用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法
樓主: kp061078
go

分享蒙特梳利教學法 [複製鏈接]

Re: 分享蒙特梳利教學法

大家有興趣可以去下面的 website睇下我的家居佈置.我都為左阿B改左個廳的佈置.

kp
好正呀.
不過我暫時真係唔可以放到咁, 可能我 baby 實在係太 '頑劣', 我同佢實有損傷.

Hi kp ~ I bought Hurray 1 too, but just read the some of the flash card with the Bo Bo (My sweeties are now 9 months old).  Is there some more things I can get start??

kp061078 寫道:
大家有興趣可以去下面的 website睇下我的家居佈置.我都為左阿B改左個廳的佈置.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

zitaeric ,

Thanks so much for your info and sharing.     

KP,
請問你小朋友的坐椅在那裡買?謝謝.

aki,
係賣 sanrio 的地方,有 hello kitty,大口仔..etc.
$79 ,幾好傢..夠矮..我bb13個月坐落去隻腳踏到地.

aki:
i bought similar chair at jusco. most big dept store also have.
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

kp061078,

Thanks for sharing , 你好有心機呀, 我想問你個嵌板厨(六层)係咪響Ikea買嫁?  定係自己整嫁?      

newmum05 寫道:
kp061078,

Thanks for sharing , 你好有心機呀, 我想問你個嵌板厨(六层)係咪響Ikea買嫁?  定係自己整嫁?      

唔駛客氣,大家都係0512的媽咪   
個嵌板厨(六层)係響Ikea買, 買番黎再加工.

oh 原來你都係 0512 嫁, 咁我地可能響之前d活動有見過面都未定, 下次有機會見過面同你交流下心得至得.

kp
唔記得講, 仲有你個 diy 印台, 整得好靚靚呀.   

kp,

到時去妳屋企拿嘢時, 不知可否參觀一下, 見到妳個網真佩服妳的家居佈置, 我想我家裡就不能了, 我家已有3大書櫃2小廚櫃(當小朋友的書櫃), 因個人實在太喜歡看書及我先生太多files and journal(他都不拾得棄), 所以已佔據家裡很多位置, 我小時候的夢想就是擁有一個自己的私人圖書館, 現在尚餘電腦房上面的空間就是未來的目標, 到時真是一屋都是野, 真是煩惱。

lingchuling

newmum05,
我地應該見過..你係咪有幫阿B去北角整手腳仔..我好少係0512o個邊留言,掛住整教材.
下次有gathering 可以分享下.

kp

我老公睇過你屋企嘅佈置後,連續講咗2次佩服!佩服!今個星期我都去宜家睇睇先.

大家最近有冇留意蒙特梳利教學法開始多家長歡迎, 報章雜誌好多時都會見到有關嘅報導,好似上期同今期嘅親子雜誌,今日嘅星島日報,同埋多了學校採用蒙特梳利教學法.
可見大家選擇正確俾我哋嘅小朋友...
我想大家嘅小朋友都還細,好多都未接觸過,自家教一定遇著很多問題,希望以後在這題目上,各家長能集思廣益,大家一齊分亨心德...

祝大家
新年快樂!!

妹妹豬 齊來做個好朋友)

统計吓大家嘅小朋友用蒙特梳利教學法的一些資料:
Name---BB幾大----用了蒙法幾耐---學習狀況
=================================
zitaeric---1歲..---3/4個月---兒童無限+太古城宝宝+屋企
妹妹豬 齊來做個好朋友)

=================================
zitaeric---1歲..---3/4個月---兒童無限+太古城宝宝+屋企
波羅包---1歲半---4個月---蒙特梭利(韓國)+兒童無限+屋企

昨午見到 cwb 新華仲有最後 2 本蒙台梭利兒童教育手冊, 真係要買趁手.  其他著作係...無既.

我生左無耐去睇 parenting 書, 同而家相比, 越來越少返新貨, 書種仲少左好多添. 好彩之前買左唔少書. 如果你住得遠, 唔去都罷.  

波羅包---1歲半---4個月---蒙特梭利(韓國)+兒童無限+屋企
cm93002---1歲2個月---1個月----屋企

kp061078---1歲2個月---8個月---蒙特梭利(韓國)+屋企
‹ 上一主題|下一主題