用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 喇沙
go

喇沙 [複製鏈接]

喇沙

有朋友對我說,如果小孩

Re: 喇沙

你都識得講啦,若你問我,我都同意你的說法。。講老實,你要考慮的真的要從多方面,不以免第日後悔。
:verycold: :verycold: :verycold:

多謝兩位意見  :idea:
其實我就係最唔想小朋友因為冇人哋咁"谷"因而成績次次墊底, 無晒自信。但小兒係較受別人影响,所以我希望他能到學習氣紛濃厚的地方學習。

figifigi 寫道:
多謝兩位意見  :idea:
其實我就係最唔想小朋友因為冇人哋咁"谷"因而成績次次墊底, 無晒自信。但小兒係較受別人影响,所以我希望他能到學習氣紛濃厚的地方學習。

其實都唔洗比較,
只要應付到學校既要求就夠,
你幾叻, 數學識到分數又如何?
考試範圍都係跟課程
你只要跟足
唔去補習,都未必較別人差
當然有左peer pressure
家長又點可鬆懈呢

我feel現在私立或者官立學校都要求好高,點解唔try 吓呢?

鳳梨,
謝謝意見,我會再三考慮清楚了。

KIERANKO,
你意思是try吓LS還是其他私立或者官立學校?

其實都唔洗比較,
考試範圍都係跟課程
你只要跟足
家長又點可鬆懈呢

問題係總會有人考第一,亦會有人考第尾的。所以有人覺得寧去普通學校考得好d,都好過係名校考第尾。這問題在bk都唔知坳左幾多次啦。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 寫道:
[quote]

其實都唔洗比較,
考試範圍都係跟課程
你只要跟足
家長又點可鬆懈呢

問題係總會有人考第一,亦會有人考第尾的。所以有人覺得寧去普通學校考得好d,都好過係名校考第尾。這問題在bk都唔知坳左幾多次啦。[/quote]

你估普通學校一定可以考得好咩? 間間學校都有猛人, 不過私校or直資更利害啦, 你就當如係動力鞭策自己囉   

如果去普通學校叫佢考好d者,又唔係叫佢考第一,咁都話唔得,咁重講喇沙黎做乜。況且,唔得未轉到得囉,呢度d家長好讚成架,轉到你認為適合,味事半功倍囉。
鳳梨 寫道:

你估普通學校一定可以考得好咩? 間間學校都有猛人, 不過私校or直資更利害啦, 你就當如係動力鞭策自己囉   

我意思是try 喇沙.
我覺得未試過大家都唔知結果.
正如我今年第一輪抽到用(20分)無想過會抽到,
但機會嚟到嘗試吓囉.
但記住要用平常心.

KIERANKO,

hi 各位媽咪:

想問問各位的意見, 我地住九龍城,剛好是在41網,
而我地一家並不是有錢家庭,兩公婆都不是好高學歷
(所以私立及直資都沒有準備)
一心是九年免費教育.d朋友個個都話我是41網好,有好多好學校,但有時都好擔心,好似"喇沙"咁,(雖然未必抽得中)
但是放唔放第一巳經好難做.請各位比d意見.

如果家景不是富裕,父母學歷不高,應否幫小朋友選擇
"名校".           

喇沙,如果有20分以上第一輪就機會高的.到抽時,就睇好唔好彩.
其實入倒名校系好,但入唔倒也不一定是不好.
好多人都不是名校出身,最緊要系點樣引導兒女從小到大發展.不要太緊張.

BenKeung :

多謝你!其實我地都心大心細,因為好怕大人的決定會影響小朋友的學習和成長.我地都知機會好細(因為會有好多人放係第一自願),如果不成功,我地都唔會失望,只是不知應唔該避開其他人,而選擇一間冇咁多人選的學校放在第一.還是按機會平等的信念去勇往直前.

Hi 可樂fanfan,
Actually, my son is going to be a k1 student next year. But I already start to search which is a better primary-secondary school that suit to him. So, I still need to balance between schools and his coming performance during k1 and k2. Then I will try our best to fit him a primary school.
At this moment, LS and DBSPD are my first choice (of course most parents are)
But this thinking may change depend on what my kid learning ability etc...
At last, I will not give my son pressure seems as my parents (even not care in long long time ago)
Besides, I am also not coming from any famous school (seems like many parents), but I think we all enjoy what we have now.
So, if you still think LS suit to your son, I suggest go ahead to fill in the first choice.

[quote]
KIERANKO 寫道:
我意思是try 喇沙.
我覺得未試過大家都唔知結果.
正如我今年第一輪抽到用(20分)無想過會抽到,
但機會

上教统局网頁,好詳细話你知怎樣情况有多少分

BenKeung:

多謝你的意見,我知其實名唔名校都不是太重要,當然大前提都係選一間合小朋友就讀的學校,但是現今選小學的影響力都
佷大,-有冇中學後盾 ?會唔會被殺校? 升中時的band one的比例有多少?實在太複雜...... 不過,我都會學你所講,想清楚
那所學校合適我的小朋友,然後努力.祝你的小朋友擁有美好
回憶的幼稚園生活.

可樂fanfan,

你講得太對了!  我個仔成日週身郁坐唔定, 專注力一般, 但佢ge學術程度又o.k., 宣道已經收左佢.  不過宣道是否適合佢呢? 直到呢一刻, 我都滿腦????  其實我同好多家長一樣, 呢兩年為左幫佢打好基礎, 已經好攰喇兼且花了好多$, 所以真係希望可以入到中學的小學!
‹ 上一主題|下一主題