用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二學生,是否還要幫佢CHECK 功課
go

中二學生,是否還要幫佢CHECK 功課 [複製鏈接]

中二學生,是否還要幫佢CHECK 功課

請問各位家長,中學是否還要幫佢CHECK功課,因很多功課都不是今天做明天交的,做了又忘記帶。真是頭痕。

Re: 中二學生,是否還要幫佢CHECK 功課

自己的事自己負責~都咁大個人...冇可能仲要阿媽名爸跟尾!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

其實小5,6年班已經唔會同佢check 功課架喇 !
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

你個問題係我小朋友讀小四時,我問過老師,佢都吾建議幫小朋友繼續睇功課(佢話最多都係打多兩個交义,等小朋友吾洗咁倚賴,做功課認真d).
錯得多佢就會比老師「鬧」.
吾交功課會比老師寫手冊,返泥就會比亞媽「鬧 」.
我小朋友中一時都試過幾次無交功課,比老師寫手冊,返泥僅係比我「鬧」,我同佢講你咁大個重要亞媽做埋你個祕書呀!!!!!      

我都系咁話,所以由中一開始,我都冇再跟,但佢班主任突然打比我話佢最近常欠功課。再系咁就記過WOR。我應該点做。

katiekma,
我諗你真的快要'查找不足'啊!和小朋友談談應該如何改善,是否真的有些地方出現問題。

簽名被屏蔽

記過.....咁嚴重!
睇怕你個小朋友係試左好多次吾交,學校先會打電話來同你講.
咁就真係幾頭痛!!!!!
去到哩個地步,真係無佢呼,做亞媽嘅肯定吾想佢記過,唯有跟佢一排(睇佢有無做齊,吾交).慢慢再逐步放手.  

首先要攪清楚究竟係冇做還是做咗唔記得帶。  如果只係唔記得帶,可以試下叫小朋友將遲些要交的功課寫在手冊要交功課日子前一天,提醒自己。

父母跟得佢一時唔跟得佢一世,就算要罰都要佢自己承擔番。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

katiekma 寫道:
我都系咁話,所以由中一開始,我都冇再跟,但佢班主任突然打比我話佢最近常欠功課。再系咁就記過WOR。我應該点做。

現在好多小朋友以為做功課係阿媽ge責任,唔係好關佢事,唔做又唔使死,梗係唔做la!首先要令小朋友知道唔交功課會有切膚之痛,若知小朋友最鍾意打機,你可用禁止打機來使佢改過。若小朋友鍾意買野食野,可用經濟封鎖。這些措施係要小朋友知道乜野叫做責任,包萬試萬靈。

我覺得在小一小二開始已開始要佢地自己負責,重等到中一中二,不過你地都未算遲,我識得有個家長,佢個仔讀名校中三,今年佢都重要陪佢地一齊溫習準備考試。唔到你唔信。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 寫道:
我覺得在小一小二開始已開始要佢地自己負責,重等到中一中二,不過你地都未算遲,我識得有個家長,佢個仔讀名校中三,今年佢都重要陪佢地一齊溫習準備考試。唔到你唔信。

嘩!到會考點算?

中學生仲依賴家長 唔得啦!要幫佢獨立啦!我之前個老細件金菠蘿,大學都要媽咪同婆婆跟過英國照顧呀! 咁樣照顧法,父母短幾年命,賺少D都唔掂bor!!!!!

From P-1 onward, my wife told my son the following items are his responsibilities:

1. check student report and complete homework and task daily;
2. revision for tests, dictations and examinations; and
3. pack his own school bag.

It sound simple but it works for my son. Personally, S1-2 is too late to discipline the kid to take up responsibility.

Of course, he also missed something, we will scold him for minor issue.  We will stop him for PS2 or computer games for major issues.  Like sudden drop in test results, he reviewed the problems and stop playing PS2 for 6 weeks and results improved.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

P1-P6就跟足,自升中後佢已經自己搞掂, 大個仔GA LA.
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

若果有咁聽話就唔駛擔心啦, 有好多中一至中三都沒有自制能力, 不負責任,
‹ 上一主題|下一主題