用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 她......是否有自閉症??十分困擾
go

她......是否有自閉症??十分困擾 [複製鏈接]

她......是否有自閉症??十分困擾

我的囡囡(3歲)平時在家表現沒有問題,愛唱歌,愛和爸媽玩,和親友講電話也是對答如流........ 但是,
(1) 當她面對一些陌生人時便變得畏縮不言,不和人有眼神接觸,黏著我不放........ 一些正常的社交(例如講thank you/ 要什麼)都要我的指引才會做......
(2) 在家常常重覆說一些已發生的事情......... (例如每次和她說返學, 她都會說自己很叻, 沒有喊喊......)有時說著說著, 好像在自言自語的........
(3) 有時都好硬頸, 例如佢平時係同爺女麻去遊樂場玩, 佢就唔係好願同工人去...... 或者個書包平時放廳, 變左放入櫃又唔鐘意, 不過tum tum下又接受咁.......
(4) 如我在家的時候,她做什麼事情都要我陪,不肯跟爸爸或工人........
究竟她有沒有自閉症........很困擾呢!!!!!!!!!!!看一些文章, 似是又似不是!!! 怎麼辦???
有沒有人可以解答我?? 或有什麼途徑可以測試下.......

Re: 她......是否有自閉症??十分困擾

依家我的情況也同你一樣...懷疑自己個仔有自閉...都現在還是一個迷...我會同個仔去做評估...(上次去健康院...但沒有答案...)

不過後來我上過網search...其實自閉都可以醫治...需不能治根...但會有改善...亦在bk這裏看到好多自閉兒的父母...她們都說子女在訓練後大多有改善...如果輕微自閉的..更很快追得上其他同齡小朋友..

所以由初時我不接受...看到很多例子後..我的心開始鬆了...況且...就算兒子真的有自閉症又如何...唯一的就是要幫他解決問題啊....

我都明白你心情啊...若你不放心...帶囡囡做個評估啦...

我個仔依家2歲了...都冇叫我我媽一聲..又未識講話...只喜歡自轉..重覆玩車look...同車車排隊及撞牆等...其實我都知道我仔仔已經出現自閉症狀...

我知道有訓練自閉中心的...如果政府要排好耐..睇私人的實在好貴...但如果能幫助仔仔..我連底褲當埋都要比佢啊

依我看..你女女應該冇咩野..我覺得可能係你個女性格問題啊....因為你講果d特徵..好多正常小朋友都會

就算有..可能都係輕微的...試下去協康會果邊問下..睇下做唔做評估
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_561.gif[/img]

我同你地一樣...懷疑自己個仔(2歲)有自閉...
上次睇開兒科醫生, 我同醫生講懷疑阿仔有自閉, 當時阿仔不停喊, 醫生觀察唔到, 只是說"就算佢係自閉又點, 根本無得醫"
妳地覺唔覺得佢好過份

我都知一定要評估先知答案, 不過....有無過來人, 可以比D意見, 我仔特徵如下~

(1) 好多時叫極佢個名都無反應
(2) 有時叫幾次, 第三/四次聲量提高左, 佢會令轉頭望我
(3) 喜歡原地自轉
(4) 未識表達需要, 經常發脾氣/喊
(5) 未識說話, 只懂說ABC, 會指住A講A, 指住B講B, 跟住望下我, 好似要我話佢知佢講得o岩

我試過佢聽覺應該係無問題! 如果真係自閉, 讀正常幼稚園有無問題?

唔使擔心啦, 我個仔都係check到有自閉傾向, 應該唔係太嚴重, 最緊要快d係佢3歲前密集式訓練佢. 去以下既機構或會幫到你.

1. 協康會
2. 基督教青年服務會
3. STEP HK CENTER
4. 養和 ETC

Hi all,
上次睇報紙, 我記得可以看看小朋友識唔識用手指指住d野 & 我地用自己手指指住某個方向, 看看小朋友會唔會朝那方向看, 我依家訓練緊阿仔, 大家不坊試下!

brenda0505,
咁妳去左邊間check? 未夠2歲已經可以check?

applenanas 寫道:
我同你地一樣...懷疑自己個仔(2歲)有自閉...
上次睇開兒科醫生, 我同醫生講懷疑阿仔有自閉, 當時阿仔不停喊, 醫生觀察唔到, 只是說"就算佢係自閉又點, 根本無得醫"
妳地覺唔覺得佢好過份

我都知一定要評估先知答案, 不過....有無過來人, 可以比D意見, 我仔特徵如下~

(1) 好多時叫極佢個名都無反應
(2) 有時叫幾次, 第三/四次聲量提高左, 佢會令轉頭望我
(3) 喜歡原地自轉
(4) 未識表達需要, 經常發脾氣/喊
(5) 未識說話, 只懂說ABC, 會指住A講A, 指住B講B, 跟住望下我, 好似要我話佢知佢講得o岩

我試過佢聽覺應該係無問題! 如果真係自閉, 讀正常幼稚園有無問題?

我個仔都係二歲..但連abc都未識講..

我個仔下個月講正常奶兒園..因為還未check到佢有問題...所以唔會讀兼收位住..

你個仔二歲返學未..?我就想仔仔過d群體生活睇下有無幫助..所以下年1月返學了..

報n1時校長都覺我仔仔好似有自閉..但佢地都收左我個仔..

仲有..你仔仔會唔會好鐘意睇電視..?

如果有..快點停止..唔好比佢再睇..

如果不是的話..自閉情況更趨惡化...

每天最多比他看一小時好了(要有家長陪果隻)..

個醫生有咩理由講話根本無得醫...

如果個仔仔有自閉性家長已經好唔開心..但個醫生冇理由咁講...

無d道德....佢唔可以講得婉轉d咩..

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_561.gif[/img]

我去了step, 尋日知結果, 1月入training centre, 依家成個人鬆曬, 唔使再估估吓

[quote]
brenda0505 寫道:
我去了step, 尋日知結果, 1月入training centre, 依家成個人鬆曬, 唔使再估估

tongtongloveme,
我仔暫定2月返幼兒園, 不過真係好擔心老師會話佢無反應 唔知自已做緊mud !
我仔仔都鐘意睇電視, 睇 dvd 1-1.5 hrs/day!
我老公好鬼鍾意開電視, 就算唔睇都要開住, 其實我好唔鍾意, 我諗我要同佢傾下   做父母, 尤其媽媽, 有好多野要犧牲

醒目開學勳章

Hi,Tongtongloveme

死啦,我個仔22個月,好鐘意看電視, 又唔知原來係唔得,我仲有俾佢睇添,我都懷疑佢自閉,佢有D似,又有D唔似.   

tongtongloveme 寫道:
.

仲有..你仔仔會唔會好鐘意睇電視..?

如果有..快點停止..唔好比佢再睇..

如果不是的話..自閉情況更趨惡化...

每天最多比他看一小時好了(要有家長陪果隻)..

個醫生有咩理由講話根本無得醫...

如果個仔仔有自閉性家長已經好唔開心..但個醫生冇理由咁講...

無d道德....佢唔可以講得婉轉d咩..

眼曾見,耳曾聽,清楚在聖經記明,主耶穌我救主真奇妙

是否無眼神接觸?

對不起,雖然已經很少在其他題目出現,但忍不住出手...因為相信lobeebee在看到其他網友的回應時會越看越驚.

從表面的文字描述,我不覺得小朋友是有自閉症,因為她在熟悉的環境下會表現自如,自言自語方面不少小朋友都有這情況,是年幼兒童一個自我溝通的方法,事實上成人也會做,只是不會出聲讓他人聽見.

面對陌生人表現判若兩人,內向的小朋友會有如此表現.

比較硬頸是性格,可以算是社交上不太接受他人的意見,但在學校會否有此情況?

睇定d,無需因知得太多而過份擔心

lobeebee 寫道:
我的囡囡(3歲)平時在家表現沒有問題,愛唱歌,愛和爸媽玩,和親友講電話也是對答如流........ 但是,
(1) 當她面對一些陌生人時便變得畏縮不言,不和人有眼神接觸,黏著我不放........ 一些正常的社交(例如講thank you/ 要什麼)都要我的指引才會做......
(2) 在家常常重覆說一些已發生的事情......... (例如每次和她說返學, 她都會說自己很叻, 沒有喊喊......)有時說著說著, 好像在自言自語的........
(3) 有時都好硬頸, 例如佢平時係同爺女麻去遊樂場玩, 佢就唔係好願同工人去...... 或者個書包平時放廳, 變左放入櫃又唔鐘意, 不過tum tum下又接受咁.......
(4) 如我在家的時候,她做什麼事情都要我陪,不肯跟爸爸或工人........
究竟她有沒有自閉症........很困擾呢!!!!!!!!!!!看一些文章, 似是又似不是!!! 怎麼辦???
有沒有人可以解答我?? 或有什麼途徑可以測試下.......

我個仔依家係協康星期1,2,4上playgroup. 1月初會入step training school, 半日-星期1-5, 都幾貴$7,xxx/mth. 但冇辦法, 因為我覺得小朋友2-3歲係重要時期, 過咗發現有問題, 多多錢都救唔返.  佢既特徵主要係玩車look, 係佢背後叫佢名唔應, 但唱歌或叫佢食野就踩...但好彩冇自轉&撞牆.  所以係傾向個案.

首先希望大家知道(自閉症/自閉傾向)只是一個名字!重要的是發現了問題要用什麼方法去幫小朋友才是最重要.而且每一個自閉症的小朋友病徵都是不同的所以希望大家唔好去比較以免多了一份擔心!------->一個擁有自閉症小天使媽媽的心聲^.^

多謝你們的回應, 尤其多謝dr. T 的意見! 我會再細心觀察, 如發現真的有疑惑, 便會帶他到協康會或其他機構進行評估!!!!! thx!!!

我仔做完評估但轉去兒童精神科要等13個月,而我老公仲唔多信呀仔有自閉傾向,佢期待到見專科時人地話佢唔係.
而我就好無助唔知等e13月內有咩可以做,點教.讀全日定半日N1呢!

評估完, 已經吾係斷症? 有無安排service? eetc/i位/s位?

13個月後見精神科醫生, 會吾會係覆診呀? 你有無攪清楚呀?

有係speech delay 同其他問題? 例如大小肌?

係評估後發信去QM,係新症,姑娘同我講係兩星期內收信通知幾時見醫生咁我多口問,通常等幾耐見醫生,佢話太多症要13個月.......真係唔信(但真事)咁九龍d醫院係咪快d?
而其他sevices 會由評估中心安排/提供讀
‹ 上一主題|下一主題