用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法
樓主: kp061078
go

分享蒙特梳利教學法 [複製鏈接]

Re: 分享蒙特梳利教學法

LittlePigmom
我都係禁,其實都有二曲同功之妙姐,最緊要係有位。要平放書比阿囝睇都放唔到幾多本啦!久不久換就可以。
LittlePigmom 寫道:
我就無咁整(我無kp咁有心機), 我只用ikea既鞋架當書架, 平放D書, 因為我發現如果好似大人咁放係書櫃既放法(一本本企直放), 小朋友唔知睇邊本書好, 又唔知有咩書, 佢會全搬出黎, 整到成地係, 所以放係鞋架, 比較易識別, 一次唔放太多, 過一排就換下.

ZERO,

你話過想裝修屋企, 諗住點攪, 係IKEA買櫃定出去搵人整.
CHECK PM LA.

我個B家下九個月都重未實行到
不過 唯一我可以做既係 家居佈置 同埋 睇多D書 留意幾時佢既敏感期 去俾D適合既野佢做
babadogcat 寫道:
Hello KP,

你個setting好prof, 做兒童之家都得!  好厲害
我見到你有好多教具, 係咪上網買, 質素如何?  我想問琛圳有得賣嗎?
我仔仔才6個月, 我剛上完Daisy家長班, 將會報教師班!  似乎仔仔太細都無咩野比佢玩, 你有無咩提議比我!  唔該先

pangpuiyee,

best concept

pangpuiyee 寫道:
請問best concept是什麼地方? 學蒙特梳利教學法的playgroup? 在那兒? thx
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

Happy 小米
我覺得進進返BC應該OK
因為他們是"好"正統的蒙氐教室
所以進進有自己的喜好/行動是"正常化"的

各位
我用了"快速搜畫"閱讀之前一堆留言
嘩多了很多好媽媽
而kp 甲由 zero littlemak zitaeric littlepig 小米等蒙氐媽媽又多了很多心得   好開心

我想跟大家分享一件令我開心到"飛起"的事
事緣...
這個6月本來有點愁...繼之前發生的事後
我又發燒  還咳到有血絲  醫生要求照肺
現在仍未知報告怎樣  但我覺得是小事
但當我病的時候  仔仔望著貼了退熱貼及帶埋口罩的我
突然走上來用咀大大力吻我臉頰
同我講"痛痛呀"  
我真係感動到
因為仔仔kiss 多數用臉"店店"你的臉就算kiss ( 好求其) 但今次.....

另外  我於6月像突然領悟到一些...哈哈
總之每一次的跌倒
都是下一次重新起身的開始
我又有新開始  幾好玩  

7月我小兒應該不會上BC
不是他們的問題
而是我觀察小兒開始左社交及唱遊的敏感期
他可以自己聽一些兒歌/流行歌曲
好快就自己哼唱  雖然歌詞未能掌握
但音及節奏都幾準
最重要他想模仿/參予其他小朋友的集體活動(尤其是手拉手唱歌  搬椅子排坐...等等)
所以我覺得學前班可能他上得開心一點
而我就繼續家中蒙氐教育( 當然係盡可能個種)
我報了家中附近一所幼稚園(私立)
參加了他們兩次講座
跟老師傾了數次
他們比我想像中好  尤其是"教育理念"
如果大家有聽過"鷹架理論"
其實當中跟蒙氐好相似
有時間再講

贊同littlemak 如果可以大家不妨一聚
:-) 我愛這個家

evan,

鷹架理論强調從经驗中學習
當中跟蒙氏真的很相像
香港區不是太多用這種教學法的學校
我知港島大坑有一間
真開心揾到一間合心意的學校
只要小朋友讀得開心就己经很好了

evan 其實你是一個幾好玩的媽媽
吾知是不是工作關係
好有創新
好很嘗試
希望你的新開始 一路好玩下去
祝一帆风順

妹妹豬 齊來做個好朋友)

evan01,

你間幼稚園係唔係在將軍澳, 可唔可以pm個名比我.

我都只係用Ikea rattan 插信架, 三層高, 放近窗台地下佢可以access 到的地方, 可放3本書, 大書中書細書, 有時會3星期左右 rotate 幾本新書上去, 同佢講睇書, 心情好的話會走去攞俾我開燈一齊讀, 或者會指另外書架上其他書.  睇完都會放番上架既, 睇心情啦~

原文章由 LittlePigmom 於 07-6-28 14:16 發表
我就無咁整(我無kp咁有心機), 我只用ikea既鞋架當書架, 平放D書, 因為我發現如果好似大人咁放係書櫃既放法(一本本企直放), 小朋友唔知睇邊本書好, 又唔知有咩書, 佢會全搬出黎, 整到成地係, 所以放係鞋架, 比較 ...

在愛中成長,才懂愛別人!成長拾影成長短片

What's that about?  Do you mean Flash card?

原文章由 JojoB 於 07-1-22 14:13 發表
MASHIMARO
你都有行杜曼呀
我家下返左工 進度好慢
點數咭剛教哂乘 明天會開始除數
中文同英文字就各大概教左200個
百科咭就未開始!

同埋我覺得又唔使差唔多年紀
要有D大個有D細個既一齊都得
到時搵個 ...

I'm interested to know more and start that for my baby girl.

Pls let me know if you really have playgroup, I'm interested.  Where will it be?  My girl is 13 months.

原文章由 kp061078 於 07-1-22 13:51 發表
mashimaro,
我仔仔13.5月,同你個仔差唔多. 我地可以約下喎,仲有happy小米個仔有12.5月,大家差唔多. 我地自組playgroup已有3個仔喇...唔知有無女呢?
我記得你都有行杜曼,你進展如何??我的百科圖巳經唔夠用,又要 ...

Dear Kp,

Wa, you got so many materials!  Where do you buy all that?
Can you PM me more info where to buy?

原文章由 kp061078 於 07-6-28 13:54 發表

Happy小米,
我都有諗過,基本上都好穩,白膠水stick木好穩傢..但基於更安全,我老公會用"唔之乜釘"再扣上,加強穏定.

我一口氣睇左幾十頁,覺得你地啲小朋友好幸福!媽咪又咁好心機!
我仔已經三歲啦,錯過左好多敏感期...佢發展有啲遲緩,如果我早啲認識蒙特梭利相信對佢幫助會大啲.不過遲到好過無到,要開始攪攪屋企先~~多多指教~~

点解睇不到post ?
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

最近真係好忙, 忙住特訓oli . 個架終於砌好但仲好亂, set 好後再post張新相大家睇.

今日我好感動, 事源我地呢個星期同阿囡一齊食飯, 我地一齊食一齊坐, 佢食乜我地都食乜, 佢真係以為可以食大人食物, 所以無反抗好開心. 而今日佢竟然可以全程自己用spoon食, 雖然仲有d係地, 但無再用手. 甲由爸見到都話佢叻左(今次真係要讚下.:loveliness: )

forcep
膠的可以去小蜂蜜買糖就有。
stainless steel的去大文具店買(要買圓頭比較安全)

最近家人亞囡都病, 追post 追到我

仲未搞家居set up , 又未報2yr幼兒園, 大件事...

可否指導下, 今星期歲半喇, 除左PL 外, 應該由那款monte 教具開始呢... 佢而家冇咩特別敏感播, 可能係音樂感比較強, 及開始對語言較為敏感 ~

唉, 好鬼渣 ~

在愛中成長,才懂愛別人!成長拾影成長短片

Hi Minneli

敏感期個個小朋友出現的時間都不一樣
一定要父母細心觀察
而教具(尤其是買回來的)大多數要到3歲才可自行玩耍/工作
但一些配對   無論是色彩或圖像加實物  都可以於1 1/2 - 3歲給他們玩耍
只要大人有耐心就可以
現在你可以多帶她到大自然出去走走
實地形容一下"真實"的情況已經不錯
最重要是可以多運動
因為現階段 肢體協調對日後學習是好重要的
大家一同努力
你可到"part 2"那邊留言呀

原文章由 minnelli 於 07-7-7 01:47 發表
最近家人亞囡都病, 追post 追到我

仲未搞家居set up , 又未報2yr幼兒園, 大件事...

可否指導下, 今星期歲半喇, 除左PL 外, 應該由那款monte 教具開始呢... 佢而家冇咩特別敏感播, 可能係音樂感比 ...
:-) 我愛這個家
‹ 上一主題|下一主題