用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各家長,我想問一下何文田居住
go

各家長,我想問一下何文田居住 [複製鏈接]

各家長,我想問一下何文田居住

各位我原本住天水圍,但將會搬往何文田想幫小朋友找學校,但完全唔識何文田住有什麼小學選擇,我小朋友現在讀一年班,打算讀完下學期先,希望大家幫幫忙   
你們好我係新加入的媽媽 ;-) :-D

Re: 各家長,我想問一下何文田居住

何文田是34網, 之前有很多家長都有討論過, 你參考下啦,

好我看看,多謝你回覆我真係好需要資料

Net 34 :

熱門有2間出名女校 協恩中學附屬小學 及 聖羅撒學校
男女校有馬頭涌官立小學, 農圃道官立小學及陳瑞祺小學

其餘中游有獻主會小學, 牧愛小學下午校

hugub:多謝你回覆,你小朋友讀邊間呢?我小朋友現在讀緊學校工課數量一般,係小班教學暫時讀得開心成績都可以,所以我好擔心找學校問題,希望你們可給我一點意見

ngo-baby:

我仔仔讀緊黃埔宣道, 都O.K. 佢都好開心 !
其實你唔需要擔心, 小朋友適應力好強ga。

你打算幫佢轉邊間 ??

Hugub

我都未知,因為完全唔熟,所以問問你地意見,我係天水圍住咗好多年,生咗bb之後因為方便我媽咪幫我照顧仔仔,所以無搬出去住,我自己係中環工作,其實搭出撘入都去咗啲時間,而且天水圍讀書環境一般,剛有機會我地六月可搬出去向文田,所以我自己心急想知道一下,徐34網還有仕麼好選擇呢?

ngo-baby,

I want to apply 黃埔宣道 for P.1 this year.  Are there many homework to do?

ngo-baby :

你可以自己找學校外,你還可以到"教局"申請,話你要搬屋,
他們會安排一間學校比你,在你住那區(一定會比一個位你,但不一定合你心水)
你可以先找合心水的學校去考,最後, 一定要去政府到攞一間
(如果一個唔覺意比間好學校你,就 哈哈!,但一定要安排好你自己的心水學校,或那些一定不會要先,因為,政府比果間有時間性的限制如果不依時註冊,當放棄該校)

希望幫到你啦

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

sai1031多謝你意見   

之前見有家長話合一堂都有百分之40幾升英中, 但唔係咁多人選擇, 你可以睇下.

echo123:多謝你意見,但我看過34網topic啲媽媽有說合一堂不好,其實我不一定要小朋友讀名校,只要校風好像最希望係活動教學,他讀得開心!我小朋友知道要轉校都好不開心,!!!!其實我先生細個係讀41校網德華學校,我看過他們校網上面的教學方式都ok,我會試一吓多謝你們意見

我猜你說的是華德(墳場隔鄰)的, 不是德華,本人也是很久很久以前在此校讀書,我的大子去年也在華德畢業,幸運地入了k3網的Band 1 英中,由於大子極力讚賞學校,所以細子今年九月會入讀p.1.,希望也能在此渡過愉快學習的小學生活,

Lailaichan:係你說得對我打錯,華德先係真正!咁好,希望大家都成功,我老公都說這學校很好,希望成功   

祝願大家的小朋友都能愉快學習

ngo-baby :

"華德"的口碑都不錯架, 但最近聽d家長講話
好似 "上午校"d功課勁多 10-12樣,最好打聽下是否如此.

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2
‹ 上一主題|下一主題