用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 3) ...
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 3) [複製鏈接]

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 3)

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)------CLICK

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦! (PART 1)-------CLICK

發表者 Elias
發表日期 04-10-02
內容 Hello,although my son is not studying this school, a parent has relied me that it is a good one.I have visited it one week ago. the teachers are very nice and willing to answer the qu. environment is not very spacious but hv a small place for outdoor activities. the washrooms' hygiene is good.It is satisfactory. Since it is located in the private area of the church, it is quiet and accessible to hold religious activities. it is a good choice for Catholic families. But there are no foreigners to teach English. You may visit the school's website. if you would like to hv a personal visit, it is better on sat and must call the teachers with arrangement made. I am quite satisfied with it. but before I left it, the teacher asked me where I lived. since there is no school bus service to Sheung Wan, I gave up to apply it. I hope the information may help you.Elias

發表者 helencyl
發表日期 04-10-03
內容 Hello!我個女讀緊高班, 我是在職媽咪, 由菲傭接送, 因為工作時間比較長,所以無參加家長教師會"匯愛小組".但儘量會參與學校攪的活動,學校是以活動教學,功課平均每日有2樣,去年開始有課外活動和興趣班~"快樂小蜜蜂",跳舞,科學,clay, story-telling等等...所以個女好樂意返學,其實最重要係小朋友開心,等佢地吾會對返學有抗拒,話晒佢地得3歲人仔.整體上我非常滿意而且學校好開明,校方好鍾意與家長溝通,希望家長可以了解及參與多些.純粹個人意見!!

發表者 Liu
發表日期 04-10-04
內容 My daugther also study in St. Margaret K.1 上幼義. We live in Taikoo Shing and there has school bus route in 港島東, I know if there is not school bus service in some district, they will also provide 保姆車.

發表者 JoJo
發表日期 04-10-04
內容 各位,頭先打左去問有關收取雜費項目如下1. 茶點費用 (5個月交一次, around $100/mth)2. 書簿費分上下學期交 (around $1,000/學期)3. 校服 (夏季$120/套, 冬季$140-$160/套)4. 校車 (如筲箕灣區會用保姆車, 價車要問下保姆車個邊)

發表者 Liu
發表日期 04-10-06
內容 還記得上年面試, 先在一班房等候, 叫名之後再帶往活動室等候正式面試, 同一時間有大約有三四位老師負責面試, 佢地比D玩具食物叫小朋友

[ 本文章最後由 Pochacco2001 於 08-1-3 10:14 編輯 ]

------Pochacco2001(Ming)------

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 3)

各位,
今日見可以用禮堂不知幾好!現在學校已決定逢星期一,二,三會向禮堂早會,二,四向課室早會!

JoJo,
今日竟然見到你!你向銅鑼灣返工咩?
------Pochacco2001(Ming)------

醒目開學勳章 王國長老

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 3)

Pochacco,
係未一, 二, 三係禮堂, 四五係課室呀?? 會否出通告告知呢?

我唔係銅鑼灣返工..不過都幾常黎呢邊食飯呢..

咁都比我撞到你. 我地好有緣喔
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

嘩...那麼快又到 part 3,

我 報到先.....喵喵...         

JoJo,
係呀!逢一,二,三向禮堂,而四,五就向課室,都係今早早上大家決定的!我估遲D會出通告的!
下次有時間就約o下我食飯啦!

felix喵喵,
好快來報到呀!醒.....

大家,
請問種花記錄入面, 花需要d咩 o個個連線, 有一幅圖係一片海水o甘, o個個係代表咩呢? 我睇o吾明tim

pilita,
如果學校o個隻碟未出, 仲有我呀, 采萱係正瑤瑤前前面...., 你話我隻碟值幾$$呢何?     

衰鬼,
今日o吾該晒你幫我攪掂d圖書呀.

嘩...咁快去到part 3啦, 我又來報到先得.. 勁呀!    

part 3 喇,

醒目開學勳章 王國長老

Tina, heima,
好耐冇見你地啦.. 近來好嗎?
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

報到先  
學校website有xmas party 新相啦!

Hi everyone

I am really disappointed with the plant, it was dead when I went home yesterday. I think we don't have enough sunlight for it to grow.

So, does anyone know do I have to complete the booklet and return it to school even if I don't have the plant? I do not intend to get another one as it will definately going to die due to the sunlight factor.

YiuYiuMaMa,

It is valueless.....  I am impressed that Nikki dance so well.....  Could you make me a copy?       I will go to School next Wed....

Pilita

HAPPY NEW YEAR!!!

Part 3  

我個女盆花又謝左  

I saw my girl's picture.  She is dancing......

h20471120 寫道:
報到先  
學校website有xmas party 新相啦!

衰野,
唔駛客氣啦!我的職責來的!

ckcktina,
好耐無見你了!最近好忙咩?哈哈!

heima,
你又好忙呀?好耐無見!

咁快去到part 3啦, 我又來報到!!!

我又嚟報到先............

醒目開學勳章

請教一下, 點樣可以借到學校活動的VCD呢?

victor2003 寫道:
請教一下, 點樣可以借到學校活動的VCD呢?

你逢星期三填好張表,然後連到借書証,返到學校有老師會幫你借的,你只要向下個星期三俾小朋友帶回返學校還就可以,你亦可自己逢星期三親身去到學校借的!

pilita,
我已經燒好o左碟o刺. 星期三見. 就算我返o吾到, 你都可以問瑤瑤拎, 我會俾佢拎返學俾你.
‹ 上一主題|下一主題