師應會教的
tuner其實好易用, 小朋友拉自己的琴, tuner會自動感應, 岩音會著綠色燈, 唔岩就紅燈

candytl 寫道:
再想請問如果部琴聲沙, 係咪關琴弦事? 係咪拉到咁上下時間就要换弦線呢?

部琴聲沙有好多因素的, 琴弦用得太耐, 天氣過於朝濕或乾燥, 音柱位置不正確,馬仔有問題, 如想清楚, 就要仔細check了
弦線理論上用2年就換一次, 就算無斷都換, 因條線始終會有損害

gunwaiting

請問大提琴和小提琴那一種較易.....
分別大嗎??
[img align=left]http://www.filecabin.com/up1/1160493500-SUM.gif[/img]

yingsum 寫道:
gunwaiting
請問大提琴和小提琴那一種較易.....
分別大嗎??

各有難度
但相對地大提琴會容易點點, 因小提琴要用面珠夾住琴. 動作,力度,位置難度較高

兩者分別相當大
譜号, 拎琴的動作,歌曲的類型都有很大的分別

但本人較喜歡大提琴的聲音

請問個tuner要幾多錢呢?
請問oral會否好深的(是否全英語)

Dear gunwaiting,

小女學了大提琴兩年, 依家拉緊二級。
年尾有親戚結婚, 想她拉一首歌(在church 或酒店), 請問有邊首

Kat_wang,

拉流行曲可以嗎? 有不少好聽的流行曲都可以在一個至個半八度內拉完, 二級應有能力應乎。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

請問個tuner要幾多錢呢?
請問oral會否好深的(是否全英語)

tuner大約200~4,5百都有
通常愈貴愈多工能(拍子機+tuner), 但盡量不要選擇這些
基本上$2xx個d就可以了

aural其實考唱歌,拍拍子,答一d樂理上的問題
全英語的, 但你報名前可選擇請翻譯

thank you!
any suggestions on the popular songs?

kaka0814 寫道:
Kat_wang,

拉流行曲可以嗎? 有不少好聽的流行曲都可以在一個至個半八度內拉完, 二級應有能力應乎。

小女學習大提琴有3個月, 有以下的問題, 煩請指教:
1. 現正開始學String builder book 2 及Suzuki Book 1, 請問進度會否太快?
2. 小女抽中了音統處的外展短期課程 (Cello Elementary 2), 值得參加嗎?
因為我曾觀課, 覺得老師好似好心急, 每一條Scale拉一次就教下一題, 我唔知咁樣是否普遍?

各位,

我想問問你們一些有關學小提琴的意見

(1) 囡囡於4月快將5歲, 如想給她開始學小提琴會否適合呢?
(2) 我找過一些大琴行(如柏施) 只有一些班是要6歲以上才可參加, 那是否初學琴參加一些有幾個小朋友的班會好些呢?
(3) 以我所知學小提琴要用手放於琴弦上, 5歲的小朋友會否困難及手仔會好痛呢?
(4) 如單對單教小朋友會否好快學會呢? 通常要收幾錢?

不好意思! 太多問題.......因自己對這方面一o的都不懂

Is it required to learn piano and violin together ?

winglen 寫道:
小女學習大提琴有3個月, 有以下的問題, 煩請指教:
1. 現正開始學String builder book 2 及Suzuki Book 1, 請問進度會否太快?
2. 小女抽中了音統處的外展短期課程 (Cello Elementary 2), 值得參加嗎?
因為我曾觀課, 覺得老師好似好心急, 每一條Scale拉一次就教下一題, 我唔知咁音樣是否普遍?

1.String builder book 內容有好多都重複又重複, 練基本功真的好好. 但咁快用Suzuki就不太見議, 因這書有個不好處, 太多手指位提示
2.絕對值得參加, 但老師質數好參差, 好像wan chi個邊
好多老師都無咩心機教(唔怕無學生), 本人亦曾在音統伐教過
‹ 上一主題|下一主題