用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請參考以下教育署的指引來選好幼稚園!!!!!!!!!!!! ...
go

請參考以下教育署的指引來選好幼稚園!!!!!!!!!!!! [複製鏈接]

請參考以下教育署的指引來選好幼稚園!!!!!!!!!!!!

本人是幼兒工作者,近日見到有很多媽媽為選幼稚園而煩惱
有些媽媽希望活動教學,但又怕升小一辛苦

其實我想指出小朋友有學習及發展的階段,不同的年齡,不同的能力有不同的學習時機,好似執筆寫字為例
一般幼兒小手肌肉到4歲才是可執筆寫字,這才是學習時機,過早要他學習會比在學習領域時學更困難,這是没必要的,且令他失去興趣及失去了很多學習及運用其他方面的技能的時機,如廁、默寫、...領域都一樣有其學習時機!

有些家長希望給小朋友讀些較深的幼稚園,我覺得是没有必要,在幼兒時期不是用來追趕小學的課程,而是用來好好地訓練小孩有靈活的頭腦及良好的品德,如果他有靈活的頭腦及有責任感、尊敬師長等等的品德,對他升小一時學習比起他有一堆英文字寸法在腦中更有幫助呢!!

我希望大家在選幼稚園時先參考以下教育署的指引,選好學校是根據以下條件,而不是那間較深、那間較多功課...

我好希望各位小朋友有一個開心又多元化的校園生活,也希望各位家長找到心儀又照顧到你小朋友學習時機的幼稚園吧!!

我明白各人有不同的見解,各教學方法及學校都有其利弊,我只想分享一些看法給大家參考!

課程目標應根據教統局《學前教育課程指引》(二零零六)訂定

課程策劃及組織
1.課程的編配要涵蓋德、智、體、群、美五育
課程的編排不應偏重某些範疇,亦不應只顧及知識的傳授而忽略態度和技能的培養

2.課程的內容要配合兒童的經驗、能力和興趣
課程的編排不應缺乏靈活性而忽略兒童不同的學習能力及興趣
課程內容不應臃腫
課程內容不應艱深
不應要求幼兒班的兒童執筆寫字

3.應組織各式各樣的活動以促進兒童全面均衡發展
每天都不應欠缺音樂活動、體力遊戲及發展群性和創作性的活動

4.應靈活地採用多元化的教學形式,並要以兒童為中心,進行各種學習活動
不應只採用單向、講解為主的教學方法
應配合兒童的經驗及為他們提供親身體驗的機會,使他們的學習更具效益及意義
應透過遊戲和活動的方式,讓兒童愉快地學習

5.為兒童安排的活動不應過於緊迫,不要催促兒童匆匆地完成活動
應因材施教,尊重兒童的個別差異
不應忽略個別兒童的特別需要
應該以兒童的母語為教學媒介
不應採用混合語言教學

6.如要向兒童提供初步接觸英語或普通話的機會,學校必須聘請有適當語文能力的教師,透過遊戲和活動,如簡單的兒歌、唱遊、談話及語文遊戲等作介紹
不應要求兒童抄寫英文和強記英文字彙的拼法

7.習作份量要適當,內容要多元化
不應要求兒童做機械式的抄寫練習
不應為兒童安排操練式的計算練習
應善用課室內的學習角及遊戲物料

8.評估原則應顧及兒童的個別差異
不應要求所有同級兒童的表現都能達致劃一的標準
評估方式應透過持續性的觀察,記錄兒童在各方面的表現和進展
不應以默寫、測驗或考試作為評估兒童的方法

9.與家長的關係
應以家長為教育伙伴,透過家長會、講座及親子活動等,和家長緊密聯絡

引文 from:幼稚園應做和不應做的事項
我的兒童工作室(我的生活及教學日記)::-D http://www.kidsheart-workshop.com/

Re: 請參考以下教育署的指引來選好幼稚園!!!!!!!!!!!!

可惜在現今的教育制度底下,教育署的所謂"好"幼稚園並不能接上時下小學的程度(只是普通屋

Re: 請參考以下教育署的指引來選好幼稚園!!!!!!!!!!!!

wangwangmei 寫道:
童心媽媽,

我支持你的意見.  我的兒子現在k.2, 讀的是一些媽媽認為太淺的幼稚園, 但我從不擔心兒子不能接上小學的程度.  因為他現在很喜歡及主動學習, 自學能力非常高.  在參加校外的活動時(包括語文,音樂,繪畫等), 表現從不比其他小孩差, 得到導師非常好的comment.

我非常贊同你以下'學習時機'的意見.

"其實我想指出小朋友有學習及發展的階段,不同的年齡,不同的能力有不同的學習時機,好似執筆寫字為例
一般幼兒小手肌肉到4歲才是可執筆寫字,這才是學習時機,過早要他學習會比在學習領域時學更困難,這是没必要的,且令他失去興趣及失去了很多學習及運用其他方面的技能的時機,如廁、默寫、...領域都一樣有其學習時機!

有些家長希望給小朋友讀些較深的幼稚園,我覺得是没有必要,在幼兒時期不是用來追趕小學的課程,而是用來好好地訓練小孩有靈活的頭腦及良好的品德,如果他有靈活的頭腦及有責任感、尊敬師長等等的品德,對他升小一時學習比起他有一堆英文字寸法在腦中更有幫助呢!!"

我好同情你,因為你好快會知道(approx. 2yrs)乜野係求學只是求分數。好好enjoy埋呢兩年啦!

(如果你唔打算讀主流小學的我收番上面的說話,不過請唔好誤導人,你過"小學雜談"版睇下先啦 )

童心媽媽,

我想請教o下你既意見,我小朋友較為被動,但很喜歡學習,我應該選一間以活動教學方法既幼稚園,或是較傳統既教學方法呢?  你認為選一間配合小朋友既性格和特質既為重要,或是以增強小朋友所欠缺的較為重要的呢?

很想聽你分享一o下意見

wangwangmei:-

唔好意思,睇了你以前Dposts知道你孩子是那間KG。剛好我有個朋友的囡囡從那間KG升上大角咀天小。你可能有興趣知道個小朋友讀幾多補習班去追上個程度。所以我勸你問多D其他家長的意見再draw conclusion吧。

小小補充,我朋友的囡囡是普通小朋友一個,天資不特別優秀。如果你孩子是很聰明的,那麼他讀甚麼KG也沒關係了

wangwangmei, jeremyphlam, 童心媽媽:

其實大家家長都知道 "有靈活的頭腦及良好的品德,如果他有靈活的頭腦及有責任感、尊敬師長等等的品德" 係最重要, 但係小學唔配合, "求學只是求分數"是鐡一般的事實, 做家長的又點會想自己仔女開開心心的過童年。

我姪子就係讀一d"開心"幼稚園, 上到band1尾band2頭小學, 讀唔上, 無心機, 現在四年級轉了band3小學, 都一樣係無心機...幼稚園係令到佢好開心, 有品德, 有責任感, 但讀唔成書一樣係大鑊

幼稚園教到佢幾有學習動機, 幾有自信, 但上到小學考第尾, 同學仔又唔明點解你咁蠢, 就覺得你一定係唔乖, 唔同你玩, 排斥你, 過去幾年學到有幾自信, 都無晒, 自我形象超低, 日日唔開心, 講到我呢個姑姑都開始眼濕濕

dianachau

Agree with you (雖然你姪仔可能是一個幾極端的例子)!

本來好唔想打沉wangwangmei及童心媽媽,但這正正是香港教育制度的問題。局長口口聲聲的教改,但又不倫不類,重串D學校叫佢地學下DGS。老實,人地收D乜野grade學生,又有幾多資源支持,普通中小學可以嗎?D學生唔在上堂時食煙、打交巳好好了。

如你所講,根本"求學只是求分數"是鐡一般的事實,都未搞定怎去改變。又去搞KGs,用學券清除異己,以為可以一言堂。但在根本的問題–“求學只是求分數"未解決及在市場的supply及demand的規律下,只會產生兩極化的現像。

“有能力”的父母會選擇辦得好的私幼,以確保將來小孩能入到受歡迎的小學(求學只是求分數的小學=P),其他的便只有接受教署的安排,過一個冇壓力的KG生活(我冇話私幼的小孩不快樂)。

受歡迎的小學又會盡量揀那些有質數,有能力去拿高分的學生去保持競爭力。可惜的是呢班學生大部份會來自那些不受教署歡迎的KGs。誇張點諗,將來的所謂好學校都會是直資及私校,因為他們能自主地收一班從小就給“有能力”的父母培育的學生。如果其他小朋友不是特別優秀,相信好難可以入到呢類學校。到時貧者越貧…….如果想好似我地呢代從屋村小學,中學,到大學,只要努力便能

wangwangmei 寫道:
童心媽媽,

我支持你的意見.  我的兒子現在k.2, 讀的是一些媽媽認為太淺的幼稚園, 但我從不擔心兒子不能接上小學的程度.  因為他現在很喜歡及主動學習, 自學能力非常高.  在參加校外的活動時(包括語文,音樂,繪畫等), 表現從不比其他小孩差, 得到導師非常好的comment.

我非常贊同你以下'學習時機'的意見.

"其實我想指出小朋友有學習及發展的階段,不同的年齡,不同的能力有不同的學習時機,好似執筆寫字為例

有些家長希望給小朋友讀些較深的幼稚園,我覺得是没有必要,在幼兒時期不是用來追趕小學的課程,而是用來好好地訓練小孩有靈活的頭腦及良好的品德,如果他有靈活的頭腦及有責任感、尊敬師長等等的品德,對他升小一時學習比起他有一堆英文字寸法在腦中更有幫助呢!!"

十分同意!我細女今年小一,之前幼稚園無dictation過,但唱過串字歌仔,上到小一每week一次dictation,都OK,有平均9X分!主要原因係"記憶系統"發展完善咗,因六歲之前死記硬背,辛苦又無聊!果D跟唔到小學進度ge小明友,可能本身就不愛死記,要從實踐中吸收知識!一向講晒,最poor小朋友無得話事選擇happy的童年!多數滿腦子"名校、滿分、爭第一"ge家長話晒事!

教育署的指引來選好幼稚園--這個題目跟左佢係咪一定係好幼稚園.

講講我的情況, 小兒K1在一間九龍城一條龍幼稚園就讀, 上學期第一個星期,全本認字書的字巳識. 但當然有d小朋友跟不上, 睇見佢day day跟本冇野學,淨係學校反而用左兩個月時間攪佢地自己的週年慶祝.咁一定happy! 比你都happy 啦,等於返公司淨坐, 思前想後就係因為佢係一間happy school, 我忍! 諗住下學期好d啦! 下學期都係咁上下, 我好認真同老公傾過係咪要轉校! 點知係這個時候有一個人幫左我, 佢就係這間學校的校長. 件事係咁, 係上年嗰間學校話要小一轉全日又加學費, 我有個朋友負擔唔到, 咁都諗住唔讀小一, 佢就叫我(因我送仔返學)問校長可否寫信幫吓佢! 個校長講句說話, 我同自己講一定要同個仔轉校,

佢話:-我地唔會寫, 我地有小學,係你地自己唔讀!
我:-佢有兩個小朋友負擔唔到新學費
佢話:-這一點係家長的問題, 由家長自己解決.

我聽完真係頭暈, 點解會咁, 又話家校合作
老實講有d小朋友係要去happy school, 但係間學校比你感覺先係最重要!

唔好諗住happy school真係咁happy!

701003:-

你的例子有二個可能:-
1. 你囡囡的小學程度好淺
2. 你囡囡好叻

如果你囡囡讀主流小學的話,那麼後者機會大D。如我之前所講,小朋友叻的話讀乜KG都冇關係,佢好容易在小一追上。

否則,請分享一下教囡心得,等我地學下o野!

jeremyphlam

Basically I agree with you !
The government

Ipapa 寫道:
jeremyphlam

Basically I agree with you !
The government

人在江湖,我地呢班所謂中產除

醒目開學勳章

哈哈哈 ,現實是"求學不只求分數"   還要一體一藝or十八般武藝樣樣識(最好是精 ),如果唔係點去升中面試,你可看看初中教育那些家長幾頭痕 ,在香港讀主流學校是要付出很多的......       

jeremyphlam 寫道:
701003:-

你的例子有二個可能:-
1. 你囡囡的小學程度好淺
2. 你囡囡好叻

如果你囡囡讀主流小學的話,那麼後者機會大D。如我之前所講,小朋友叻的話讀乜KG都冇關係,佢好容易在小一追上。

否則,請分享一下教囡心得,等我地學下o野!

邊有咩教女心得呀,只係人棄我取,唔揀名校咪得law 我女女間小學用普通話教中文,學漢語拼音,英文用幼聯推介ge故事書教學,每堂英文堂都係西人老師主講(華人老師助教)咁係未非主流呢?好多人都覺自己ge寶貝潛能無限,拼命催谷,我就覺得順其自然,咁我可能都係"副流"家長 ,哈哈,非主流嘛!

Hi 701003,

可唔可以話比我知你個女女讀邊間小學呀,好似好好呀!

tkm 寫道:
Hi 701003,

可唔可以話比我知你個女女讀邊間小學呀,好似好好呀! [/quote]
係天水圍北近濕地公園 我貪佢少人揀,另類嘛?

Hong Kong's Education Bureau is a joke.  Only the worst people stays there.  The so called reform is just an excuse to justify their existence.  Forget it!  Being the chairman of a school management committee of some primary and secondary schools, I had enough of their crabs.  Members, just do whatever good to you and stop listening to the EMB' bs.

Onsen 寫道:
Hong Kong's Education Bureau is a joke.  Only the worst people stays there.  The so called reform is just an excuse to justify their existence.  Forget it!  Being the chairman of a school management committee of some primary and secondary schools, I had enough of their crabs.  Members, just do whatever good to you and stop listening to the EMB' bs.

Agree             
‹ 上一主題|下一主題