用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家有小小留學生的媽媽
go

家有小小留學生的媽媽 [複製鏈接]

家有小小留學生的媽媽

他雖然已過了年多的寄宿生活,他也很開心適應,但我內心仍然未慣.     

Re: 家有小小留學生的媽媽

今年九月我都會送個仔去英國讀yr.7 有時諗吓, 一出去就十年, 讀完書返嚟已經係大人, 唔會再同我攬頭攬頸, 又諗吓, 昨晚天氣凍我都過去佢間房睇吓佢有冇「富」被, 第日去到咁遠, 唉.....有時都會覺得幾掙扎吓.

小兒去英國時,是讀year 5,剛10歲..那時真是心如刀割,但學校真的照顧很好,令我相當放心.
該用戶已被刪除

其實個個媽媽都掛住自己d仔女 d仔女亦都會一樣掛住親人 我都成十幾歲先o黎 你地d仔仔女女有d成十歲就要自己過去 覺得開頭同mama or daddy o黎會好d 因為好多野都唔識 連我搭車都唔係全部識晒o架!! 都係靠d同學帶下 而自己又學o下咁lor!!

HI :harrypotter_monni
我想請教你, 咁你囝囝咁細個, 佢有冇問你點解唔可以係 HK 讀書 , 要去到咁遠 ?
那邊 英國的小學, 其實大約要幾錢一年呢 ?

悠悠媽咪

harrypotter_monni 寫道:
做父母唯一可以俾到佢嘅就係供書教學; 一個令佢真正享受讀書樂趣嘅機會.

I don't believe that.  Your child won't tell you how lonely and how helpless he may feel.  You know especially in Britain, small boys will be bullied by the older ones in different ways, not necessarily physically.  Your child won't tell you all these in order not to make you worried or simply thinks that you can't help much in this matter.  And during big events, other students have parents coming to the campus or they can go home to celebrate, but he can't enjoy all these.  HK's education is not perfect, but no place is.   When you talk about English, I don't think a child having mother tongue's English will ensure his success in future career, rather he must have the determination to succeed.

Hope mothers here can think carefully and if possible, get them back to Hong Kong.  

就算在香港一樣有此問題,其實早些適應也不錯,因為身邊也有朋友像你想法般,但很多在 F.3左右也出現很多問題,甚至逃學,離家出走,到此時想送也難,我兒子也是10歲到英國,到現在只是年多,他也很開心適應,有自信,有學習興趣,其實香港教育成功在令學生討厭學校.   
該用戶已被刪除

我有兩個小朋友,一個yrs12,yrs8.如安排他們到英國升學,要什麼資料同幾錢,那間學校好呢?

英國boarding school 之收費由最平GBP3300/term(北愛爾蘭)到最貴約GBP8000/term,一年三個學期,視乎地區,設施而定.

而專上學院之學費較便宜,導師費約GBP4500-5500/yr,另加住宿約GBP85-155/week.(適合完成中五之學生入讀)

如學生在港完成中五之課程才往英國升學,無論寄宿學校或專上學院均視乎學生之會考成績而決定收生

另英國boarding school 之收生年係yr7(11+); Yr 9 (13+) 及Yr 12(16+),如申請請些年級學位較多.

yee0702 寫道:
我有兩個小朋友,一個yrs12,yrs8.如安排他們到英國升學,要什麼資料同幾錢,那間學校好呢?

英國boarding school 之收費由最平GBP3300/term(北愛爾蘭)到最貴約GBP8000/term,一年三個學期,視乎地區,設施而定.

而專上學院之學費較便宜,導師費約GBP4500-5500/yr,另加住宿約GBP85-155/week.(適合完成中五之學生入讀)

如學生在港完成中五之課程才往英國升學,無論寄宿學校或專上學院均視乎學生之會考成績而決定收生

另英國boarding school 之收生年係yr7(11+); Yr 9 (13+) 及Yr 12(16+),如申請請些年級學位較多.

yee0702 寫道:

該用戶已被刪除

HarryPotter Monni,
Can you tell me which school your child attend? Thanx.
該用戶已被刪除

Thanx harrypotter_monni.

harrypotter_monni ,
我囝囝也有讀寫障礙,可以pm我那學校的info嗎?另外,那校的香港學生比例多嗎?在什麼地方?

十萬個thanks!!

hi conniedodo:

harrypotter_monni go to school visit .
該用戶已被刪除

harrypotter_monni,

請問VI form 係唔係 grade 6, 有冇中學課程?
請PM埋間學校資料比我.  謝謝.

‹ 上一主題|下一主題