用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 35區~你地點排呀?
go

35區~你地點排呀? [複製鏈接]

35區~你地點排呀?

甲:1. 天神
乙:1. 天神 2. 馬頭涌 3. 宣道 4. 奉基千禧

(不過我係下年 )

Re: 35區~你地點排呀?

我原本打算按以下排列
1) 馬頭涌官小
2) 奉基千禧
3) 奉基
4) 宣道
但後來聽講馬頭涌勁谷同好多功課,而我個仔比較心散,做野慢吞吞,同埋佢而家間幼稚園比較淺,所以驚佢頂唔順.
可能會改一改如下
1) 奉基千禧
2) 奉基
3) 宣道
無馬頭涌在內係因為人地話如果唔放馬頭涌在第一, 因此綱多數家長都會放馬頭涌第一(男仔),根本無機會派到. 換言之即係話如果放奉基千禧第一入到嘅機會會好大(只係我估).
此綱的學校真係好少,可以揀得過嘅都只係呢4間,有無人知道其他好唔好呀!
而家真係15/16, 快要交表啦! 請指教!

SPJB & SS2003

這區選擇很少, 家長選擇太集中, 首志願不是選馬頭涌就是宣道 (女孩子會加天神), 所以不要將上面學校放在第二、三位, 無謂浪費機會

奉基千禧和奉基相對機會較大, 但最好都是首兩輪都放在首位

聽講舊奉基好過千禧奉基

SPJB 寫道:
我原本打算按以下排列
1) 馬頭涌官小
2) 奉基千禧
3) 奉基
4) 宣道
但後來聽講馬頭涌勁谷同好多功課,而我個仔比較心散,做野慢吞吞,同埋佢而家間幼稚園比較淺,所以驚佢頂唔順.
可能會改一改如下
1) 奉基千禧
2) 奉基
3) 宣道
無馬頭涌在內係因為人地話如果唔放馬頭涌在第一, 因此綱多數家長都會放馬頭涌第一(男仔),根本無機會派到. 換言之即係話如果放奉基千禧第一入到嘅機會會好大(只係我估).
此綱的學校真係好少,可以揀得過嘅都只係呢4間,有無人知道其他好唔好呀!
而家真係15/16, 快要交表啦! 請指教!

mellon6611 寫道:
聽講舊奉基好過千禧奉基

點好法  

SPJB 寫道:
... 聽講馬頭涌勁谷同好多功課,而我個仔比較心散,做野慢吞吞,同埋佢而家間幼稚園比較淺,所以驚佢頂唔順.

我媽鄰居三個仔女都係馬頭涌, 他們媽媽是內地人, 話跟得幾辛苦.  d女就ok, 但最近因細仔(P.1)唔肯做功課趕佢出家門口    真係少d EQ 都唔掂呀!

2間奉基唔係一樣咩,我以為只係千禧校舍新D姐

宣道 - 我本人參觀過校舍,感覺好好,D老師好nice,但聽人講好深好谷,拍得住馬頭涌.
我真係希望我個仔讀得輕鬆D開心D, 如果係咁,我應該點排呢?有無家長係過來人,請指點.
馬頭涌 VS 宣道 VS 奉基千禧 VS 奉基
此區其他學校真在揀唔落手,因參觀過校舍. 如果touch wood 真係派左去,唔知點算好,因為無同阿仔考私校.

SPJB:

宣道 - 小兒讀緊P.1不太辛苦讀得好開心 ,11月考過一次試全班15 全級76 算中等 (頭60名競爭都好大) 要考精英班都要好谷下。P.1 第一及第二次考試會同其它津校一樣讀卷(讀試題比學生聽),  第三次就冇。 平時間中有突然測驗但都係課堂教既野。
老師非常有愛心可能97%教職員都係基督徒的原顧, 好鬼有耐性

都係果句,要入精英班就間間學校都要谷!! 但宣道你要問班主任先知名次 , 學校唔會主動講。

如果真係唔好彩派其他揀唔落手學校, 可試去叩宣道, 有30個扣門位。

咁聖提摩太同葛量洪大家覺得點同會點安排??

我都有參觀過宣道,老師係好有愛心,我都好仲意宣道,

葛量洪口碑都唔錯
dondon816 寫道:
咁聖提摩太同葛量洪大家覺得點同會點安排??

hugub,

可唔可以要求唔入精英班架? 咁咪無咁谷

冇試過喎! 反而好想谷佢入精英班!

HI, Hugub,

你個仔係唔係好醒,做野快而且好配合你嗰隻先, 我個仔勁心散,叫佢溫習梗唔合作.
我發覺阿仔成日唔記得D中文字點寫, 有人話這是正常事因無可能寫幾次功課袖記得,慢慢會好D. 但佢實在好無記性,有咩方法令佢容易D入腦呢?
英文字一樣唔知點同佢串(因而家讀緊間幼稚園仲未有默書),所以如果我硬要阿仔串,佢好唔在意因唔係老師叫, 串幾日都串唔到一個字, 唯有的佢去學Phonics,希望幫到佢.
數學方面,本來唸住比佢學珠心算會對佢有幫助,學左10個月停左因阿仔唔肯合作做功課, 死未?
如果派到馬頭涌 or 宣道, 我唸係我死梗唔係佢,因佢唔識驚唔在意成績.
究竟我咁唸係唔係正確呢? 億或有你無你揀左最心儀嗰間(馬頭涌)先算, 或者佢未開hill呢? (自己呃自己)

你個仔同我係唔係兩兄弟, 一模一樣 !!

我個仔幼稚園都係咁, K3都唔識串字 ( 讀 St.Cat 呀 !!), 而家有去補習社讀下讀下都幾好,係補習社的功勞!!有冇考濾比佢去補習呀? 可能會好D, 因為自己老鼠拉龜。

宣道好早比範圍學生溫, 咁多時間實溫得切, 冇你諗得咁誇張!

我無宗教首輪自行收生選馬頭涌,第二輪我想宣道,大吉利是講句,唔得再叩門,機會大D

ss2003 寫道:
hugub,

可唔可以要求唔入精英班架? 咁咪無咁谷

如果人地比得你入精英班即係你平時已不知不覺做左野啦,又做乜唔入呢。有陣時平時勤力少少已好有用,唔駛話谷唔谷。

Hugub,

搵到間好嘅補習社當然好啦,但10居其9都唔掂. Actually 我未試過,等上小一真係好唔掂先補啦! 樣樣都係$$$$$$$$$

dondon:

我朋友個囡囡試過叩門宣道但不擭取錄, 後來我叫佢個囡自己寫封信比張校長(當然係家長作小朋友抄), 第三日收到電話。收左!!

我自己都係叩門入, 我係34區。宣道收生都唔一定考濾填第幾志願架!
‹ 上一主題|下一主題