用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 做〝大女〞或〝細女〞好,好煩呀?????
go

做〝大女〞或〝細女〞好,好煩呀????? [複製鏈接]

做〝大女〞或〝細女〞好,好煩呀?????

我個女2004年12月出世,原本已有幼稚園收咗去讀k1,但我又驚佢係〝細女〞學嘢會無其他小朋友咁好,點算好呀?請各家長俾d建議或心得,thanks!     

Re: 做〝大女〞或〝細女〞好,好煩呀?????

我bb都係細女11月出世, 但我都贊成大d至比佢返學, 覺得佢獨立能力/吸收能力或反應會好d快d, 有時聽d朋友講話d老師比較鍾意大女多過細女, 話佢哋獨立d反應好d起碼可以自己做d簡單嘅嘢.
我要減肥 寫道:
我個女2004年12月出世,原本已有幼稚園收咗去讀k1,但我又驚佢係〝細女〞學嘢會無其他小朋友咁好,點算好呀?請各家長俾d建議或心得,thanks!     

hi~

我囝囝都係04年11月出世, 須然佢係可以讀k1但我問過好多資深幼兒工作者佢地都話o甘快讀k1可能會比較吃力(但可能有d小朋友叻就無問題,都係睇番小朋友個別而定), 但我自己覺得須然差幾個月唔多, 但對小朋友學野黎講就差好遠, 所以我會比囝囝出年讀n1等佢熟習學校環境再遲一年先讀k1

我個仔係12月尾出世的,我會比佢做大仔,唔駛佢咁辛苦

同我一樣,我個囡係04年12月最尾果日出世的,我07年8月俾佢讀 N1等佢做大囡
因為我覺得小朋友太細讀小一(5歲8個月)會較為吃力

我囡囡係04年10月尾出世的,我都係07年8月俾佢讀 N1等佢做大囡讀小一會跟得上.

多謝各位俾建議,我知點做好。
‹ 上一主題|下一主題