用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ~急~有無家長既小朋友有"語言障礙"? 你地小朋友讀緊邊間 ...
go

~急~有無家長既小朋友有"語言障礙"? 你地小朋友讀緊邊間幼稚園?? [複製鏈接]

~急~有無家長既小朋友有"語言障礙"? 你地小朋友讀緊邊間幼稚園??

我個仔而家4歲半, 讀緊st. cat - K2, 由於發覺學校方面比好大壓力我地, 而老師又無乜愛心, 想下學期同仔仔轉一間課程較淺&老師有愛心既學校, 上個月有朋友介紹聖三一堂, 但係今日學校通知話無位, 而家毫無頭緒, 而我2月份又要生bb, 所以家下好頭痛, 唔知點算好........有無有經驗既家長介紹下有邊間幼稚園好呀???
感激不盡~~  

Re: ~急~有無家長既小朋友有"語言障礙"? 你地小朋友讀緊邊間幼稚園??

你可以試下d幼兒園。

醒目開學勳章 王國長老

Re: ~急~有無家長既小朋友有"語言障礙"? 你地小朋友讀緊邊間幼稚園??

我試過APPLY銅鑼灣聖雅各褔群會日間幼兒中心, 我見佢地都有服務俾有特別需要既小朋友, 不過肯定而家無位, 因為我11月入application, 都要等到一月尾至interview
你有無問過協康會有無適合既日間服務呀?

我知道大圍顯徑有一間幼兒園,有兼收服務,佢哋有兼收老師個別輔導及協助兒童,另外,定期有語言治療師跟進兒童的發展情況,你可以試試。希望可以幫到你!

該用戶已被刪除

油麻地循道衛理楊震幼兒學校、何文田循道衛理楊震幼兒學校

http://www.yang.org.hk/zh/ymhmtps_service.php

I'm not quite sure, but you can try, 有d friend 話幾好
該用戶已被刪除

你可試下致電協康會, 因它有相關的服務. 另外, 由政府開辦的有『兼收服務』的幼兒學校(以前稱幼兒中心)亦可幫到你, 因有一位有特殊訓練的老師照顧一些有特別需要的小朋友. 不過, 最好找機構做評估找出真正的問題才決定轉往那一類合適伙小朋友的幼稚園. (因你的題目是"語言障礙")
我建議不要再胡亂找一間不適合的幼稚園給孩子, 因這只會害了孩子得不到『及時』的幫助。因我小兒班中亦有一位小朋友有特別的需要(似有專注力不足多動的徵狀), 惟小兒的學校根本沒有足夠的額外人手, 去『額外』照顧/教導他, 雖然老師知道問題的存在, 但又奈何.  當這位小朋友情緒出現問題時, 老師只能將他放在一旁, 試問這對小朋友有何幫助, 更會延誤小朋友的發展. 這只是個人的意見.

醒目開學勳章 王國長老

hei17903
讚成
我仔仔而家都"幫襯"緊協康既青
該用戶已被刪除

請問你囝囝的情況是否很嚴重?您有否帶囝去健康院檢查?
我個囝都講嘢唔清楚,現在政府轉介去協康會。您不防試o下問問您個間健康院啦﹗

我個女都係讀ST ROSE, 早二個月前老師同我個女講佢嘢唔清楚, 叫我幫佢搵d speech therapy, 開頭覺得無需要, 但老師同我解釋小朋友學語言有一個適應期, 過o左之後就會比較難去學, 個女學o左四堂$350一堂, 都有明顯改進.
而家小朋友發音唔正好平常, 快d去糾正就得拉

yauling:
Pls check PM.

唔該哂各位既意見
而家等緊interview (聖三一堂&又一村), 佢都上緊語言治療既堂, 都有進步, 而健康院方面就排緊等消息, 之前見姑娘既時候佢都覺得轉校會對小朋友好d, 現階段只可等.......希望唔會再選錯啦, 而家都係唯有試一試......

Hi Lam&HimM ,

Would you send me the detail about "private speech therapy"? Because there's the same problem of my friend's son.

Thanks!

Lam&HimM 寫道:
你囝囝情況好嚴重?
我個女都講嘢唔清楚, 但上咗15堂之後, 就好好多啦
我係太子上private speach therapy, 350一堂, ok 啦
我囡囡讀st rose, 上完15堂之後都ok la, 有時要remind 佢要講正確的讀音咁都ok 喎, st cat 比好大pressure 你哋,
發音唔正好小事啫, 糾正咪okla

Any good recommendation for "private speach therapy" in TKO?

Lam&Him
       可否pm 資籽料給我 thanks!
Lam&HimM 寫道:
你囝囝情況好嚴重?
我個女都講嘢唔清楚, 但上咗15堂之後, 就好好多啦
我係太子上private speach therapy, 350一堂, ok 啦
我囡囡讀st rose, 上完15堂之後都ok la, 有時要remind 佢要講正確的讀音咁都ok 喎, st cat 比好大pressure 你哋,
發音唔正好小事啫, 糾正咪okla

Lam&Him,

Could I have some details as well?

Thanks
‹ 上一主題|下一主題