用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地認為幼稚園教師要有咩野學歷?高學歷重唔重要? ...
go

你地認為幼稚園教師要有咩野學歷?高學歷重唔重要? [複製鏈接]

你地認為幼稚園教師要有咩野學歷?高學歷重唔重要?

如題

Re: 你地認為幼稚園教師要有咩野學歷?高學歷重唔重要?

唔需要太高學歷,但語文一定要好。
音樂、美術呢方面的興趣不可少。同埋要鍾意小朋友、有耐性。

幼師應該要有幼師師訓,好似IVE及IED都有,而愛心重要過高學歷!有中學至預科畢業的,學術上應付幼稚園課程綽綽有餘,加上有照顧及管教幼童的師訓,又有愛心、耐性的,已好夠,不用要求至大學畢業!另外,能懂些兒童心理及急救等則更佳 因現今小朋友好多計、又多病痛,好動起來又易生意外,一校中有部分老師識急救就更perfect啦 不知否會太貪心呢   

最緊要當然有愛心,細心啦!懂兒童心理及兒童發展,有責任感,對工作投入等,已很好.當然要有經驗及師資訓練.

我都認同要語文發音準確,如廣東話唔好有懶音,英文發音一定要標準。其實呢樣好難,有時即使係大學生都未必做到。

愛心重要過高學歷!

現在所有的幼稚園老師均已受過訓練,起碼係QKT即合格幼稚園教師,有很多己持有証書,全部政府認何。不過教幼稚園最重要是經驗,因為理論跟實際的情況係好唔同,理論係死,有時更未必適合香港的教育情況。有好多受過職前訓練,持著証書的老師,都沒有耐性並且過於理想,無法接受現實,又欠缺責任心(很多年輕一代都是這樣)捱不過辛苦的工作壓力,很易放棄。
‹ 上一主題|下一主題