用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不知怎樣決擇,請給意見,謝謝!
go

不知怎樣決擇,請給意見,謝謝! [複製鏈接]

不知怎樣決擇,請給意見,謝謝!

各位,
兩間私小都收了我囝囝,我亦留了位,另外第一輪津小(油塘基顯)亦取錄了,現在心大心細,都唔知點決擇,因三間各有好處.
聖三一 - - 冇咁大壓力,將來升中校網好,屬九龍城區
聖若瑟 - - 英文程度好,功課多
油塘基顯 - - 不用交學費,近居住地點,但不知程度如何,只知校長是個很有威望的教育工作者
另培正等消息

請各位家長給意見, 謝謝!

Re: 不知怎樣決擇,請給意見,謝謝!

其實你自己希望小朋友係英文程度好d,定係輕鬆d嘟?不過以我自己個仔為例,係唔鐘意讀書嗰隻,當年幫佢選間輕鬆d既小學,佢一樣覺得好辛苦,成績中等,三個月後同佢轉咗去英文小學,成績都係中等,一樣覺得辛苦,但變相小朋友成績升了level,今年升了中學(banding 1尾),如果我當年唔同佢轉校,我都唔緊想象會升d咩中學,我覺得小朋友係要有適當壓力.

聖三一----過往派位如果?如果淨係得升中校網好    .
聖若瑟----如果小朋友讀唔黎,最多走過格離中中,但係就要比六年錢.
油塘基顯----因全日制所以分家,舊校都好出名嫁,應該唔會差得去邊,睇番佢學校升中派位都派得唔差.

Re: 不知怎樣決擇,請給意見,謝謝!

amy625,

好多謝您的寶貴意見啊!我和老公都會再比較各校的好與壞的
‹ 上一主題|下一主題