用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有無耀中幼稚園畢業生既媽咪可以分享一下, 小朋友升小學 ...
go

有無耀中幼稚園畢業生既媽咪可以分享一下, 小朋友升小學既情況? [複製鏈接]

有無耀中幼稚園畢業生既媽咪可以分享一下, 小朋友升小學既情況?

我本身仔仔在耀中讀緊兩歲班, 我好鍾意呢間學校, 但又擔心上小學衍接既問題....有無家長可以分享一下耀中畢業生升主流小學既情況?   考直資/私立小學有無困難?   能否追得上課程?  

仔仔已考到St Cat, 很多人都建議我轉校, 但如果耀中畢業既情況是理想的話, 我很想仔仔留在原校升讀.......希望大家可以給我一些意見! 謝謝!
兩兄弟相親相愛, 一家四口樂融融! :)

Re: 有無耀中幼稚園畢業生既媽咪可以分享一下, 小朋友升小學既情況?

My kid is now studying in the international section at Yew Chung. Last year my kid got the same offer from St catherine but I turned it down because I don't like the school.  St Catherine actually got a lot of students each year and I was not surprised that some can get into the famous primary school.  I think you have to find out the %.  I know some smart kids who study in St Catherine and still cannot get an offer from one of those famous school.  I think whether the school can offer a good early childhood education that is to help the child to develope their interest of learning is more iimportant.
Hope this can help you.

Re: 有無耀中幼稚園畢業生既媽咪可以分享一下, 小朋友升小學既情況?

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=752872&forum=43&start=30&viewmode=flat&order=1
Re: Comment on 耀中國際學校(九龍塘)  
Yew Chung Kindergarten -- very good; based on feedback from many parents who have kids attending the kindy.

Peronal opinions on primary and secondary

Primary -- fine and children generally have an enjoyble learning experience. Some teachers are good and caring. But parents should note a few things:

Chinese curriculum -- use material from Mainland China, not suitable for local context; some kids struggle and are not successful in building up a solid foundation in Chinese language; standard of their self-developed textbooks may not reflect the actual standard of students, esp their writing skill!

English -- definitely stronger than local schools ( esp reading ability) but not as strong when compared with other IS; absence of an English speaking environment due to very few native English speakers among students

Very expensive school fee ( over $12,000 per month); not value for money in terms of campus facilities (very small campus) and the range of extra-curricular activities offered.

Secondary -- a total disappointment in all aspects! My opinions based on the experience of my child:

Academic standard not good; poor results in public exams.

Rapid expansion of enrolment in the last few years has led to the admission of students with poor standard and discipline problems.

Low morale (as I perceive) among teachers. Many students have a negative feeling towards the school.

School not responsive at all to parents' feedbacks; no parent teacher association so far despite strong request from parents; strong resistance from school against forming PTA.

Substandard campus at the moment; new campus ready in early 2007 but $200,000 debenture, in addition to the very expensive school fee ( actually all fees at YC are expensive: lunch, uniform etc)

A note of caution: YC is opening new schools (one after one) in the various parts of China. Parents can't help feeling that the money they invest in their children's education have been channelled to China!

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

我的小朋友由幼稚園讀上來,而家讀小學。
耀中小學其實幾好,好多學生都幾叻,
不過一到咁上下 ( 四五年班 ),好多叻的就會轉校,甚至去外國讀。

耀中的問題,我覺得唔關學生係唔係華人的事,
講真,KJS,SJS,甚至新開的 RC 都好多華人,
但係點解人地可以做到咁好的英語還境?

主要問題,係學校根本一直都冇將英語做主導,
學校通告全部中英兩個版本,
學校全部家長會,都有專人即時傳譯為中文,
這個情形,很多本地英文小學也不會做。
這些,應該係為應酬那些國內來的 "客人" 吧。

學校大部份學生英語程度其實唔差,
但學校近年收多了很多有本地學校轉過來的學生,
有 D 甚至係大陸來港不久的,
這樣未免會另學校整體的平均水平拉低。

近幾年,"國際學校" 成為潮流,亦因為本地教育做得差,很多家長都轉向選擇國際學校。
然而,大部份好的國際學校真的難入,而適逢耀中早兩年擴充,很多學生有機會由本地學校轉去耀中。

學校本身,根本唔太鼓勵學生在校內講英語,
反而對普通話的推動更多。
早幾年的音樂會,都有大量中樂及中國舞,
比人的感覺,"中華文化" 重於 "西方文化"。
聽聞,中學部部份高層都覺得有問題,要改革,
舊年音樂會刪除大部份中樂及中國舞。

其實,大部份由小一上的學生都唔差,
但學生流失很多,然而肯插班來讀的亦唔多,
唯有收生不能要求太高。

雞蛋與雞的問題。
如果耀中要做得好,首先一定要收緊收生標準,
咁樣,再過幾年,就可以 "儲" 一些好學生。

現在他們中學要收 DEBENTURE,
係現實問題,講真,就算學校真係好,都要睇住荷包。
一些成績好的,好多都會轉去其他國際學校。

而家唔得閒,今晚如果有時間再講。

耀中的中文,只係會 "讀" ,如果要小朋友 "寫",都係未夠水平,而且一般小朋友都唔喜歡中文,覺得中文難。
只可以話,耀中空有理想,但大部份小朋友的中文都係唔得。

至於英文,我覺得唔差,起碼讀,寫都肯定合標準。
不過要留意,耀中唔係一間精英學校,
唔會趕成績差的走,因此,水平好參差。
這一點,跟朋友傾過,英基都有類似問題。
水平參差,係因為部份家長真係乜都唔理,
讀國際學校,唔係話可以乜都唔理,
你要同小朋友讀書 ( 英文 reader ),這是基本的。
但好多家長,誤會讀國際學校就可以唔理,
令小朋友閱讀水平未能進步,
因此,令小朋友間,可以有 d 好差,有 d 好好。
日積月累,到四五年班,可能閱讀能力只有二三年班水平。
其實,不難見到,校內水準高的小朋友,
通常家長都係肯比時間栽培小朋友的。

(待續)

耀中學費唔平,因此流動很大,
因此,亦比其他學校多插班生,
而大部份插班生的英語水平,根本唔掂。

早前有家長在這裡投訴,自己女兒在耀中中學讀得唔開心。
恕我直言,我覺得係耀中將入學的英語要求設得太低,
或者應該話,該學生英語水平,未到可以接受國際學校式教育。
其實,一般耀中直上的小朋友,英語都沒問題,
但如果班內有個別學生,尤其係中學班級的學生,
英語水平根本跟不上,對每個人都唔係好。

小學階段,小朋友水平參差,可以用時間慢慢補拙。
但中學係有課程要跟,如果個別學生英語水平不夠,
而要佢勉強用國際學校形式的英語環境學習,
學生點會真係學得好學科呢?

(待續)

我孩子讀耀中多年,其實我好欣賞佢地那一套。
起碼,我係欣賞佢地的放在中文課程的時間。

讀咁耐,覺得老師真係好好,
我都想小朋友繼續讀落去。
話係話要比 debenture,
但係如果學校係好,真係點辛苦都供佢讀。

但係而家學校一般水平根本係越來越差,
令一眾水平好的學生感到無癮。
起碼,我自問自己的孩子係班中唔錯,
但我真係擔心過多幾年,上到中學會點呢?
而家中學少人,都未能有足夠的高水平學生,
明年新校舍,需要更多學生,
因為即使收晒自己小六學生,
重有大把位多。
而家收生水平都已經唔高,
到時會唔會再降低收生水平呢?
因此,我自己都會比小朋友讀多一兩年就轉校,
唔會考慮上佢地中學。

不好意思!我路過,請問妳是否教職員,因為妳真是很熟識內部,不過主流班先有中英文對照通告,但國際班就不一定有了。
買DEBENTURE其實是沒有問題,不過要有透明度,比較好些,現不方便多說(中小學部部份高層都覺得有問題,要改革),生意人不想知太多,知道多了反而不高興,反正人家的事。
但在於做家長都希望子女成才(由幼稚園至中學),勿浪費光陰!(這樣未免會另學校整體的平均水平拉低。) 再見!

我有小朋友現正讀耀中小學  ,老師非常nice, 
溝通亦良好,但是網頁上對耀中評價一般  ,有無其它不同意見的家長  ,到底什樣的國際學校才是好?    :

I have read from the web site of Yiu Chung that the IB results of secondary school are quite okay. There are so many negative comments from this forum on their secondary school.Is it really that bad? I am thinking of transferring my daughter to year 7 of YC after she has finished her primary six in one of the local english school in HK. Will it be difficult for her to catch up with the lessons? Or should I choose any international school then? The conduct and discipline of the students is one of my major conern.

chiuyy,

How "OK" do you feel?  Have you visited the school and see them in class?  I have also attended YC's secondary tour and talk sometimes before, but to me it's not OK.  Just my personal feelings.

trustee 寫道:
不好意思!我路過,請問妳是否教職員,因為妳真是很熟識內部,不過主流班先有中英文對照通告,但國際班就不一定有了。

本來我唔想回應你,因為我覺得你好唔友善。
不過如果我唔出聲,我估其他人覺得我老作。

我講緊小學,冇分主流班國際班。
我的小朋友已讀小學,以前幼稚園亦係讀耀中國際班。
讀耀中多年,同教職員都好熟,尤其係小學,因為班數少,人數少,好多家長教職員都熟。

我冇話我知內部的事,我講 D 野,有邊 D 係要內部先知?
我講的全部係我見我聞,同埋係小學的事。
你小朋友係唔係讀幼稚園?
咁你知道小學的情形嗎?
小學通告 95%以上中英對照,唔信唔該問下人。
我記得幼稚園都係中英對照。

買DEBENTURE其實是沒有問題,不過要有透明度,比較好些,現不方便多說(中小學部部份高層都覺得有問題,要改革),生意人不想知太多,知道多了反而不高興,反正人家的事。
但在於做家長都希望子女成才(由幼稚園至中學),勿浪費光陰!(這樣未免會另學校整體的平均水平拉低。) 再見!

對唔住,我完全唔明你想講乜。

醒目開學勳章

我的小孩現在就讀耀中高小,一直以來對学校大致都滿意,老師一般都頗不錯,孩子亦有愉快的学校生活,喜歡學習和看書 (英文). 唯一令我覺得有問題的地方是中文課程非常艱深,有很多課文取材自國內課程, 文章既長又多深字,缺乏趣味, 題材更非一般本地学生能夠領會,抄寫詞語的功課,通常要寫一些深奧但又不常用的字或詞,很多学生 (包括我的孩子)在認字和寫字方面都常有失憶的情况.孩子在寫作发展方面非常弱,不單辭滙不足,更缺乏表達的技巧.初時我以為是自己孩子的問題,後來與其他家長溝通,發現這是普遍的情況.另外,學校過早要求學生发展一些高層次的語文技巧,例如修辭,分柝,批判等等,這無疑是未學行,先學走,試問連基本的讀寫能力尚未穩固的學生又怎能應付這些高深的東西呢?我和其他家長都有向學校反映,但校方似乎很迴避,沒有作出改善.有些家長認為耀中向北望,想吸納國內的有錢人,所以中文課程以國內的水平為依歸,我不知這是不是學校的方向,但孩子告訴我校內近年確實多了一些從國內來的同學,好些更比一般同學大兩年,但英語水平就很低, 別說spoken English,有時連簡單的英文生字也不会串.

我是中產一族,並非大富大貴,耀中的学費對我說是頗沉重的負担,其實最初選擇耀中是希望孩子可以中英俱備,得到双語发展.但現在發覺適得其反,我孩子非常討厭中文,常常說希望轉到別的國際學校不用讀中文.我知道一般國際學校的學生都会喜愛英文多於中文,但我相信如果耀中的課程不是這麽艱深, 孩子的抗拒情緒絕對不会這麽嚴重.

最近有機會接觸好幾位中學部的家長,問及中學的情況,一般反應都是頗負面,跟 YC-Mom 所說的情況相似.好些有孩子從幻

davidlu 寫道:
我有小朋友現正讀耀中小學  ,老師非常nice, 
溝通亦良好,但是網頁上對耀中評價一般  ,有無其它不同意見的家長  ,到底什樣的國際學校才是好?    :

你覺得 "對耀中評價一般",你算好采,聽得少。
我聽到很多的評價係 ---  "差"。

我自己就覺得學校本身,教學方面其實係好。
幼稚園真係好,教職員全部都好 caring,直得推荐;
小學亦好,教師質素好,學生純品天真。

我個人的不滿,主要係因為學生質素的確近一兩年下降,
尤其係插班生質素參差。
今年讀五至八年班的,聽聞算係最平均的一批。
不幸地,我孩子又唔係這批。
而我擔心的,亦主要,幾年後,我孩子上中學時又如何呢?

幼稚園或小學時期,小朋友間質素水平唔同,其實冇問題,
但係上到中學,我覺得會對學習有影響。
我同意 "有教無類" ,但耀中係國際學校,主要用英語授課,
如果學生連基本的學習語言 -- 英語,都未能掌握,
唔單係該位英語差的學生本身唔可以學習得好,
對其他學生都有好大影響。

小學階段,小朋友會乜都冇所謂,因為課程輕鬆,
不過去到中學,尤其係高中,有固定的課程要跟,
如果班內,只係一兩個學生英語水平偏低,可以接受,
但如果不能控制收生質素,英語水平低的學生增多,
我覺得老師們真係唔知點教。

其實,上到中學,好多學生都會對自己,對學校有祈望。
有 d 人可能真係好求其,玩玩下,就玩過了幾年中學生活。
但係,亦有好多人,係對自己,對學校有要求。

閒談間,聽其他家長話,部份中學部同學,對學校不太滿意,覺得某部份學生真係 "好唔掂" ,令佢地覺得 "冇癮"。

其實,耀中教職員質素唔差,如果能將收生 ( 尤其插班生 ) 要求收緊,就可以慢慢提升整體質素,這個唔能夠一朝一夕改善。
但係,因為始終新校舍建築費昂貴,如果收緊入讀要求,可能影響收生。
這是我擔心的。

其實,我小朋友讀這幾年,全部老師都好好,
我地這批由小一 (甚至幼稚園) 讀上來的,大部份英語水平都好好,我見五六年班的學生,好多都英語流利。但係似乎中學部就唔係,早兩年去學校音樂會,代表中學部做 mc 的學生,竟然說的是港式口音,我們小學部的學生,也未至如此吧。

我就不禁想,到底叻的一批,小六之後去了那裡?係唔係一到六年班就走?可惜係,我唔識中學部或高小的家長 (識一兩個高小家長,但唔熟,唔可意思去收料 )。學生流失原因不明,當然,學費高而現有校舍差,都會係因素。

其實,出面一般對耀中的評價,真係唔係咁好,個個一聽耀中,就話英文唔掂,其實我唔知其他家長點諗,我自己就覺得好委屈。可以話我係有 d 唔甘心比人咁話,因為,我自己的小朋友,和佢好多同學英文水平都好。都係個句,可能學校胡亂收插班生係罪魁禍首。

我知好多耀中家長可能覺得我係度高談闊論,批評學校,係唔好。但係,我覺得係一個切身問題,係自己小朋友教育問題,就要 make noise,希望學校改善。唔知有冇其他耀中家長敢 open d 討論下?

講真,如果黎緊一兩年,學校可以做好 d ,我都唔想我仔轉校。

Kareese 寫道:
我老公的朋友是大陸有錢人,小朋友現在讀耀中小二。因兩夫婦都不太懂英語,看不明英文,小朋友初入小一時,外籍老師在孩子手冊寫了兩句英文,媽媽不懂看,打電話給我幫她,她就每隻英文字串給我聽。所以我覺得耀中通告有中英文對照一D都唔出奇,最主要是方便一些大陸家長。耀中在大陸都頗有名,有很多來港的大陸商人都認識耀中,但他們的孩子入讀其他國際學校比較困難,所以耀中會是他們的首選。

我以前小學係讀英文小學,通告也是清一色英文。

方便一些不懂英語的家長,是肯定的了,
吸引國內人士入讀,亦是肯定的了。

但這對提高整體質素,沒有幫助,
不過,又或者,學校不在乎學生質素吧。

chiuyy 寫道:
I have read from the web site of Yiu Chung that the IB results of secondary school are quite okay. There are so many negative comments from this forum on their secondary school.Is it really that bad? I am thinking of transferring my daughter to year 7 of YC after she has finished her primary six in one of the local english school in HK. Will it be difficult for her to catch up with the lessons? Or should I choose any international school then? The conduct and discipline of the students is one of my major conern.

耀中 IB 同 IGCSE 成績又真係唔差。
間中,我都見有耀中學生有乜獎物獎。
我個人覺得淨係睇這類數字唔係太大意思,
教育係要睇整體。
聽其他家長話,中學部而家士氣麻麻,
希望新校舍啟用後,會有新景象。

如果你想孩子入 year 7,咁佢讀完本地學校小五就入得,因為耀中 5 歲讀 year 1 (本地學校 6 歲讀小一 )。

如果你問 conduct 同  discipline ,我唔太清楚,因為我唔識中學部學生,但我見佢地大都斯斯文文,講野亦唔會話粗粗魯魯,起碼,我就未見過耀中中學生係又一城附近食煙,( 又一城附近,好多中學生煲煙 )。

對YC-Mom所講的幾點,我都想提出一些個人見解.

Quote : “如果你問 conduct 同 discipline ,我唔太清楚,因為我唔識中學部學生,但我見佢地大都斯斯文文,講野亦唔會話粗粗魯魯,起碼,我就未見過耀中中學生係又一城附近食煙,( 又一城附近,好多中學生煲煙 )。”

我經常都在又一城見到中學的学生,以前亦去過中學部的Open Day,覺得學生都幾有禮貌,大部份都斯斯文文, 不過稍欠年青人的活力, 尤其是男生,比較 “our 竇”,不像小學那些学生般 lively. 会不会跟年紀有關呢? 但看看別的國際学校中学生,似乎又比耀中的有活力.女生大致上都ok,看上去都是乖乖的.

Quote : “如果班內,只係一兩個學生英語水平偏低,可以接受,
但如果不能控制收生質素,英語水平低的學生增多,我覺得老師們真係唔知點教……………閒談間,聽其他家長話,部份中學部同學,對學校不太滿意,覺得某部份學生真係 "好唔掂" ,令佢地覺得 "冇癮"。”

會唔會這個就是好老師流失的原因呢?如果學生水準非常參差, 相信老師会好辛苦.会喪失教學的動力.其實勉強收水平不足的插班學生,不單影响老師和現有的学生,更加害了插班生.我孩子說有些從IEP 班轉到regular 班的同學常常都聽不懂老師的說話,時常要找鄰座的同學解話 .做功課又好”蒙”.其實從傳統學校轉到國際學校對學生來說是一個很大的挑戰,尤其是在中学階段才轉校,適應力强,英文底子比較好的学生會得益,相反英文底子弱的會跟得十分辛苦.失去自信心.失去學習的興趣.更加未必有能力應付公開試的課程.中學階段的青少年面對很多身理和心理的轉變,情緒很波動,朋輩的認同對他們很重要,所以想為子女轉校的家長應該小心考慮清楚.好好和子女溝通.
        一
Quote: “其實,出面一般對耀中的評價,真係唔係咁好,個個一聽耀中,就話英文唔掂,其實我唔知其他家長點諗,我自己就覺得好委屈。可以話我係有 d 唔甘心比人咁話,因為,我自己的小朋友,和佢好多同學英文水平都好。都係個句,可能學校胡亂收插班生係罪魁禍首。”

我都覺得我的孩子英文水平不錯,但我亦見到有些同級同學英文水平一般.當中包括一些從初少就讀耀中的,我覺得要發展良好的語文水平,家長的支援是很重要,不能單靠在校內上堂.

[quote]
但看看別的國際

聽埋咁多,我真係隱唔住要回應下,我好應同yc mon,學生由幼稚園一直升上的學生,英語水平真係我出乎意料的好,主要係耀中真係有一套我本人認為唔錯既教學方法,我囡囡在家中一直唔肯用英語與我溝通,起初我還以為她在校內沒學到甚麼,直至遇然有次她與我一位native eng朋友對話(因對方不懂廣東話)我才真正第一次領教她的英語對答非常流利,在我的細問下,為何平時不肯和我說英語呢?她說因為我是中國人所以要說中文;

其實通告係中英對照沒甚麼大問題,只是方便家長而已,況且世界性主流將吹中國風,鬼佬都要學國語,本人認為最嚴重問題就是yc mon所言,耀中收插班生要求參差是問題之首,導致中學後學生水平嚴重下降,影響極深,對於我們一班家長們真的是愛之深恨之切
人生最快樂的是看著自己的孩子一天一天的成長, 讓孩子簡單的投進懷抱說著:"我愛你"
‹ 上一主題|下一主題