用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問保良局顏寶玲書院的校風如何?
go

請問保良局顏寶玲書院的校風如何? [複製鏈接]

請問保良局顏寶玲書院的校風如何?

請問保良局顏寶玲書院的校風如何? BANDING如何? 請各位家長給與意見, 謝謝!

Re: 請問保良局顏寶玲書院的校風如何?

1)高年級差、低年級純!
2)新直資大多數都係夾雜band 1、2學生!(只係比例多寡)
3)如果不屬於傳統名校區+band1尾而又想讀英中,可以考慮!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

謝謝回應, 另外, 我想知道這學校的師資如何, 老師是否有愛心? 是否有很多南亞裔的學生呢?  

1)間間新直資啲壓力都好大,如果唔攪好間校,好易淪落為學店!個個老師都做到死死吓,又要顧成績又要管校風樣樣活動都要參加...所以好多時都見啲老師半打半打咁走!
2)南亞裔學生當然有,不過唔係想像中多!
3)如果想報顏寶鈴...睇嚟要出年!上星期六已經取錄左14x人,另有七十幾人waiting list(F.1得160席)...再有空位才有第二回合報名!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

.)[quote]3)如果想報顏寶鈴...睇

[quote]
3)如果想報顏寶鈴...睇

除了成績, 面試時臨場表現也很重要呢 !    [quote]
sunfamily28 寫道:
[quote]
3)如果想報顏寶鈴...睇

2bzmummy 寫道:
亞仔九龍城band2頭,第一輪已經被out ,連waiting list 都無名!
去年是否一樣競爭得咁劇烈架!如果我係band1,我就考英中啦!係我地d邊緣人先至會諗放棄派位 但人地又唔收,真係收既人地又未必揀黎讀,想讀既人地又唔收。小朋友讀書真大壓力

如果屬九龍城區,加加油脫離band2陰影都唔使驚!

真的難入嗎? 第二輪大約有多少位? 我最擔心是校風問題, 同老師是否有愛心教好學生, 不知道她們的校長是否進取.

小兒也是band2 學生都係一樣唔收.  我以為顏寶玲也是band 2學校也

This school intakes many students from PLK TSL(陳守仁) primary school.

她們收TSL的學生大約佔多少? 第二輪招生又有多少位? 若第一輪巳OUT, 第二輪可有機會?

面試就好似考ORAL咁!讀篇文,GROUP INTERVIEW 就講下暑假做D乜,每人最多講兩、三句,表現都無得發揮!我都打電話問過第一輪OUT左,可唔可以再考,佢地話唔鼓勵咁做,因為收生準則無變,第一輪唔收,第二輪都唔收!
咁成績就真係最重要囉
第一輪有幾多人註冊後,剩番既位就第二輪收生啦!佢

如果屬九龍城區,加加油脫離band2陰影都唔使驚!

可惜係男仔,都仲未識諗,D女仔就係咁脫離band2陰影,佢就越跌越低咁去左BAND2

太誇張吧, 這是新的直資學校, 都有成千人考, 其他英中不是更難考.  在九龍城BAND 2 學生跨區去觀塘, 有沒有可能升上BAND 1呢.  

takula_bb 寫道:
太誇張吧, 這是新的直資學校, 都有成千人考, 其他英中不是更難考.  在九龍城BAND 2 學生跨區去觀塘, 有沒有可能升上BAND 1呢.  

This DSS is quite popular, so it is not surprising that there are 1000+ applicants.  I think if band 2 in Kowloon City net, better stay in Kowloon City to choose schools as the no. of band 1 and 2 seats in Kln City is much higher than in Kwun Tong.  Some band 2 students in Kln City can also enter EMI schools in lucky draw.

同意WYmom,K3網係ok的,我見有d band2 生都可靠lucky draw入到band1的英中,當然自己小學要有好的派位record.
如果我小朋友係band2頭至中(視乎小學的程度),我零願佢博抽獎,band2中或以下才會唸顏寶鈴或基道。我對顏寶鈴的感覺麻麻。(純屬個人意見)

takula_bb 寫道:
她們收TSL的學生大約佔多少? 第二輪招生又有多少位? 若第一輪巳OUT, 第二輪可有機會?

takula_bb,

我呀女果班收咗2個男仔.
我朋友個仔讀KTS,no waiting,係band 2生,但考尾十幾,操行約C+(尼樣比較重要),佢呀媽好失望,諗住讀名校機會會高d.

我覺得顏寶玲主收band 1 尾 band 2頭邊緣人,佢地分分鐘担心搞珠搞唔英中,但又唔想入中中,米考顏寶玲英中囉.

CHUCHU,

請問你女兒是否讀顏寶玲呀! 校風如何? 有冇小班教學呀? 因為我冇聽過簡介會, 所以對她的認識不深, 請問有冇顏寶玲的家長幫到我呀, 聽講初中好, 高中比較差是嗎? 課程又如何? 我知我問得太多, 請見諒為人父母的心, 都是希望自己兒女不會入錯學校, 謝謝!

takula_bb,

嘻嘻,唔係呀,我呀女都係小六炸. 同你一樣煩緊.
‹ 上一主題|下一主題