用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好嬲! 小兒班主任 ,三番四次在全班學生面前嘲笑他 ...
go

好嬲! 小兒班主任 ,三番四次在全班學生面前嘲笑他 [複製鏈接]

好嬲! 小兒班主任 ,三番四次在全班學生面前嘲笑他

班主任點名幾個同學, 說叫他們做事, 反應慢, 所以重要事情不會叫他們做, 又說他們痴痴呆呆, 坐埋一臺.

有時就說他們只用 1% 腦細胞諗野, 令全班同學笑他們.
久不久就有一些尖酸克溥的說話, 在她來說可能只是當笑話一句, 但被取笑的學生就很難受了.

我同小兒講, 我同班主任傾下好嗎? 但小兒就顯得很緊張, 說傾完後, 老師會更針對他, 他更加慘.

上星期家長會, 以為有機會同老師傾, 點知又指明要帶埋學生, 到達課室時更有其他家長在場, 所以不方便說什麼.

昨天小兒放學後, 顯得很不開心, 他說班主任問誰吃午飯最快的, 想找他幫手做事情. 同學都異口同聲說小兒吃飯最快, 點知班主任就說小兒是屬於只用 1 % 腦細胞諗野的人, 所以不會找他幫忙, 全班都笑, 但小兒就很難受了. :evil:

Re: 好嬲! 小兒班主任 ,三番四次在全班學生面前嘲笑他

本來都想忍, 因今年要報分, 操行分很重要, 她是班主任,舉足輕重, 但她說話越來越過份, 我老公都覺得需要約校長見面了解情況.

I think you better make an appointment with the class teacher first. Direct to principal is a bit offensive before you understand the case.

唔理什麼分,最重喺讀得開心, 你應該幫小朋友轉校.
如果校長喺幫班主任的話, 你的小朋友更慘.
如果校長喺幫你的小朋友應該會好過啲.

其實幾以我個仔!唔知係咪啲老師有問題?(因為老一辈教學法)好傷小朋友個心呀   

本來都想先同班主任了解發生什麼事, 但在閒談間, 她說是因她收小兒, 小兒才可在該校讀書, 她是付責插班生的, 小兒是今年的插班生, 我很反感她的態度.

中午同 5: 30 留了 2 次電話給校務處, 說想約校長見面, 校務處說不講低什麼事, 是不會留言給校長, 我講左, ( 老公話我死蠢, 全校都知, 只有校長不知我投訴老師的事情)
校長至現在也沒有覆電.

你仔仔今年幾年班呀?  如果係五, 六年班就要小心d處理, 始終佢係班主任, 佢既comments對小朋友都好重要.  我都贊成先約見班主任, 了解下成件事係點, 再婉轉d話比佢知小朋友唔係好開心, 睇下大家可以點解決.

他今年是 5 年級, 本來都想忍, 但見個仔越來越不開心, 吾傾都吾得了.

同學嘲笑別人, 老師應該制止, 但現在是老師帶頭笑學生, 好討厭.

班主任同我講小兒寫字肉酸, 咁我就答, 如果他寫字吾好, 就叫他重做, 他就吾敢亂來.

點知今日班主任當著全班同小兒說, 我同你媽媽講好, 寫得吾好就重做, 吾駛講同學又笑他, 老師講野完全吾顧學生感受.

如果她私底下同小兒講, 當嚇下他, 但當著全班同學講, 算點.

好嬲

另外有一件事都幾嬲.
小兒在 school 參加課外活動時, 聽到很多粗口, 每次回家都講比我聽, 有一日我向課外活動的老師投訢, 有學生時常講粗口, 老師說會處理,

第 2 日小兒回家好吾開心, 問我是否向老師投訴他說粗口, 我說是投訴其他學生, 小兒說今天老師罰了他, 因我向老師說他講粗口.

我立即又去找老師說清楚, 老師同我講先前聽吾清楚, 所以搞錯了, 他會再處理, 點知他第2日當著全班學生面前, 說明小兒的媽媽投訴有人講粗口, 所以以後仲有人講粗口, 就要罰他, 從此講粗口的同學就時常用說話單打他, 真是無奈.

咁X老師都有?邊間學校?   
Chan's Family

係lor, 點解成間學校d老師都好似唔多講道理, 唔理人感受咁既

我都好想知係邊間小學, 我女兒要選小學了, 希望提供資料大家可參考吓!大家都唔希望入到這些咁無良的學校!!

SPS 寫道:
我都好想知係邊間小學, 我女兒要選小學了, 希望提供資料大家可參考吓!大家都唔希望入到這些咁無良的學校!!

AGREE        
Can I know the name of your school??  please  

What school is it? So ridiculous!!

我都好想知貴校大名,
如果你已經致電到該校的話,不妨嘗試寫信給校長
簡述一下,再要求面見,講清楚,小學校長相信不是那麼
難見.如果校長都是如此,就早走早著,下學期你要走都難

好應該post整件事出嚟,唔好忙記,教统局一定受理。今時今日咁ge服務態度?????

I agree. Post the name of School.  

間學校咁有問題一於講個名出o黎...等唔好再有家長選哩間啦

我真的很為妳及妳的兒子難過,所以作為老師的言行舉止真的很重要,妳要多些開解兒子,免至因為這件事而失去自信心,希望他的情況能夠很快得到扭轉。

‹ 上一主題|下一主題