用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香兒家長交流天地
樓主: hermanpapa
go

香兒家長交流天地 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 香兒家長交流天地

[quote]
polly315 寫道:
hermanpapa

唔好意思又想問下,既然十月

聽過會留班,但好少。玩下之麻,使乜緊張,小朋友如有興趣又能自己管好時間,輕輕鬆鬆學下合唱,幾好!冇壓力又開心。
sandwichmum 寫道:
[quote]
hermanpapa 寫道:
多數會一路升...直到中級才會.... [quote]

下物升到中級會out架

醒目開學勳章

hermanpapa,

多謝你的回應,我都係本著囝囝開心先報合唱團,
最初真係唔知囝囝咁鍾意唱歌,(亦都無諗過會收佢 )
但次次接佢放學都發覺佢真係好開心,佢升到中級先算

各位香兒家長:

我個囡已被取錄7月的培訓班, 但因我個囡被安排在平日下午上課, 而她的幼稚園也是下午班的, 我已經向香兒申請了轉班, 請你們知道以住的成功機會大嗎?

醒目開學勳章

MayAh,

睇你想轉邊班,我囝囝都係派左星期一下午
但申請轉去星期日1:45pm-2:45pm,
(我諗呢個時間人地都唔係幾鍾意)
所以成功左,有機會架,祝你好運

Dear sandwichmum,

多謝你的經驗, 我剛打電話去香兒問, 佢話6月中會有通知, 希望我都可以成功啦!

Dear moms,

May I ask 香兒合唱組的"培訓班" and "預班"; what is the difference?

Is that 培訓班 is the elementary one?
Where 預班 is promoted from 培訓班?

Meanwhile, my daughter is now 5 years old, which one should I apply for her?

Am I right?

Thanks,
bsonga

報考香兒時, 是無得指定考那一班.
如小朋友面試合格, 香兒會按小朋友

Dear cczzko,

Thanks for reply.

Does that mean 培訓班 equals 預班 in the level, only the "age" distinguishes?

Is my understanding correct?

Thanks,
bsonga

Hi sandwichmum,

昨天香兒通知我轉班不成功, 問我是否真的選擇轉不到班便放棄註冊? 雖然覺得很可惜, 但上課時間實在不理想 (Mon 6:00 ~ 7:00 p.m.), 最終我也是放棄了註冊。你呢? 你轉班成功嗎?

lok2006

醒目開學勳章

lok2006,

我係今年年頭轉班成功架,仲諗住多數都無問題添,
會唔會你想轉果d好多人鍾意,我轉星期日1:45pm
好多人都唔鍾意,一來family day,二來食飯時間唔湯唔水,
咁你有無問佢地有無第二個時間揀,或者第二間有呢,
係呢你想轉咩時間,係咪星期六/日,我諗星期六下午最hit
咁難得考入香兒因時間唔ok就唔上好可惜喎

我仔今年年頭開始預備班, 15 16想同佢退團, download埋張form, 而家搵到呢個topic, 見到有d家長好欣賞... 心大心細

醒目開學勳章

心心:
what is the reason 想同佢退團? If because time schedule, 試下轉班吖。玩了半年,囝囝開唔開心?開心就ok啦

都開心既, 想cut係因為首先地點不便用上很多時間, 我住沙田, 出何文田基本上要搭3轉車, 所以我選擇巴士轉的士

其次我未試過同老師傾過計, 我唔知亞仔學緊咩, 佢個電話唔易通

不如我問下你地, 我想再了解清楚
1) 想問升班情況, 預備班為期幾耐? 之後升咩班? 又為期幾耐? 由預備至高班即幾多年?
2) 表演由何時開始?
3) 對有質素學員如何培訓?

我大仔一考便入初一班, 入了約四個月, 便有得出場表演, (但不招待來賓, 只是訓練的一部份, 我大仔也很高興..

大仔對指揮亦很感興趣....

但反之細仔入香兒IEC, 成200大元@堂, 很貴, 但我看到孩子有轉變, 因此, 亦沒有打算退團...

心心 寫道:
都開心既, 想cut係因為首先地點不便用上很多時間, 我住沙田, 出何文田基本上要搭3轉車, 所以我選擇巴士轉的士

其次我未試過同老師傾過計, 我唔知亞仔學緊咩, 佢個電話唔易通

1) 想問升班情況, 預備班為期幾耐? 之後升咩班? 又為期幾耐? 由預備至高班即幾多年?
2) 表演由何時開始?

他住沙田邊處, 可考慮紅磡火車站轉8號小巴...

Hi sandwichmum,

我想揀的時間是星期六 2:15 ~ 3:15 p.m。 因為我住香港區, 而香港的Centre只得星期一和星期六這兩個時間。好可惜也沒法子! 遲些想想下一次是否再報名面試?

lok2006

1.   每年年尾會考試,預備班會考d.r.m.f.的手勢,節拍感和唱歌,有成積表派,及格可升上初一班;
2.  早兩年預備班試過聖誕節到海洋公園表演,還送了一張"半年通"入場券比小朋友;上年有些班別到了皇后像廣場出席冬日表演;除了這特別表演外,每年四月左右都會有觀摩(不招待家長)和年尾十二月合家歡表演(招待家長);
3. 有質素學員的培訓呢...無留意orr.;

亞囡已經參加了三年,今年初二班,咁耐以來係預備班先可以見到老師,但想傾多幾句都好難;初一班就從來都無機會;而家上了初二班,老師比較友善,見到佢會同小朋友玩和傾計;有次特登拖實我亞囡等我接放學,話我知亞囡無練歌,點表演呢?

如合唱團可以搞下觀課日就好了,等家長知多點點嗎!

心心 寫道:

2) 表演由何時開始?

焯媽媽

請問你大仔幾多歲  如去海洋公園表演, 家長有冇機會睇到呢   Thanks.
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

焯媽媽
我家->火車站->小巴到何文田=3程車

羊咩咩太太
多謝你解釋, 聽落唔錯
‹ 上一主題|下一主題