用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 95區家長你地會點排位呀?
樓主: cmts
go

95區家長你地會點排位呀? [複製鏈接]

Re: 95區家長你地會點排位呀?

miholo:

你唔係話我地要換個題目咩? 我都覺得我地0既對話同依家個"95區家長你地會點排位呀?"題目不符 .
~只要有夢想,凡事可成真~

yeeli:

通常第一次睇醫生係無比抗生素只有化痰止咳, 但3日後唔好再覆診就會開抗生素, 而且個療程係6日. 不過最近有個媽咪教我, 每個醫生睇一段時間就要轉, 如果唔係食得太奈同一位醫生開0既藥就會無乜效, 咁我回想自己睇梁醫生都已經三年了, 中間無睇其他醫生, 所以尋日立定決心轉睇葉醫生.

miholo, yeeli:

聽到你地講食左咳水會咳多左, 我都放心d, 我幾驚佢係病情嚴重左呀, 始終屋企仲有個妹, 唔想傳到比佢, 之前已傳左好多次, 上個星期先剛好番.

"大都會" 呢個形容詞好high呀   , 我贊成

yeeli:

其實我地之前睇開梁醫生3年都唔覺有乜問題, 可能今次隻菌好惡, 而且梁醫生話我個女今次唔病毒感染, 而係細菌感染, 所以難好d.

我個大女其實有好多野令我地煩, 首先就係平扁足, 依家每年都要同佢做鞋墊, 跟住就有呢個病, 而上個星期同佢睇牙科(因佢已換緊恆齒), 下面側門牙依家出緊(恆齒), 但唔夠位比佢, 攪到依家lup左響後面, 個牙醫話無得攪, 只好等到12歲 cool牙, 佢仲同我講, 要有心理準備個女其他恆齒都會生得唔好, 因為佢話我個女個 "岳"骨好細, 所以我想cccccccc  

miholo:

我個女之前又係食左成十個星期都有, 一到佢食藥時個心就好唔舒服, 又會幻想番去無事個陣 , 我地一齊努力      , 如我無記錯, 佢地豬年仲會犯太歲tim, 所以現在心大心細好唔好去作下福

yeeli"

早抖

miholo:

我初時響dr,dong個度驗到有平扁足, 之後我再去新都城三期個間樂康軒到比個專業醫生check, 點知我個女除左平扁足, 仲有腳跟內番, X腳及企直時對腳會彎後 , 醫生話佢d骨入面d組織過軟, 所以有咁多問題, 所以我地一定要做鞋墊, 醫生仲話要著到12歲D骨大定先唔駛著, 平時就響屋企做運動.

一對鞋墊要成千幾蚊, 仲要每年一對著到12歲, 牙醫就建議我個女12歲開始COOL牙, 咁你地話, 我每年要比幾多$$$$攪佢個身體

MIHOLO , YEELI:

GOOD NIGHT, 我都要去瞓, BYEBYE

yeeli:

都唔知點解依家d小朋友多問題過以前個d年代, 以前d小朋友無人理又無問題, 但我地新一代媽咪已經算有d常識, 但又會出現咁多問題.

dear all,

我個女今年5歲八個月, 但佢超級鍾意飲奶, 而我亦聽聞女孩食得激素多食物會過早發育, 到時就會減慢或停止長高, 有激素食物首選係雞亦, 但也有人話飲得多奶都會咁, 所以我依家好擔心個女, 我已試過幫佢戒奶, 但係唔成功(半夜起身call姐姐沖奶比佢), 你地知唔知飲得奶多, 係米真係會令發育提早, 因我個女五歲已換恆齒(一般小朋友六歲, 牙科醫生都話我個女早左), 所以我都唔知點好.   

yeeli:

我地一開學就會全部書比番我地, 因隨家長選擇包唔包書, 正式開課後, 逢星期五就一定全部書比番晒我地作溫習用, 星期一返學就會抽起一兩本, 而中英文課本每日都會keep住響書包的.
‹ 上一主題|下一主題