用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 水壺放在書包入面, D書濕曬
go

水壺放在書包入面, D書濕曬 [複製鏈接]

水壺放在書包入面, D書濕曬

由於天氣冷, 給一個暖水壺給亞仔(小二)在學校飲, 因較膠水樽大, 不能放在書包出面, 又驚佢唔記得放學取回家, 所以叫佢放在書包入面, 再用膠袋裝好, 點知尋日返到屋企, D書都濕曬, 有D仲爭D爛添, 請問各位有什麼好方法?

Re: 水壺放在書包入面, D書濕曬

D書儘量要包好,水壺就用拎蓋式的水壺就比較安全啲...

囡囡用緊 Thermos 超輕暖水壺 (470 ML), 沒有出現漏水現象. 有很多暖水壺都很重的, 搵 D 輕身的比較好, 近期在吉之島看見另一個牌子, 同樣是超輕暖水壺, SIZE 比  Thermos 還要細, 容量有 600 ML, 我忘記是什麼牌子, 壺身是銀色的, 外印有黑色米奇老鼠圖案, HKD199.00

膠水樽入暖水, 外加一個保溫袋, 應該可以保溫數小時的.
** 有很多膠水樽是不漏水的, 但我發覺有部份膠水樽內有一個膠蓋的那款, 很容易會因為膠蓋放得唔好而導致漏水, 所以我會棄掉此蓋.

想請問Thermo水壺可以暖大約幾耐, (我個仔返8:30, 有時放5:30嫁)

我只會裝暖水入壺, 稍為熱 D 囡囡便不會飲, 其實只要入口不是凍水便 OK 喇 !

我每朝早上 7 時裝入, 下午 3 時回家都 KEEP 住暖的.
** 呢個壺係 BB 仔時出街用來開奶粉用的.

唔該哂!
‹ 上一主題|下一主題