用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香兒家長交流天地
樓主: hermanpapa
go

香兒家長交流天地 [複製鏈接]

版主

Re: 香兒家長交流天地

twyam 寫道:
Dear all,

My daughter is now 4.5 years old, I will apply the 香兒 choir for her in this April.  

Just wanna to know does 香兒 take such young kid?  I heard it is very hard to get a place, can anyone share with me your successful tips?

Thank u in advance.

Cheers,
twyam

佢地interview 淨係in小朋友, 咩準則收生我就唔清楚, 淨係知小朋友入去會一齊唱歌, 跟姐姐做下動作.

twyam,

我個仔剛剛入合唱團, 佢話面試時姐姐叫佢唔好一路唱一路吸氣, 還叫佢笑住黎唱喎!

我當初跟你也有同感, 最怕冷天吃西北風, 夏天就熱到死~~
好彩個女大個左, 唱左 7 年, 由初班開始.. 今年升左上 CHOIR 班, 可以自已返, 再唔洗我陪    ... 要唱 3 個鐘嫁..
不要怕...慢慢便習慣...
這個合唱圖真不錯的.. 但不可急..
努力~

Hello gabrielmum, mama1210, hermanpapa,

因為孩子是自己面試的, 都唔知合唱團會收什麼人, 我只知道, 我仔實在很喜歡唱歌, 經常大大聲唱歌, 我估合唱團喜收男孩子和他不怕醜是最大的優勢...

twyam 寫道:
Dear all,

My daughter is now 4.5 years old, I will apply the 香兒 choir for her in this April.  

Just wanna to know does 香兒 take such young kid?  I heard it is very hard to get a place, can anyone share with me your successful tips?

Thank u in advance.

Cheers,
twyam

twyam,

4歲半入團當然可以, 無問題...我相信甄選的準則是小朋友當日的表現, 都叫得你去面試, 年齡都不再是考慮因素罷..

我的女兒當初考香兒, 差不多五歲啦, 什麼準備也沒有, 因為聽人講都預左要考幾次, 當取下經, 點知就一次就OK, 所以, 你都不用擔心, 又不需要準備, 表現得自然便ok啦...

我女兒已在香兒唱了兩年, 佢次次都好開心嫁, 於是個個weekend咪帶佢去囉...光是去年, 都有合共三-四次的表演機會, 地點係文化中心啦, 香港大會堂啦...都係很好的演出經驗...至於將來會否繼續, 睇佢本人的意願啦..

團服著唔著全套, 都係芝麻碌豆之問題, 你都預左有人會自由配搭, 我係奧運分團, 都唔係咁嚴, 試過有小朋友因為趕場只穿便服 (個個都係趕完學ni樣, 又趕去學個樣啦...), 連續幾次比導師口頭驚告囉, 都無咩概..

當然, 我都有朋友的仔女考幾次都唔入, 結果去左其他合唱團, 一樣咪又咁開心...總之, 不用太著緊得失囉...很多團體都有合唱團, 如黃大仙兒童合唱團, 香港童軍總會辦的兒童合唱團, 甚至YMCA的, 一樣辦得出色...

請問各位,我住彩虹區,想今年2月同女女報考合唱團,請問我應該報讀邊間分校呢?因為見到你地成日話要轉團,因點解?   

Got it, thank you all.

合唱團預備班的家長, 會唔會買飛欣賞HKPO Family Concert?

另外我發現07年的表演時間表:
CLICK HERE

4-5月都有合唱組觀摩音樂會,另外11月有2007合家歡音樂會,我地預備班都有份參加的!   

Dear all

想問

版主

小澄澄媽媽 寫道:
我當初跟你也有同感, 最怕冷天吃西北風, 夏天就熱到死~~
好彩個女大個左, 唱左 7 年, 由初班開始.. 今年升左上 CHOIR 班, 可以自已返, 再唔洗我陪    ... 要唱 3 個鐘嫁..
不要怕...慢慢便習慣...
這個合唱圖真不錯的.. 但不可急..
努力~

嘩....你女女好叻呀!!! 入左choir, 佢地係咪一路會”西”選d小朋友架??

版主

KelvinMaMa 寫道:
合唱團預備班的家長, 會唔會買飛欣賞HKPO Family Concert?

另外我發現07年的表演時間表:
CLICK HERE

4-5月都有合唱組觀摩音樂會,另外11月有2007合家歡音樂會,我地預備班都有份參加的!   

Thanks Kelvin mama! 你講呢個concert 係咪黎緊新年做果個呀?? eee 今年咁好既, 我個女果陣讀預備班合家歡音樂會係未有份參加架, 係升到初一先有份

我見個仔咁鍾意畫畫, 想幫佢報香兒美術組, 想請問美術組d老師教得好唔好嫁.

請問我仔而家返緊星期五下午的course, 如9月份返小一全日, 就唔可以再join, 唔知到時可否轉班呢?有冇同我case 相同的家長?

醒目開學勳章

我諗你早d申請轉班,
仲有幾個月時間,
應該都無問題

下期轉班都得,先看網上的時間表,再申請轉班。多數都得。

版主

香兒新一期開始招生啦, 有興趣既mami 可以去申請

我申請左啦,多謝報料。   

版主

123BB 寫道:
我申請左啦,多謝報料。   

預祝你成功先

請問面試考什麼?  謝謝