用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 轉校到啟基好不好
樓主: 活活abc
go

轉校到啟基好不好 [複製鏈接]

原文章由 sasa10150 於 07-12-27 11:51 發表
功課量不多吧......
大概6,7份
有自修堂做功課嫁,
默書係2,4(星期2係ENG,4係中文)

謝謝您!有問題再問您吧!都未知學校收唔收....但聽過您地d意見,加強了我幫仔仔轉到此校的決心。 如果您有其他有關啟基的意見,如課程、程度、老師、校長、等等,希望您可以告訴我多些,謝謝!

原文章由 heidilaw 於 07-11-15 16:29 發表
傻媽媽,

校長說小朋友不用補習,以你的經驗,小朋友是否可以做到自我學習呢?因我的小朋友舊校會要求媽媽is not working mother或請補習。

Thanks!

Sorry for the late reply , 呢排好忙, 所以有一段時間無上黎, 而家先見到你個 msg.....
首先, 有個好消息同你分享, 大女今年派到第一志願, 上智英文書院.
而 啟基 既派位成績系93% 頭3志願... 系歷年之冠.
我對仔女從來無補習, 我每晚自己幫佢地睇功課.唔系一定唔返工, 仔女成績先好既, 最主要系要睇你識唔識同佢溫習姐. 小朋友, 從小你比個模識佢, 佢慢慢就會自動自覺去溫書. 好多時, 問題系佢以為自己識, 所以唔洗再溫, 你只要比佢知道自己唔識, 同埋有協議, 就好辦. 我每次同個仔溫dication , 佢都話唔洗, 我會比佢自己溫, 協議系派番黎少過90分, 就下次我話事要點溫... 咁made 咗個 deal , 就會易 handle 架啦.

請問一班幾多學生(p.2),open day 係幾時 ?

學生大約34-5左右, 但要視乎幾年級?   

你可以同學校約時間囉!  睇完你會好開心o   :D :D

原帖由 200012 於 08-9-11 09:32 發表
請問一班幾多學生(p.2),open day 係幾時 ?

我個仔依家係p.2, 每班唔多過24人, 呢個係校長講既, 因為啟基行小班教學。

唔好意思,好耐冇登入啦,我的最新情況是:
1. 07年小女小二時考小三取錄了,現在四年級,一班30人,她的心態由自我否定(舊校)到現在正面樂觀,這正是我想要的;
2. 小兒今年入讀小一,一班24人.
‹ 上一主題|下一主題