用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

DGS [複製鏈接]

DGS

請問有冇人知女拔派幾多份表?
夢,使軟弱的人堅強起來

Re: DGS

舊年都過1000份,今年一定比舊年多!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

不過DGS要screen過至派表,唔係任拿。
夢,使軟弱的人堅強起來

其實女拔多少人報名唔代表易唔易入,就算得300人報名(個300人同報x家之素質可能有天壤之別...)...問題係自己有幾多喺手...如屬名小學級內前5名或以上+區域性獎項或以上+面試冇問題...一定好大機會!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

我女兒p4 p5全級第一獲學業獎,又得過一些游泳、溜冰及美術獎項,但都取不到DGS的報名表。

charliemom 寫道:
我女兒p4 p5全級第一獲學業獎,又得過一些游泳、溜冰及美術獎項,但都取不到DGS的報名表。

你個女小學係邊間呀?

激活英文小學,並不出名的私立小學,可能是這樣,得不到DGS的垂青。
ccspy 寫道:
[quote]

你個女小學係邊間呀?[/quote]

激活英文小學,並不出名的私立小學,可能是這樣,得不到DGS的垂青

DGS可能覺得呢間唔夠班罷!

我女兒已收到表,可以入讀DGS的機會有幾多呢?

elsa2005 你好,想知道"略低於30%"是從何得知的?
elsa2005 寫道:
[quote]
ca2007ca 寫道:
我女兒已收到表,可以入讀DGS的機會有幾多呢?

略低於30%。[/quote]

櫺囹桼,你好,很想知道從何得知"舊年都過1000份"的資料,更有興趣想知道今年的數字,可提供嗎?
櫺囹桼 寫道:
舊年都過1000份,今年一定比舊年多!

elsa2005,

多謝你的鼓勵.  請check PM.
elsa2005 寫道:

charliemom,

我去完旅行返來先知,真是可惜。但千萬不要氣餒,還有好多好學校等著你們去努力爭取,加油![/quote]

櫺囹桼 寫道:
其實女拔多少人報名唔代表易唔易入,就算得300人報名(個300人同報x家之素質可能有天壤之別...)...問題係自己有幾多喺手...如屬名小學級內前5名或以上+區域性獎項或以上+面試冇問題...一定好大機會!

05年, 阿仔兩個泳隊隊友成功考入女拔. 一由mcs畢業, 成績好加游水獲獎無數(當然指大賽). 另一民 生考頭五名, 加游水獲獎無數, 06年代表香港出賽澳洲. 她們都來自一般家庭
.
終觀這些小朋友, 上進心, 自律性, 毅力非同一般的小女孩. 女拔多培養出似女強人的女性. 故除成績及成就外, 女孩自身的性格也很重要, 相信會影響到學校是否取錄的決定.

祝各位好運!

係我朋友當年經驗(8年前),佢當年個女係Kln Tong私小,全級第4名,有5級中樂,佢係誇區既!兩公婆同去女BUT籮表格,唔比!佢當年仲係津校,唔比..可能唔想佢無左機會考第二間,最後去左沙田數一二英中,主任好開心,觸住朋友隻仲講左幾次,選我地啦!得+啦!得+啦!無問題啦!無問題啦!即是已收了。前年會考,朋友好唔開心,要去查卷,亞女係5A4B。女拔係好寸,好睇你讀邊間小學,全級第一都無用。

[quote]
3kidsma 寫道:
[quote]
櫺囹桼 寫道:
其實女拔多少人報名唔代表易唔易入,就算得300人報名(個300人同報x家之素質可能有天壤之別...)...問題係自己有幾多

其實面試時嘅表現喺最關鍵,除英文/普通話應對流利及即場考數學外,DGS 一般都喜歡收自信心强及比較主動嘅學生。至於問題內容就随校長即興,沒有一定範圍。當然,父母親嘅儀容都應該莊重一點以示尊重!!05年數據所得,收1300+申請,派出around 300-350份報名表格,實收100人。希望上述資料能幫到有意報考DGS嘅BK家長!!

祝各位好運!

cwpge1983 寫道:
DGS 一般都喜歡收自信心强及比較主動嘅學生。

YES! 所有至TOP的學校均是如此外
‹ 上一主題|下一主題