用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 遇到學校欺凌事件,但老師不受理,應怎樣做? ...
go

遇到學校欺凌事件,但老師不受理,應怎樣做? [複製鏈接]

遇到學校欺凌事件,但老師不受理,應怎樣做?

Re: 遇到學校欺凌事件,但老師不受理,應怎樣做?

點解唔搵駐校社工了解了解?
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

試過揾社工,我的小朋友跟社工的關係仲好密切添。不過,都唔好以為社工一定幫到你,因為有一次個社工嫌棄我個小朋友麻煩,學番是非俾個班主任聽,最後終於將件很小的事擴大,還使兩個正副班主任以為我個小朋友無事揾事黎做,是佢自取的

我同事都遇過咁問題, 佢去教管局投訴, 迫學校正視, 但當遇到升學問題, 學校唔會幫你。我本人也不太認同此做法,除非你打算小朋友要轉校。      臨離開前的反擊吧!!   

如果你遇到d唔好既社工,你將會比死更難受~~~~~
咁惟有搵下校長,睇下又點...........

無辦法官官相衛,徒嘆奈何

我也十分認同,加上升學問題,只可能繼續啞忍,不停地囑咐小朋友要小心點,希望大步檻過,更不斷鼓勵他要努力讀書,因為學校大多數只保護成績好的學生。幸好,我的小朋友頗算樂觀,加上他明白做基督徒要學習寬恕他人,明白每天都有新的一天。所以他個人的問題還可過得去,只是有時在每次發生事的最初時較勞氣和不滿,有甚會鑽牛角尖,稍為勸解或冷靜過後便會平靜過來。不過,如果小朋友是口甜舌滑話頭醒尾的還好點,但如果忠忠直直就一定乞食。不幸地,我那位就是要乞食的那種,希望能慢慢學習成長,之後在社會能屹立不倒,不像時下難受挫折的青年人

甘咪會攪到好大件事

familychan 寫道:
如果你遇到d唔好既社工,你將會比死更難受~~~~~
咁惟有搵下校長,睇下又點...........

甘咪會攪到好大件事   

無法啦,我個小朋友話如果萬一攪到老師無得做,咪無人教佢,佢話不如自己放過自己先,首先唔好執着其他人的態度,做好自己的本份先。第一,如果人們對他愈差他就會愈表現得輕鬆快樂,唔可以畀人睇到他低沈唔開心:第二,努力讀書,當那些講粗口罵他的同學係唱外文歌,唔識聽咪專心d聽書囉。第三,無論在校內或校外出入小心d,盡量與信得過的人一齊

希望這是他的真心話,惟有靜觀其變

你的小朋友漸漸在逆境之中成長了, 希望佢可以好像火鳳凰一樣, 展翅高飛, 你要支持佢啦, 加油

或者趁假期同佢去借一些心理學或處理人事關係的書, 又或者參加一些有關的輔導課程, 可能會有幫助

bb130 寫道:
無法啦,我個小朋友話如果萬一攪到老師無得做,咪無人教佢,佢話不如自己放過自己先,首先唔好執着其他人的態度,做好自己的本份先。第一,如果人們對他愈差他就會愈表現得輕鬆快樂,唔可以畀人睇到他低沈唔開心:第二,努力讀書,當那些講粗口罵他的同學係唱外文歌,唔識聽咪專心d聽書囉。第三,無論在校內或校外出入小心d,盡量與信得過的人一齊

bb130 寫道:

你仔仔非常懂事﹐識得咁諗﹐好叻仔好樂觀堅強     希望快d 雨過天晴!明天更好!

多謝大家支持,希望教育界明白小朋友本來應該是天真的,不要將他們壓迫成長,變為超級老人精,務使他們的童年得不到歡樂,就好像時下在電視或電影熒光幕低下,那班被大人讚賞為演技出眾的小演員一樣,實際上只是討好大家而已。

就為此我特地到突破買了一本書,《懂得說話-讓每個人都愛上你》這本書,只是港幣33元,實是大人和小朋友都應該看的書,Pocket size,如果大家有興趣都可以去買一本來看,我個小朋友就話一流啦,但個人是否用得正確都要假以時日

原來你最後都是叫人買書!
:verycold: :verycold: :verycold:

No, la。只是當一個人無路行時,突然在櫉窗外發現一線生機,感到這個世界並非全是絶路而已,周圍都有指路明燈,只要觀看四方,事情往往會有新發展。

都唔明d人怎樣教仔女,人肥無罪,為甚麼要圍剿我的小朋友,平機會都講話要立法,不許人叫印度人叫他們"阿差"。

做project幫他們做哂,最後卻拿着份野去見先生,話全係他們做的,我的小朋友無做過,雖然我的小朋友有拿所有證據給老師看包括電腦資料等記錄,老師卻信他們。真是天無眼,唉!!!!!

其实做Project一定有同学唔肯做,老師也未必會理,我個女已前讀那間官小有d老師都系咁,对住那些沒有責任的教師,家長可以怎樣?不公平的事到處都有,例如有親戚在校做教師,嗰位学生說句話都大聲d;你和她爭執,一定叫你收聲,是你不對…。總之做好自己本份,不要給那些不喜欢你的老師拿着痛腳,乘機責罰你(這句話也是從一位資深老師處聽來的)。   
‹ 上一主題|下一主題