用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香兒家長交流天地
樓主: hermanpapa
go

香兒家長交流天地 [複製鏈接]

版主

原文章由 焯媽媽 於 07-7-10 01:09 發表

我以為bk改了新版, 連這個topic都會delete, 好好彩, 這時給我找到了, 被它玩死....

大家入黎傾多D, 咁個topic多D浮上第一頁, 相信有好多媽咪都會揾得番呢個topic

我聽個仔講, 10月會考試, 原來香兒要考試!? 點考法? 考完會升班?

我囝囝3歲9個月, 佢好喜歡唱歌, 所以想試下報名, 但佢地話面試時要唱一首歌, 你們會教小朋友唱哪一些歌呢? 要配合舞步嗎?

我囝囝未夠四歲, 考入的機會大嗎? 上課地點是老師分配嗎? 時間會在星期六/日嗎? 請指教

醒目開學勳章

原文章由 ChristyBBmama 於 07-7-10 11:27 發表
上星期六帶左囡囡去何文田上左第一堂choir, 囡囡話好開心, 好喜歡唱歌  不過有隻歌都幾長下, 係
Aladdin o個隻, 囡囡話要記歌詞, E+ 日唱夜唱  請問係咪10月合家歡音樂會表演既歌呢, 仲要練習多少隻歌呢

我女都上咗第一堂,但她沒有說唱了咩歌也沒有練歌,淨係當日回家後,成日好高音咁响度---'牙呀丫阿牙....'
我起晒D雞皮

原文章由 春卷 於 07-7-12 13:42 發表

我女都上咗第一堂,但她沒有說唱了咩歌也沒有練歌,淨係當日回家後,成日好高音咁响度---'牙呀丫阿牙....'
我起晒D雞皮

笑c我la!

我起晒D雞皮

多數都冇問題,考唱歌、音樂感和咬字。
原文章由 BBmamalove 於 07-7-11 14:56 發表
我聽個仔講, 話10月會考試, 原來香兒要考試!? 點考法? 考完會升班?   

原文章由 mymelody2003 於 07-7-11 17:09 發表
我囝囝3歲9個月, 佢好喜歡唱歌, 所以想試下報名, 但佢地話面試時要唱一首歌, 你們會教小朋友唱哪一些歌呢? 要配合舞步嗎?

我囝囝未夠四歲, 考入的機會大嗎? 上課地點是老師分配嗎? 時間會在星期六/日嗎? 請指 ...

可以報IEC青苗班, 1600大元兩個月,或合唱組預備班, 700元2個月 每年2月及8月報名, 請留意香兒網頁..

http://www.hkcchoir.org.hk/content/mevent/chkcc1.htm?IndexWebContentType=0

hermanpapa

請問係咪都係考唱歌呢  咬字又怎樣考呢  thanks.

原文章由 hermanpapa 於 07-7-17 20:09 發表
多數都冇問題,考唱歌、音樂感和咬字。
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

我起晒D雞皮

好攪笑, 囡囡係咪好細個
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

請問有無在香兒學過普通話? ok 嗎??

Thank you!

醒目開學勳章

原文章由 ChristyBBmama 於 07-7-17 23:59 發表

好攪笑, 囡囡係咪好細個

我女升小一了,佢成日都好攪笑

版主

想請問香兒既attendence 有無規定要有幾多%先可以升班架??

Hi,

I remember 80% attendence but you can check with the staff.  Also, there's an examination at the end of year.  But it's simple.

原文章由 mama1210 於 07-7-25 13:15 發表
想請問香兒既attendence 有無規定要有幾多%先可以升班架??

Sorry mama1210,

It should be 70%....   Please see below rules & regulations of HK Children Choir.

刪除學籍
在下列任何一項情況下,本團保留刪除團員學藉之權利:
(a) 團員連續三次無故缺席(曠課)。
(b) 團員於半年內出席率少於百分之七十。
(c) 團員擾亂上課秩序或不聽從導師的教導。
(d) 團員因成長期轉聲。
(e) 團員的水準若未達到音樂總監或該班導師之要求。
(f) 欠交團費逾兩個月。
(g) 團員長期不穿著指定服飾回團練習。

原文章由 DoraChoy 於 07-7-25 15:39 發表
Hi,

I remember 80% attendence but you can check with the staff.  Also, there's an examination at the end of year.  But it's simple.

醒目開學勳章

原文章由 onon530 於 07-7-18 01:38 發表
請問有無在香兒學過普通話? ok 嗎??

Thank you!

我個女讀緊,ok.

醒目開學勳章

原文章由 mymelody2003 於 07-7-11 17:09 發表

小朋友唔駛準備歌,老師會即場教他們唱一首歌,然後分組唱,再一起唱 (因事隔一段時間,希望小女無記錯啦!)

大朋友就要自己準備定隻歌.

Hello!

請問係咩形式上ga? 唱遊... 你小朋友喜歡上嗎?? 讀音是否也很正確??

Thank you!

原文章由 DoraChoy 於 07-7-25 15:53 發表
Sorry mama1210,

It should be 70%....   Please see below rules & regulations of HK Children Choir.

刪除學籍
在下列任何一項情況下,本團保留刪除團員學藉之權利:
(a) 團員連續三次無故缺席( ...

原文章由 onon530 於 07-7-25 20:54 發表
Hello!

請問係咩形式上ga? 唱遊... 你小朋友喜歡上嗎?? 讀音是否也很正確??

Thank you!

IEC 是唱遊, (3-4歲) 合唱團初一班(7歲) 是授課式

原文章由 onon530 於 07-7-25 20:54 發表
Hello!

Thank you!

讀音是否正確, 初一班有時唱英 /中文歌, 讀音可以...
‹ 上一主題|下一主題