用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 2007浸會大學附屬幼稚園"K1"生入o黎報到啦!!! ...
go

2007浸會大學附屬幼稚園"K1"生入o黎報到啦!!! [複製鏈接]

2007浸會大學附屬幼稚園"K1"生入o黎報到啦!!!

Dear all,

我已經將浸幼2007 "K1"收生整理好,不如大家繼續入o黎報到同講下點解咁鍾意呢間幼稚園??

AM Class
1)        ERICBB
2)        rabee'a
3)        bigbighei
4)        我有個仔
5)        Radiomama
6)        taifiona
7)        ahpaahpa
8)        yanbb2007

PM ClASS
1)        TansonMa
2)        phibow
3)        fatpooh (放棄了,轉讀SC)
4)        Everything_for_him – (apply AM)
5)        HoPunMom (apply AM)

Waiting List
1)        angelngan (PM)

我揀浸幼因為佢好著重同家長o既溝通,因為面試時佢好希望家長會o黎學校幫手,應該會接受家長o既意見。
該用戶已被刪除

Re: 2007浸會大學附屬幼稚園"K1"生入o黎報到啦!!!

Re: 2007浸會大學附屬幼稚園"K1"生入o黎報到啦!!!

yanbb2007,

你真快手,咁快開咗新Topic.

被取錄都是老公功勞和大少合作.但對學校認知不多.揀此校
原因是理念好好,師資好,師生比例較少.我曾番看過06K1的留言版,最深和的一句家長評語是"小朋友開心,家長放心".如果學校做到此點,真是不簡單啊.

現我心都是十五十六,可有家長俾下意見?

我覺得學校重視學生EQ及解難能力,EQ好,一生受用.所以很喜歡這間學校,但收左我個仔讀下午班,有點失望,我覺得上午班對學習好一點.有沒有家長分享下午班的好處?

有點意外 , 剛剛收到信收了我的女兒 , 但真的對學校沒有認識可否有識之士講多D. 謝謝!

Dear chuang0505:
你係咪apply am 但係俾o左 pm 你?
thanks!

Dear BILIBABA:
Could u tell me you are offer am or pm class ?

yanbb2007,
我選'上下午均可',入讀機會大些.其實可能是學校好意安排, 因為我住東涌,上學不會太趕.

chuang0505,
東"沖"返學要幾耐?
浸幼比一般學校早上課,返8:30,
如果俾am你,當下年這段時候,可能你會後悔.
我坐校車7:15,每天6:30要剷醒兩兄弟,簡直想死!
而且下午學生會比上午少的.
[

BILIBABA,
點解你對學校無認識都會報?
[

我呀仔收am班, 我又係十五十六唔知好唔好讀, 我地還報左"聖三一中心幼稚園", 家下還在考慮中. 唔知浸會放幾點?

我個仔都係十月出生,不過出年先要讀k1,但係我又唔知點好,我d同時又話唔雖要咁快選,但今年9月要開始報名,我其實都有想浸幼,不過我唔知你們知唔知你們所報的是否和沙田的浸幼一樣,可否告知我?謝謝!

浸幼都收了我囡囡,不過我們都不會選擇,不是浸幼不好,只是她不是我最想的。

浸幼最強是學生的關顧,他們的老師很有愛心,他們會花很多時間去評鑑你小朋友的成長、紀錄小朋友學習的歷程,會定期給家長了解。據我所知,這是其他學校未有做到的。     

pyyip 寫道:
浸幼都收了我囡囡,不過我們都不會選擇,不是浸幼不好,只是她不是我最想的。

浸幼最強是學生的關顧,他們的老師很有愛心,他們會花很多時間去評鑑你小朋友的成長、紀錄小朋友學習的歷程,會定期給家長了解。據我所知,這是其他學校未有做到的。     

Dear pyyip:
Can u tell me you are offer am or pm class ?
Thanks ! Just for counting.

我去visit 個時都見過老師幫小朋友做o既評估報告,好精美o架!!

Dear all,

我已經將浸幼2007 "K1"收生整理好,不如大家繼續入o黎報到同講下點解咁鍾意呢間幼稚園??

AM Class
1)        ERICBB
2)        rabee’a
3)        bigbighei
4)        我有個仔
5)        Radiomama
6)        taifiona
7)        ahpaahpa
8)        yanbb2007
9)        BILIBABA (prefer SC)
10)        BB-C
11)        pyyip (not sure AM or PM)
12)        ymc2727 (prefer SC PM)

PM ClASS
1)        TansonMa
2)        phibow
3)        fatpooh (放棄了,轉讀SC)
4)        Everything_for_him – (apply AM)
5)        HoPunMom (apply AM)
6)        chuang0505 (apply AM or PM)
7)        pyyip (not sure AM or PM)

Waiting List
1)        angelngan (PM)

Updated as at 0005 hrs on 2007/1/6

BB-C 寫道:
我呀仔收am班, 我又係十五十六唔知好唔好讀, 我地還報左"聖三一中心幼稚園", 家下還在考慮中. 唔知浸會放幾點?

Dear BB-C,
浸幼 am class 放1130。

我個仔都係十月出生,不過出年先要讀k1,但係我又唔知點好,我d同時又話唔雖要咁快選,但今年9月要開始報名,我其實都有想浸幼,不過我唔知你們知唔知你們所報的是否和沙田的浸幼一樣,可否告知我?謝謝!

Dear susanychin:
你係咪指沙田石門個間?如果係的話,個間係浸小&浸中,應該係直資學校o黎,唔係100%收,但我聽浸幼講座時話浸幼學生有分加。

BB-C,

如果同聖三一比較, 梗係讀HKBUK啦, 雖然學費貴d, 但環境同師資都會好好多!
而且, 聖三一在升小一的口碑及record上, 不理想!

Radiomama

Maggie3493,
你兩個仔讀緊邊一級?
我都知返上午很辛苦, 但小朋友會否精神一些?我擔心讀下午班會想睡覺,影響學習.
我可能自己湊返學,或者到青衣或荔景搭校巴,都幾轉折.不知要幾耐.
你住邊?都要九個字返學?而家校巴幾錢一個月?

Radiomama,
其實聖三一唔係平, 成$4000一個月, 不過就全日有學券. 不過我主要考慮聖三一近家多些, 好多野玩, 同學仔上得開心, 佢放學又有好多課外活動, 好似多野玩D.

各位好!

浸幼都收咗我囡囡,但只係pm,所以想請問有無媽咪好心幫忙PM轉上午班信給我呢? 因我女兒下午仍要午睡,不睡覺晚上便會發〝爛渣〞,好煩  :cry:  萬分感激!

已update list如下:

AM Class
1) ERICBB
2) rabee’a
3) bigbighei
4) 我有個仔
5) Radiomama
6) taifiona
7) ahpaahpa
8) yanbb2007
9) BILIBABA (prefer SC)
10) BB-C
11) pyyip (not sure AM or PM)
12) ymc2727 (prefer SC PM)

PM ClASS
1) TansonMa
2) phibow
3) fatpooh (放棄了,轉讀SC)
4) Everything_for_him – (apply AM)
5) HoPunMom (apply AM)
6) chuang0505 (apply AM or PM)
7) pyyip (not sure AM or PM)
8) hiulamma (apply AM)

hiulama,

I had the same worry as you before.
My daughter is in PM class. Now I found that it's good for her as she need not to wake up so early. And as she did not have the afternoon nap, she sleeps much earlier from 9:30 pm to 9:30am next morning (she used to be go to bed at 11:30pm before).

my son was offered am class but he is also accepted by Keen Ming pm int'l class, which one is better? Can any of you give me some advice?
‹ 上一主題|下一主題