用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法
樓主: kp061078
go

分享蒙特梳利教學法 [複製鏈接]

Re: 分享蒙特梳利教學法

可唔可以預埋我呀? 十個半月大

我個bb 14個月大la, 如果有playgroup記得預我呀!

I have two daughters, one is 2 years 2 months and one is 7 months, I want to join too   
My sweeties Janice & Gladys

我個大b 14個月大,細b就四月頭會出世喇,閃咭就數點閃完除數就停咗,因為bb唔鍾意睇,而家閃緊中文,英文,三字經同百科..

lamsuetwai 寫道:
[quote]
JojoB 寫道:
MASHIMARO
你都有行杜曼呀
我家下返左工 進度好慢
點數咭剛教哂乘 明天會開始除數
中文同英文字就各大概教左200個
百科咭就未開始!

同埋我覺得又唔使差唔多年紀
要有D大個有D細個既一齊都得
到時搵個地方 大家聚埋一齊學習

jojob,

你b 4 個月已教 "x"及"除", 我兒6 yrs 正想教佢"x"及"除", 我之前有看書, 佢的教具很好, 但你之前介紹的websites都沒有, 你有見過嗎?[/quote]

你講緊杜曼定MONTESSORI?

杜曼我係睇開心家庭網

我重未開始百科...我見佢重對D文字有興趣 所以閃埋D字先
但返左工 平日最多都係閃得兩次 拖到好慢....
w_y 寫道:
預埋我啦, 佢係14 個月大 bb
佢都有閃卡, 都係字卡同點卡, 好快會開始百科卡...做 c 人.  

其實脾氣唔好 可能有另一D原因 可能佢想表達既你唔明 又或者佢會想表達D野但又唔知該如何表達
我想這是個BB既過度期
Vinell 寫道:
我有聽過這個教學法, 覺得好好, 尤其訓練小朋友自立和守規矩,對嗎? 但要自己教就有點摸不著頭腦, 不知點算好, 平時bb有斷斷續續地閃點卡和中文字卡, 但係脾氣唔多好, 我不知怎樣令他們明白這是不對的,有時對著他們大聲說不可以, 他們卻還對著你笑笑口,真係無佢地收:cry: .... 唔知這樣可以參加嗎?   他們已經一歲了.

哈..我想這是我地耐性既考驗
w_y 寫道:
與其令他們明白這是不對, 不如教他們如何才是對.

當然講就容易....

hello everybody.

我個女13 個月大啦,一直都係用 montessori 教佢既,亦有買 montessori 既教具比佢玩。不過由於要返工,進度都係慢 d lor.

非常希望在這裡同大家分享。如果有 playgroup,預埋我個 b 女丫。

i have attended the 3P course. not bad. maybe you can also try it. it is a good behaviour-approach to teach both parents and kids not to throw temper easily.
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

jojob
你咁仲叫慢? 4 個幾月閃咁多喎.
我果時個 b 除左食同瞓, 乜都唔使點做咁滯呀.  

咁多人, 使唔使整返個 list 呢  

hi,
有無人買左baby montessori 比阿B玩,你地開左邊幾套呀?
我阿B13.5月大就開左
形狀盒--阿B可以入到圓形,正方形,但三角形要幫手.
形狀版--圓形ok,可分大小,但其他唔多ok.
三隻色的圓圈套落柱個隻--阿B可以自行完成.
三色蛋蛋--整係識 shake.
基本上只係玩左呢幾套.

kp

我去睇左 demo...但太貴啦, 維起一份玩具要近成千銀喎, 我唔捨得呢  

我又去過救世軍幼兒園睇佢地 montessori 教具 demo.

結果唯有係買左 d 類似的玩具, 當然無法全套照執.
而家等 order myym, 好心急呢  

w_y,
真係幾肉赤,但佢用的物料安全,之前阿B口腔期成日放入口,都好放心比佢玩.

kp061078,

想問問baby montessori 係 for 幾大個 baby 玩 ?
夢圓圓夢有無類似的玩具 ?
因e+屋企有很多細BB玩具亞仔都唔玩啦 .....
如果成千銀@件玩具只係玩一陣肯定俾老公話

kp061078 寫道:
hi,
有無人買左baby montessori 比阿B玩,你地開左邊幾套呀?
基本上只係玩左呢幾套.

MashiMaro,

大部分baby montessori玩具係 for 1 岁以上 baby 玩

夢圓圓夢有無類似的玩具 ?   无, lee set 係korea間公司出. (但某些我見過有外國web賣,都係貴到呕)

其實佢既concept都係蒙果度出黎, 只不過size細左. 但又唔係成套蒙concept教具齊哂bor, 所以我同kp都買好多原"莊"教具.

可于lee度看:  但太貴,我覺得唔值
www.montessorihk.com

MashiMaro 寫道:
kp061078,

想問問baby montessori 係 for 幾大個 baby 玩 ?
夢圓圓夢有無類似的玩具 ?
因e+屋企有很多細BB玩具亞仔都唔玩啦 .....
如果成千銀@件玩具只係玩一陣肯定俾老公話

[quote]
kp061078 寫道:
hi,
基本上只係玩左呢幾套.
[/quote]
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

我個囝係唔訓覺!!!
日頭夜晚都唔訓  
淨係鐘意玩
w_y 寫道:
jojob
你咁仲叫慢? 4 個幾月閃咁多喎.
我果時個 b 除左食同瞓, 乜都唔使點做咁滯呀.  

小米, JojoB....,

我終於昨天在兒童無限上完家長堂, 我覺得幾好喎, 有D notes可以俾你地, 由於我屋企电腦差, 只好郵寄, 如果有興趣請盡快PM私人信息, 留下电話or address.

zitaeric
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric,

pls check pm.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P
‹ 上一主題|下一主題