用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法
go

分享蒙特梳利教學法 [複製鏈接]

happy小米,
蒙既教學法係要有peer group既影響力的,我都好明白,所以我和jojob會約埋,第時BB一齊玩.而且到BB大過,我有興趣揾埋o的又係行蒙的教學法的媽咪自組playgroup, 橫點我地各自都有教材,只係 book 個地方,等佢地互相影響,你有興趣嗎?
雖然我地得一个小朋友, 某种情況下,會唔係好work,但我又覺得好過唔教,得到幾多就隨緣喇!!

Re: 分享蒙特梳利教學法

蒙特梳利教學法是怎樣的?

我來報到先

我又要報到先,大家多多指教

queyeung,
你可以去 http://get-me.to/monthome 參考下.

please count me in     

大家努力   

你地BB幾大?

我果個..其實得四個月大咋
雖然比起兒童之家既入學年齡還有一段時間
但我想早一點給他玩一些簡易的

i am interested too, but how old are your children?

我仔仔14.5月大,
我e+先開始睇書咋

JojoB,
你好勤力呀 ~~
其實早點俾BB接觸都係好事呀

JojoB 寫道:
你地BB幾大?

我果個..其實得四個月大咋
雖然比起兒童之家既入學年齡還有一段時間
但我想早一點給他玩一些簡易的

kp061078,

你仔仔幾大呀 ?
如果差不多, 真係可以約埋一齊玩     
若自組 playgroup, 預埋我呀
其實係香港真係好少學校行蒙特梭利教學法,
所以難得搵到志同道合的媽媽      

kp061078 寫道:
happy小米,
蒙既教學法係要有peer group既影響力的,我都好明白,所以我和jojob會約埋,第時BB一齊玩.而且到BB大過,我有興趣揾埋o的又係行蒙的教學法的媽咪自組playgroup, 橫點我地各自都有教材,只係 book 個地方,等佢地互相影響,你有興趣嗎?
雖然我地得一个小朋友, 某种情況下,會唔係好work,但我又覺得好過唔教,得到幾多就隨緣喇!!

my child is already 2 year 10 month old.
should be the oldest within this group ?

littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

mashimaro,
我仔仔13.5月,同你個仔差唔多. 我地可以約下喎,仲有happy小米個仔有12.5月,大家差唔多. 我地自組playgroup已有3個仔喇...唔知有無女呢?
我記得你都有行杜曼,你進展如何??我的百科圖巳經唔夠用,又要再整.

MASHIMARO
你都有行杜曼呀
我家下返左工 進度好慢
點數咭剛教哂乘 明天會開始除數
中文同英文字就各大概教左200個
百科咭就未開始!

同埋我覺得又唔使差唔多年紀
要有D大個有D細個既一齊都得
到時搵個地方 大家聚埋一齊學習

mashimaro,
我仔仔13.5月,同你個仔差唔多. 我地可以約下喎,仲有happy小米個仔有12.5月,大家差唔多. 我地自組playgroup已有3個仔喇...唔知有無女呢?
我記得你都有行杜曼,你進展如何??我的百科圖巳經唔夠用,又要再整.

littlemak,

蒙既"兒童之家"都係兩三岁 至6 岁一齊玩ga.: :

littlemak 寫道:
my child is already 2 year 10 month old.
should be the oldest within this group ?

進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

queyeung,

想初步了解蒙特梳利教學法, lee个係中文出版本.
http://www.k-idaly.com/chinese1/1.htm

寫得好易明, 好精要
你亦可買佢既著作睇吓,里面會解釋, 研究佢点發現兒童天生的特質, 敏感期等, 同当時"兒童之家" (蒙所創辦的幼稚園)既情況.

queyeung,
你可以去 http://get-me.to/monthome 參考下.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

JojoB 寫道:
MASHIMARO
你都有行杜曼呀
我家下返左工 進度好慢
點數咭剛教哂乘 明天會開始除數
中文同英文字就各大概教左200個
百科咭就未開始!

同埋我覺得又唔使差唔多年紀
要有D大個有D細個既一齊都得
到時搵個地方 大家聚埋一齊學習

[quote]
mashimaro,
[/quote]

jojob,

你b 4 個月已教 "x"及"除", 我兒6 yrs 正想教佢"x"及"除", 我之前有看書, 佢的教具很好, 但你之前介紹的websites都沒有, 你有見過嗎?

預埋我啦, 佢係14 個月大 bb
佢都有閃卡, 都係字卡同點卡, 好快會開始百科卡...做 c 人.  

我有聽過這個教學法, 覺得好好, 尤其訓練小朋友自立和守規矩,對嗎? 但要自己教就有點摸不著頭腦, 不知點算好, 平時bb有斷斷續續地閃點卡和中文字卡, 但係脾氣唔多好, 我不知怎樣令他們明白這是不對的,有時對著他們大聲說不可以, 他們卻還對著你笑笑口,真係無佢地收:cry: .... 唔知這樣可以參加嗎?   他們已經一歲了.
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD8/139247/146789.19794217.38630.jpg[/img]MyTwins在Baby House影的造型照-9月25日

與其令他們明白這是不對, 不如教他們如何才是對.

當然講就容易....
‹ 上一主題|下一主題