用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! - Part 4 ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! - Part 4 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! - Part 4

snoopy 寫道:
有無留意新那本筆順薄好厚呀! 今日問老師, 下學期開始的功課係要寫句子,  另外, 3月7日要開始作戰啦, 下學期開始要一句句子 + 2個詞語, 聽到有d驚   

我o岩o岩看完p.1 first term 考試卷, 已經要: 配詞/量數/填標點符號/重組句子/閱讀理解/改寫句子.....(中/英都係). 我睇完仲驚....   
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! - Part 4

睇黎真係要幫阿仔打好d個底先升班, 如果唔係, 2個字......

c 緊

Jennie 寫道:
[quote]
snoopy 寫道:
有無留意新那本筆順薄好厚呀! 今日問老師, 下學期開始的功課係要寫句子,  另外, 3月7日要開始作戰啦, 下學期開始要一句句子 + 2個詞語, 聽到有d驚   

我o岩o岩看完p.1 first term 考試卷, 已經要: 配詞/量數/填標點符號/重組句子/閱讀理解/改寫句子.....(中/英都係). 我睇完仲驚....    [/quote]
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

yy13, carcar, jennie,

些些你的. 睇下星期五番唔番到學啦, 昕昕好鍾意番學的, 成日話係屋企冇小朋友同佢玩.

頭先侯老師話可以叫校車ee攞番的功課番嚟做wor, 唔駛咁悶.
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

Jennie 寫道:
我o岩o岩看完p.1 first term 考試卷, 已經要: 配詞/量數/填標點符號/重組句子/閱讀理解/改寫句子.....(中/英都係). 我睇完仲驚....   

真係好驚喎
你係睇邊學校既卷?津校/直資/私校?名校/普通學校??

有壓力有壓力

balltsang 寫道:
[quote]
Jennie 寫道:

真係好驚喎
你係睇邊學校既卷?津校/直資/私校?名校/普通學校??

有壓力有壓力 [/quote]

有時淨係靠學校係唔足夠的. 記得有一次響屋企樓下附近, 聽見個小朋友spelling 緊 eleven. (當時約在10月初) 我認得個小朋友讀n4(即k3), 當時心想, 囡囡都未教eleven,呢間保護兒童深井幼兒園學d野都幾深喎........ . 真係唔好以為屋村幼稚園d課程淺呀......   
其實係一家四口子

ball>>有津有私....全部女校o黎, 都係band 1小學.  唔知e家k3 會唔會配合到?? 我見d 小朋友寫字好靚/好整齊呀! 唔似我女d 咁肉酸.  仲有d 有listening part呀.....我覺得數學就對崇幼d 小朋友完全無問題.  中文/英文o個d 我估我女連卷入面d 字都未必曉......仲見老c 執字得好緊要, 我真係好仔細睇至見到個字有咩錯....好似補充個"充"字, 上面1點穿o左"一"1mm都無, 老c 都當錯.   
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

一家三口>>反而真係屋村d 幼稚園仲深呀!! 我朋友個仔k2上學期已經寫緊詞語/串字....根德上學期都spell 晒one-ten 啦.  

最慘係我朋友話我知, 佢個朋友個女(小學p.1)考出來成績唔好, 想問o下老c 點解, 老c 一句就話:" 咁你幫佢找補習啦. 要教都教晒!! 問我都無用." 聽到都嬲..... :tongue:

jennie > 我有個朋友響荃景圍上邊d小學讀, 佢都話下學期要學生自己睇題目, 老師唔再講解題目啦. 我聽到後, 唔係化........         
其實係一家四口子

一家三口>>所謂愉快學習, 大細都唔愉快!!!     我女又唔多LIKE睇課外書, 睇多少少字都想走....咁點識多D 字呢.

Jennie
6歲人仔咋.咁高要求   

唔識教

Jennie 寫道:
一家三口>>所謂愉快學習, 大細都唔愉快!!!     我女又唔多LIKE睇課外書, 睇多少少字都想走....咁點識多D 字呢.

對我來說, 崇真係做到愉快學習. 就講今次的評估, 英文科要小朋友數完數量, 然後寫answer, 學校係有寫過 one to ten, 但係默書就冇默過, 如果家長平時冇同小朋友spelling D生字, 呢一PART , 真係total lost!  :tongue:  :tongue:
其實係一家四口子

醒目開學勳章

K2F > 明天要帶泥膠番學, 係"明天", 亞囡話要白色, 整角仔喎

得意媽 寫道:
K2F > 明天要帶泥膠番學, 係"明天", 亞囡話要白色, 整角仔喎

我囡囡今天到帶左泥膠喎.
其實係一家四口子

醒目開學勳章

一家三口 > 又會咁o岩既,

K2F > 重有, 亞囡話5記得帶就冇份整喇

得意媽 寫道:

阿女話要帶輕黏土....話整全盒d 野.

醒目開學勳章

jennie > 亞囡都有話, 不過5知佢佢講定老師講 : 冇輕黏土都5梗要, 帶泥膠都得

p.s. 我梗係帶泥膠啦, 輕黏土咁c 貴

得意媽 寫道:
jennie > 亞囡都有話, 不過5知佢佢講定老師講 : 冇輕黏土都5梗要, 帶泥膠都得

p.s. 我梗係帶泥膠啦, 輕黏土咁c 貴

早知問埋你地啦!! 我問阿女用泥膠得唔得, 佢話唔得, 又比人賺o左廿雞.....     

仲有阿女話要帶埋d tools 喎....即係泥膠交剪/刀.....等

JADE:
JEFF都出水豆, 約十五粒, 下午先開始起, 唔知聽日會唔會再出多d呢? 醫生話lee個星期都唔好番學.
昕昕點呀? 退左燒未呀?

carcar,

jeff的豆豆大唔大粒呀? 昕昕個的都冇水泡, 所以e生都唔100% 肯定係水豆, 不過都9成似.

昕昕冇任何其他徵狀的, 又冇燒, 連小小作病嘅樣都冇, 同平時一樣支支喳喳...

我見今晚第一浸個幾粒都開始退咁嘞....

jeff一出就15粒呀? 昕昕星期六一粒, 星期日少過10粒, 尋日十幾粒, 今日就廿幾粒啦. 我都估係學校傳染到的, 所以都單聲你聽.
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

jade:
jeff出的都係無水的, 亦都係無其他徵狀.
係呢, 會唔會越黎越痕呢?
jeff塊面都有兩小粒.
‹ 上一主題|下一主題