用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 一般人對s位的誤解
go

一般人對s位的誤解

一般人對s位的誤解

早個星期尾, 自己都病到七彩, 一直想開個topic更正返一般人對'那種幼稚園'的誤解和歧視.........直至今日才有機會打出........

兩年幾前, 軒軒做完評估之後, 醫生對我講, 佢有自閉症, 我已經吾知點樣做, 只係問醫生, 點樣可以'醫'好佢, 當時醫生同我講, 入s位啦.........我果時對s位, 一概不知甚至未去了解s位是乜野黎, 就照去做, 可能我懶, 又或者對醫生的信任, 知道s位可以’醫’好軒軒。

係等s位的期間, 一直比軒軒讀一間有i位的nursery的普通位n1, 另外再安排私人的st training, 幼兒訓練等, 係臨畢業的期間, 學校的老師/主任都同我傾過, 軒軒吾需要讀’那種幼稚園’, 讀i位已經得, s位無左社交云云, 當時我同我老公都諗左好耐, 但最後都選擇左入s位, 因為經過呢一年的努力, 已經搵到好多information, 知道乜野叫s位, 乜野先係可以幫到軒軒。

入s位的時侯, 軒軒已經可以說到短句, 但當然同正常的小朋友仍然相差年多, 大小肌各方面亦未能達標, 入左去一年之後, 係上年年終的時侯, ot同我講, 軒軒已經做到4-5歲(當時未到5歲)的小肌範圍的80%, 並且吾擔心佢的小肌會追吾返

大肌, 原來對寫字亦好有影響, 可能有好多家長, 見到小朋友寫未吾靚, 吾夠力, 寫幾隻字就倦, 以為小朋友無心機寫字而鬧佢地, 但原來, 小朋友手腕無力, 都會影響佢地寫字, 又例如, 一個人坐係樹, 坐吾直, 又會以為佢玩野等, 原來又係大肌張力吾夠, 呢d, 都係一個普通家長都吾容易察覺的問題。

食飯時, 含飯...........以後佢吾比心機食飯又或者偏食, 原來口張力吾夠, 要做口肌, 軒軒做左之後, 真係無再有含飯的情形出現

入左黎bk甘多年, 曾經都有吾小人, 一直對s位有著歧視/誤解, 其中更不乏係有小朋友讀緊i位的家長, 一直以來, 都未曾好似早兩日甘激動辨駁, 可能真係病到連eq都低埋, 以下係其中一點誤解

1. 入左s位就吾可以出返黎
2. 入左s位, 好的就學吾到, 衰的就學足返屋企
3. 入左s位, 第時課程跟吾到小學
4. s位係比d 弱智/傷殘的小朋友讀
5. 讀左s位, 會影響小朋友第時升小一的選擇/學校收生

Re: 一般人對s位的誤解

我可以講的是
1. 要入s位難, 要出s位話都無甘易, 你有權隨時隨地逃學, 無人阻到你, 同埋有d小朋友真係要讀特殊小學, 絕對吾是因為佢地讀左特殊幼兒中心而影響到佢地要升讀特殊小學, 而係因為小朋友本身有弱能的地方, 而吾適合讀正常主流小學, 而需要讀特殊小學

s位吾會將一個原來無問題的學生, 令到佢變弱智

2. 小朋友係一張白紙, 吾會識得分辮好與吾好, 佢地見到的野, 會模仿學習, 我會覺得係一見好事, 係碼個小朋友識得模仿, 去觀察其他小朋友, 而學埋d野返去, 做家長的, 就要從旁協助, 教返個小朋友, 乜野應該做, 乜野係吾應該做, 好似軒軒有一排, 都學左學校某d行動不便的同學仔, 一柺一柺甘行路, 我即時解釋比佢聽, 點解同學仔要甘樣行路, 而佢吾應該甘樣行, 而吾係將個小朋友收埋, 學校只不過係一個縮影, 第時出黎社會先係一個大問題, 學校見到的野還小, 社會見到甘多好與吾好的野, 難道又收埋吾好比佢看到吾好的事? 電視都會有吾好的節目…………….普通主流的幼稚園, 亦有小朋友有吾同的’衰’野, 又轉校

可能亦有家長會講, 到出黎社會之後, 人大左, 自然會分辨好與吾好, 呢個係事實, 但我相信吾係逃避而係要教………………..

3. 曾經聽過中心主任講過, 佢地係s位(可能係該中心only, 吾知其他中心宗旨係乜), 係要教小朋友點樣融合社區, 有d家長, 見自己小朋友識數1-100, 認到a-z, 識加減數就以為好叻(呢句係主任講我只係quote返出黎, 完全無其他意思, 因為我都係呢個認為自己個仔好叻的家長), 但佢地的目標, 係教小朋友第時點樣出黎與人相處, 因為佢地係要係社會生活, 與人溝通, 而吾係自己一個人生活, 要教佢地認識四圍的野, 靈活運用……….之後吾記得左還有d乜tim……..真失敗, 最後佢講左一句, 果d英文, 加減數, 吾該d家長自己返屋企教…………..

4. 如果有參觀過s位的家長, 都應該知道, 有好多智能正常的小朋友, 有著其他某d程度上的缺陷, 而需要入讀s位

5. 識我的人都知, 我大女係一間頗有名氣的老牌官校讀緊, 如果我想的話, 只要我係軒軒的小一入學申請表樹, 大名一簽, 軒軒必定入到呢間官校, 無論佢有無讀過s位, 適吾適齡都好, 必然入到(如果到時制度未改的話), 因為兄姊在該校讀緊的, 弟妹必收………………

問題係, 我係為左d乜野去幫軒軒選校, 係諗住讀出名的學校, 令到自己有面子, 又或者存在著一個期望, 希望入到去有奇跡出現, 會變到好叻? 如果我真係甘諗的話, 我依家就吾駛甘煩惱

因為我打算比軒軒讀多一年k3先入小一, 到時已經差吾多8歲, 適齡的10分(必然分)無左, 首名子女的5分都無埋(比左家姐)……………佢係得0分, 以前大女選小學的時侯, 常常道, 有邊個會無果10分呀…………原來真係有人架wor, 呵呵未自己個仔law………………….

打左甘長篇野, 都係希望入黎呢樹既都係同道中人, 大家亙相鼓勵, 而吾係五十步笑一百步(本來都真係吾想甘講), 自己人歧視比自己差的人

從前, 路過身邊一些老人家, 拖住一個弱智的中年人, 又或者身邊有一些弱智或者傷殘的人仕行過,. 自己都不期然注視一翻, 今日, 我身拖的, 正是一個弱兒, 明白到好難要求一般人去明白家有自閉/弱兒果種壓力同埋難處, 但期望, 身為一個特殊兒(吾敢話係弱兒)的父母, 對一些比較嚴重的弱兒予以適當的尊重

如果特殊兒有能力知道自己與其他小朋友吾同, 佢地一樣會吾開心, 會問點解我吾同其他小朋友一樣, 但奈何佢地未有足夠的能力去知道原來自己一直比其他人歧視緊..................

又老毛病發作, 長篇大論……….呻完

以上的長篇大論, 無針對任何人, 可能病完, 又失失地, 有感而發................

做乜變成甘架...........吾見晒既.............作c law, 又要打過 eeeeeeeee 又吾係wor, 還係樹wor, 無野, 無事發生

又呃多一個post 啦..............呵呵

hinhinmummy,

Totally support you!     

You know that my son's case is not that bad.  Yet I still let him take the s seat and I'm very glad that he has been making good improvement in these few months.  I think let him build up a stronger foundation is more important.  I'm glad that I made a right decision in choosing s seat for him!

我成日都有留意你打 d post, 軒軒有甘ge進步, 真係全因為有你e 個媽媽.... 我好感動軒軒好快可以去番主流 ge 學校讀書, 亦都吾以去 mok 左當初去評估軒軒ge 醫生棚牙 ..... 軒軒媽, 你要繼續努力.... 軒軒一定可以追番同齡ge 小朋友架....

Really appreciate you are the one who stand up and do something to correct the discrimination fm others.
I always see yr post, you really encourage me alot as my son is also studying a s-seat.  To parents, it's really a struggle but we only want to give our child the best.  
Hope you will get well soon!

絕對贊同妳的說法

雖然我的兒子並不是從S-seat轉到主流的人,但是也想說句話,兒子上年還是特殊幼兒中心就讀時,校內也有好幾個同校小朋友也能轉讀主流小學,轉讀I-seat or普通幼稚園,所以話一入S-seat就不能出返去,同課程淺,我也並不認同。

在此希望妳快啲康復喇!

多謝你好詳細既分析, 我個仔依家都係自費讀緊私人s 學校, 雖然自問個仔情況未必最嚴重口個個, 但唔想浪費佢既黃金期, 自已亦未必在家訓練正確, 不過我依家要學既係自己既情緒, 壓力好大, 又唔識得好似你地smart mum咁勇敢...有時唯有上bk或同老公/好友講下,總知見步行步啦...另唔知有冇gathering等我地媽咪出下黎, 傾下講下, 等大人同細路都有幫助.

軒軒媽咪,唔需要為1d咁小事唔開心,您要明白1d頑固的人我們好難改變她們的想法,自問我同您從來未見過面您都可以係呢到咁詳細回答我每一條問題將您教仔的過程同我分享我真的很感激您,亦令我相信奇蹟係會發生''懇''努力的人身上 老實講當初精神科e生話亞仔係自閉症時我同老公個腦真係空白一片(心想我只有一個兒子點解會咁-.-)要養育一個自閉症的小朋友真係好大壓力(個人睇法)但只要他們今日比明日進步,明日又在加強了一點,我們都可以壓力變成快樂 所以軒媽∼∼you are the best@o@!!加油

咦∼(同學仔desmond)媽咪您住邊區架∼平時星期6同日都係得我同亞仔(健健)可以同您desmond去公園玩下喎   

我撐你呀!  
你真係好勇呀!仲勇個我呀!我有睇果個講"果種幼稚園"個topic呀!又難怪你咁滾既,我睇左都覺得有d滾,不過可能係發表既人d反應同詞句有d過激,所以令我地d同路人睇左覺得有d睇唔過眼吧!
我囡囡(有痒癇既小雪呀!記得冇呀?)返左s位8個月喇,而家叻左好多喇!雖然仲未識行坐爬,同埋講嘢,但係個子已經硬淨左好多,不時有想爬既動機,而且扶住嘢都肯從坐而站起身&企睹一陣,真係好多謝當初我新加入bk時支持我既一班bk媽(包括你呀)既支持同鼓勵,仲要俾d掌聲自己,有勇氣講小雪既事俾大家知,讓大家可以幫我,所以我好認同[唔好收埋自己d仔女];

brenda0505 ,
啱架!真係要學習控制情緒,照顧弱兒需要花好多倍既心機同精神,並唔係一件容易既事,好多時小朋友不自主既行為都會影響照顧者既情緒,同埋要面對家人,長輩,旁人既指責同目光...真係有唔少既壓力,里點我深深體會到,而更興幸既係,我年紀咁細,仲可以撐到而家,實在唔容易,從來冇諗過自己有咁既能耐去打里場長期戰役;其實有時都擔心自己會俾壓力打低,好擔心自己會逼出個精神病,不過只要自己肯開口講出黎,就算實質上幫唔睹,自己個心都會舒服d架!

大家要一齊努力呀!      

maggie

當然記得小雪啦................

努力呀!

曾經有一後時間, 都好灰, 身為基督徒的我, 居然走去幫軒軒算命(時辰8字), 因為甘岩有個同事, 精通呢d, 而佢resign左, 果時灰到, 好驚自己c左之後, 軒軒點算, 內心掙札左好耐, 都敵吾過魔鬼的引誘

結果係, 軒軒一世都好好運, 套個同事的一句, 佢師傅曾經比過一個佢師傅今多年批過最好命的日本女人的命紙比佢看, 軒軒係還好命過果個女人, 定係之後, 甘上下, 意喻佢一世好運

本來已經無再放係心上, 甘岩尋日同一個同道中人的媽咪食飯傾開最近bk 有人歧視s位的野之後, 話題又涉及返呢張命紙(本來係想講, 我都有灰的時侯而做埋d蠢野, 而吾係講軒軒的命運)

原來, 係我們眼中, 一些理所當然為個仔/女著想, 出盡力去幫個小朋友做既野, 吾係個個家長都會去做, 因為她同我都無約而同曾經比d 訓練中心的姑娘講過, 你個仔真係幸福, 有個甘有心機的阿媽................

跟住再諗返張命紙, 係, 原來幸福/運就係生於係我family, 軒軒有我呢個阿媽/爸/家姐鍚!

依家, 我會將一齊交托比神...............由祂帶領我們前面的艱幸既路點樣行.................

babytszkin

呵呵, 吾好客氣啦, 想當年, 我自己都腦海一片空白, 好彩還有bk, 又比我遇著好人...........佢地都教識我好多野

其實我們依家(老一輩果批), 都開始淡化.............因為有時見到d媽咪................呵, 不過我依然心口卦著個'勇'字

因為有時係樹諗, 亦吾可以因為某一小撮人, 而真係放棄晒呢道所有的媽咪, 佢地都需要人提點, 但講過幾次之後, 都無乜反應或者反應態度都執迷不悔果d, 我都收口...............

最近帶軒軒上畫班, 見到一個小朋友, 就黎5歲, 專注力5分鐘都無, 講野都吾識講, ee 呀呀去表達, 但又有好好的主動溝通wor................eye contact都ok wor

但就係吾講野, 同工人傾開, 讀緊nursery(我估i位), 後尾問左佢媽咪, 真係i位..............我都懶得問佢點解吾讀s位, 因為我相信我吾會係第一個人問佢呢個問題, 要讀, 一早比左佢去讀, 佢要吾讀, 亦吾是我一個人的能量能夠令到佢去讀, 不竟小朋友已經就黎5歲......................排得黎, 都無得讀啦

我忍唔住要出聲喇﹗真係好多謝你......

舊年大約8月,我阿仔去做評估,當時佢14個月大,被評智齡只得9個月,左邊o既大小肌肉發展都比正常慢 醫生見意排s位+eetc,當時其實我都知道少少關於s、i、eetc (from bk),不過知道要讀s位,真係有唔開心 :cry:不過冇辦法,去見社工,揀幼兒中心   但係心諗,最好就係可以唔駛入s位...... :wink:
到左依家佢19個月大,未識自己行(拖住or佢自己痴住wall 先行到),相比起半年前,識多左d野,但係我明白佢依然比正常同齡o既慢左一截...
如果我冇上bk,可能同其他一般見識o既mami咁,寧願比佢試讀n.1,唔得先排i 位,再唔得先排s位,到時可能已經過左學習o既黃金時間(3-6歲)
由於阿仔仲未夠2歲,未有s位讀,eetc 又未有消息,幾時先有位都未知 所以我嘗試報一d 有i位o既n.1讀住先,又希望安排遲d 先interview,醒少少先interview,收佢機會大d...   

聽完你地講s位,我真係希望阿仔一夠2歲就有位,快d 接受專業o既training,我以後都唔會好似果d 一般見識o既人咁,唔會歧視"果d 幼稚園"喇   

多謝妳分享! 如果將來有機會比s位我排, 我會say yes!
s 位 i 位有咩分別? 係咪 s位既老師比較專業?
咁師生比例係咪s位會少d人呢?
咁排 eetc又係mud 野?

e, 個日我去到學校, 好姐話子健入了班房, 我仲未知你個仔仔係咩樣呢? 我住香港區, 所以依家日日都要過海返step!!

hi hinhinmummy:
很久沒有在bk見 :)

我的女兒現正在就讀S位的小學二年級,若果你有問題想問我,能力範圍內我嘗試和你分享。

看過有關的Topic我沒有太大反應,我覺得這位家長只不過是想增强一下自己信心,然後寫下這個放棄S位的topic。若果這位家長能和孩子一起練習一起學習,i位和S位也不必太介懷。若果家長不和孩子一起練習不一起學習,只選擇i位和S位那一間教得比較好,同樣地也不必太介懷。這是父母的責任,他們有權力及義務去決定孩子要走的路,是對是錯時間能夠証明,hinhinmummy你也不必太介懷。

好心,病就唔好睇D咁刺激既野喇人地媽咪。

有福依然在,世界更可愛。

Hi wmbaba,

could you share with your experience.
I think you've done have lots of stuffs, not only teaching of speaking single words, compound sentence, eyes contact, or playing in the group.

What should the parents pay more attention from young to now (小學二年級).
What should we do; What should we not do?

wmbaba 寫道:
hi hinhinmummy:
很久沒有在bk見 :)

我的女兒現正在就讀S位的小學二年級,若果你有問題想問我,能力範圍內我嘗試和你分享。

有福依然在,世界更可愛。

brenda噢~原來您住香港架~都幾遠喎~不過唔緊要喇~只要亞desmond有進步咁咩都抵喇~其實您見過我個仔架您,可能您唔記得了,我記得個日您重話我仔仔返學無喊問我仔仔係step返了幾耐,嘻~