用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法
樓主: kp061078
go

分享蒙特梳利教學法 [複製鏈接]

Re: 分享蒙特梳利教學法

Dear zitaeric,

Please check pm.

thanks.
url=http://www.TickerFactory.com/] [/url] url=http://www.TickerFactory.com/] [/url]

Dear Zitaeric,

Please check pm.

Thanks
My sweeties Janice & Gladys

Hi 各位,
我收到好多私人信息闕於如下, 我需要時間影印, 請大家最遲今天1月25日晚上7時前PM - address / phone no.
過時不接受 !!
-------------

費用容後再說

Thanks
zitaeric

zitaeric 寫道:
小米, JojoB....,

我終於昨天在兒童無限上完家長堂, 我覺得幾好喎, 有D notes可以俾你地, 由於我屋企电腦差, 只好郵寄, 如果有興趣請盡快PM私人信息, 留下电話or address.

zitaeric
妹妹豬 齊來做個好朋友)

我個係女黎架     ,差唔多1 歲,自已係公園行啦,playgroup 預埋我

CLOSED
=====

Hi 各位,
我收到好多私人信息闕於如下, 我需要時間影印, 請大家最遲今天1月25日晚上7時前PM - address / phone no.
過時不接受 !!
-------------

費用容後再說

Thanks
zitaeric

[quote]
小米, JojoB....,

我終於昨天在兒童無限上完家長堂, 我覺得幾好喎, 有D notes可以俾你地, 由於我屋企电腦差, 只好郵寄, 如果有興趣請盡快PM私人信息, 留下电話or address.

zitaeric
[/quote]
妹妹豬 齊來做個好朋友)

Happy小米,

Thanks for your information.
其實正統的蒙氏教具係唔係好大 size ?
縮小版會唔會 implement 唔到 montessori concept ?

Happy小米 寫道:
MashiMaro,

大部分baby montessori玩具係 for 1 岁以上 baby 玩

夢圓圓夢有無類似的玩具 ?   无, lee set 係korea間公司出. (但某些我見過有外國web賣,都係貴到呕)

其實佢既concept都係蒙果度出黎, 只不過size細左. 但又唔係成套蒙concept教具齊哂bor, 所以我同kp都買好多原"莊"教具.

可于lee度看:  但太貴,我覺得唔值
www.montessorihk.com

[quote]
MashiMaro 寫道:
kp061078,

想問問baby montessori 係 for 幾大個 baby 玩 ?
夢圓圓夢有無類似的玩具 ?
因e+屋企有很多細BB玩具亞仔都唔玩啦 .....
如果成千銀@件玩具只係玩一陣肯定俾老公話

[quote]
kp061078 寫道:
hi,
有無人買左baby montessori 比阿B玩,你地開左邊幾套呀?
我阿B13.5月大就開左
形狀盒--阿B可以入到圓形,正方形,但三角形要幫手.
形狀版--圓形ok,可分大小,但其他唔多ok.
三隻色的圓圈套落柱個隻--阿B可以自行完成.
三色蛋蛋--整係識 shake.
基本上只係玩左呢幾套.
[/quote][/quote]

MashiMaro,

依家梦圓賣正統果啲(散買)看上來巳大部分同蒙書中教具差不多大了.

你講边个縮小版?

Happy小米,

縮小版會唔會 implement 唔到 montessori concept ?
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

Happy小米,

我以為彩色圓柱會叠得很高同大件D(質感會好似插座圓柱体), 我以為係縮小版咋     

Happy小米 寫道:
MashiMaro,

依家梦圓賣正統果啲(散買)看上來巳大部分同蒙書中教具差不多大了.

你講边个縮小版?

[quote]
Happy小米,

[/quote]

大家好,

我大約幾個月之前才開始跟我3歲的兒子進行montessori method, 而教具方面, 有些是自製的, 有些是買的.

經過一輪理解之後, 明白到內地主要有兩大類的montessori 教具, 一種是專業版, 那是跟國際montessori 的教具去做的, 即是我們從書上看到的, 那些教具是一模一樣的, 而且, 很多學校也是買這類專業版。 另一種是家庭版, 其實也是套用montessori 的concept, 但質素比專業版差很遠, 而且color, 手工也很"大陸feel".

我search 過夢圓圓夢, 那裡的貨品比較齊同埋佢地個網頁寫得較好, 在那個網頁得到很多資訊, 但因運費的問題, 我沒有在那裡買。其實在大陸那一間店買也是一樣, 因為他們也是入貨來賣。最後在網上找到一間在深圳的商店, 有售家庭版及專業版的, 而且價錢比夢圓圓夢便宜一點點, 相差不遠, 但可以"睇清楚先買", 可選擇自己去買或叫他們郵寄也可以。

另外, 想分享一下, 就是montessori 其實是一種method, 不單是focus on 教具, 而且, 也不要一次過買太多教具回家。

現今社會, 很多父母都是打工仔(包括我自己), 其實陪伴小孩的時間不多, 有時候不知是為了滿足自己還是對孩子太疼愛, 一次過買很多很多教材/教具回家。

monetssori 跟DWE/English Times 那些不同, 不會迫你一次過買一整套的, 其實可以先買幾種, 用了覺得好, 才再買, 反正很多channel 也可以買到, 他們也不會關門。

雖然所有東西都可用來刺激小孩, 但, 有時候, 買得太多, 大人也很難一次過吸收所有教具的使用方法, 也可能不知從那件教具開始, 可能還有反效果。

其實有些教具真的可以自製或者做其他東西去取代。

例如Practical life 內, 掃地, 行直線, 摺衫, 這些都不用另外付款的。
在sensorial 的temperature, smelling, touching, 全部都可自製。
maths 方面, 砂字版, counting, matching 也不是可以自己做的嗎?
還有很多......

我也曾經買了很多東西回家, 最後只是放在一旁, 而經常使用的, 可能只是其中幾件。
所以才希望與想清楚才購買, 不要浪費。

希望大家唔好介意我咁直接。

Hi cricri,

Pls. check PM. Thx!
該用戶已被刪除

在深圳百合隆商場, 那裡有很多間出售玩具及教具的商店, 也有商店出售montessori 教具。

或者可以選擇動手做些montessori 教具出來, 其實不難, 有些, 只需要print 出來就可以玩。
http://www.montessorimaterials.org <-- Click here

例子: 我起初覺得"色板"好吸引, 都幾想買, 但後來在這個網站print 出來, 立即已玩得, 慳返幾十蚊。同埋呢d 玩完幾次, 小朋友可能興趣已大減, 所以print 出來經濟一點。

依家, 我只會買一些長時間用的教具如銀行遊戲, 郵票遊戲等, 其他的, 可以做都自己做。

但再重申一次, 萬萬不要單是focus on 教具, 要真的明白montessori concept 和使用方法, 這才有最大的成效!

John&Kelly 寫道:
你好!  想請問深圳那間店舖可以買到有關的教材呢, 可否公開有關資料呢?? 或者pm給我.   謝謝!
該用戶已被刪除

dear cricri:

可否給我一些意見?我的孩子與您的差不多大,現在才剛開始訂購montessori 教材,應否從20件專業版開始?還是家庭裝20/23件?因工作忙碌,並未有太多時間DIY 啊!

砂字版真的不太難,曾花了數小時製作A至E,但好快爛,不夠kum !

pls PM me . thanks
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

John&Kelly,

果個網站只提供materials, 佢地會assume 左你已明白montessori concept 而果個web 只係輔助形式, 但concept 最好係先上course 或睇書, 才可真正了解。
其實如果你女兒只是13個月, 點解唔開始practical life 或sensorial 先? 一開始就行maths, 好似...... 有點本末倒置。
所以十分建議你們先了解montessori 的concept rather than 點去做d 教材。

John&Kelly 寫道:
cricri,
多謝你的資料, 但我入過你上面條link, 的確是提供了很多教材, 但好像都欠缺了說明怎樣進行.  其實我個女現在才13個月, 我只係想教佢數學一樣, 在那裏可以找到遊戲說明呢??

另外, 想問深圳百合隆商場在那裏??  近羅湖嗎??  怎樣可以去??  我都想自制教具, 但我要上班, 晚上又要看著女女, 很難可以有時間做手工, 請問難做嗎??

littlemak,

其實我都唔係專家, 我只不過係一個普通媽媽, 大家討論下。

其實我都講過幾次, 教具只係輔助工具, 根本是, 首先指導員 (媽媽/老師) 要明白montessori 的concept, 否則, 刺激物(教具)只是一件玩具, 唔知你明唔明白我的意思。

我工作也非常忙, 也經常要開夜班及出差, 所以我都要將concept 講一次比老公同工人聽, 佢地明白左後, 再慢慢先教老公及工人點apply, 總之邊個得閒就邊個同亞仔玩。

做教具方面, 之前我post 出來的網站非常有用, 某些materials download 後可即用。

littlemak 寫道:
dear cricri:

可否給我一些意見?我的孩子與您的差不多大,現在才剛開始訂購montessori 教材,應否從20件專業版開始?還是家庭裝20/23件?因工作忙碌,並未有太多時間DIY 啊!

砂字版真的不太難,曾花了數小時製作A至E,但好快爛,不夠kum !

pls PM me . thanks

cricri,
其實我好認同你的講法,因為我都DIY左蒙的教具,自己DIY成功感好大.

cricri,
超開心見到你分享色版的網站...我又可以做少一樣.其實好多都可以DIY.. 認真要買係圓柱插体座,倍數,二項式等等自己做唔到的教具.
Thank you.

cricri

我覺得你講得好好呀.
其實 hk 多數媽咪都比較著重學科成績, 忘記左真係 montessori 的意義.
如果講教學效果, 學科上未必係好快俾你見到成效, 或者你迫個小朋友去背 x 數表仲快 d. 但...要睇長遠, 有時見 d 人又要買好多呢套教材, 又同時係咁迫小朋友學好多, 都幾矛盾. 又或者都係果句, 唔想輸蝕俾人.

我個人就比較喜歡佢對小朋友美學方面的栽培, 只係呢方面就唔多見 bk 討論. 想係度求教都無門.
‹ 上一主題|下一主題