用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問幾多歲可以學 Cello 呢?
樓主: bbqueen
go

請問幾多歲可以學 Cello 呢? [複製鏈接]

Re: 請問幾多歲可以學 Cello 呢?

本人是一名小提琴,大提琴導師 :
樂意在這裡分享學大提琴的心得
首先學大提琴並無分幾歲可以學, 因琴的SIZE有大有小(本人最細的學生2歲多小小)
大提琴的價錢有平有貴, 1000-天文數字都有, 但如小朋友初學不用買太貴, 因琴的SIZE會隨小朋友成長去換的, 到4/4才買個靚點都未遲
而用書方面, 其實市面上大提琴的書籍會較鋼琴,小提琴少, 本人推介一本名叫"大提琴的練習曲", 深入淺出, 但練習曲可能會較悶, 但打好根基最更要, 為了令小朋友不要對小朋友失去興趣, 學到咁上下就教一兩首佢地喜歡的歌, 他們很易提高興趣的

請問柏斯有沒有Cello學?小女今年4.5歲,tomlee要8歲先得學,音統又要6歲先得學,問過一個CWB既music centre, 要$400for1/2hour each lesson,老師在英国係master,major in cello.我覺得對初學,好似好貴,驚佢3分鈡熱度又唔學.有冇好介紹請pm我.thanks

Dear gunwaiting,
is it better to learn violin before learning cello? or not necessary at all?
‹ 上一主題|下一主題