用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局譚歐陽少芳+根德園
樓主: wingwingkam
go

保良局譚歐陽少芳+根德園 [複製鏈接]

Re: 保良局譚歐陽少芳+根德園

送出 :
校褸 size 17 x 1件
冷氣外套 細 size k1, k2 合 x 2件
冷氣外套 大 size k2, k3 合 x 1件
體育衫褲 size 22 x 2 套
校tie 1條
請自行安排取貨 (或可安排mtr 交收)

Dear Dasiy ,

我女兒 26 個月 , 但好多人話好似有 32 個月高度 .
因我不知以上 size 怎麼計 , 請問以我女兒 size ,你的校服是否合適 ? tks

wingwingkam

wingwingkam
你唔使驚喎,
我英文又係好差架
你已經好叻了
面試個日係我老公入去
我係外面支持

學DASIY話,你咪當教學相長囉
自己都學埋一份,仲好
反而令我擔心的是師資同紀律問題......
當然仲有升學問題......
希望我地可以分享多D啦

Dear 030316 ,

你唔掂 , 你老公掂呀 , 先碼有 1 個 ok 啦 . 我係 2 個都....... 天呀 !
我是都是很憂心此問題 , 但亦有其它家長比過意見 , HK 教育制度 , 小朋友成長讀書已很苦 . 為何在小朋友咁細3-5 歲就特別找 1 間要嚴格幼稚園 ? 況且此家長亦提出 , 現在的學校不會太寬鬆, 一定有基本規矩 , 否則一定有很多家長投訴 .
其實很難 2 存其美 , 想要學費經濟 , 又想英文帥資好 , 學校 又要出名 , 德行品格控制要好 , 將來找小學校出路又要好 . 唉 , 我都 agree 要 set point 是最想小朋友學什麼為主要先 ?

wingwingkam

wingwingkam

bb的適應能力較強 如你不是要各科成績全是"A"
你不用太擔心

最重要你是否希望bb將來考直資/私校
如是 你須課外讓bb再補 Phonics /IPA 或國語 及學學Drawing, dancing or piano
如否 你可當譚歐陽少芳能增加bb的說聽英語的機會好了
HKD2200學費 每天有英語Playgroup 該校真得超值

該校一個K3的媽咪 英文只中學程度 且已多年未工作
現每週除自己上國語班外 還上英文班
(他bb在外亦有上興趣班 他自己學來是想在家
用國語及英文與bb閱讀及對話)

該校學術不差
將來銜接津校 英文一定不差
但如想考名校 確實需再校外補補

希望我的意見能幫到你

Dear HKQQbaby,

tks you for reply
唉 , 我都不知怎樣造人亞媽 , 在女兒 1.5 year時 都不知幼稚園要讀幾多年 , 由幾多歲開始讀 , 係朋友提我要在幾時開始要留意心儀學校 , 要問幾時派表格 ,才知詳情 .
現多謝你問我日後小學直資/ 私校 , 現連幼稚園都想唔掂 , 我連小學都末想過 , 都不知有什麼學校 .... 我只有想過是 9 年免費教育 , 梗係不用要交學費 (除非派學校是有問題 ) . 我其實不是想要小朋友全部 100 分的 , 因太大壓力 , 只要有 88 分我已覺得非常 ok .
我亦有想日後會比女人學下興趣班 (如畫華 , piano ) 但因經濟有限 , 很難再多 d . 我連什麼是  phonics /IPA 是什麼都不知 .... . 所以沒有想名校 , 只要係 BAND 1-2 都 OK ( Band 1 是否就係指名校 ? )
所以我揀 TAYSF 是因為想女兒能在英文上有好基礎 , 而我知道此我在家是幫助不到的 . 所以有很多考慮 . 另一方面 , 我亦聽到很多家長對 "根德園" 品德操行非常 very good , 所以我怕 TAYSF 此不夠嚴謹 , 老師對小朋友德行控制沒有咁好 .
請給我小小意見 .
唉唉唉.. :cry:
wingwingkam

wingwingkam

根德園是真正 "傳統"幼稚園 聽說 連 P.E堂都無
每天學習 學習 再學習
該校較適合 大B 能坐定定上堂那種
因出於該校的學生 多會 考傳統名津/直資/私校
讀該校的學生 一般會在校外補英文(playgroup)
因該校始終是中文學校 英文不如 譚歐陽少芳

兩校各有所長 因後者有外籍學生 (多為Indian)
紀律上可能寬鬆些 但仍可接受

Dear HKQQbaby ,

tks for reply
係討論亦看見很多家長對 "根德園" very good, 而且派學校好 ok .
我女兒是在 10 月份出生 , 活潑 , 喜歡走走 , jump jump . 但學習能力都幾快 , 講說話已很多 . 而且我見佢對新事物都好奇攪攪, 常問什麼來呀 . 所以我想佢讀 TAYSF ,可在細個起建立英文基礎, 大 D 沒咁 Hard . 但根德園就出名讀書讀書, 將來考學校好好 , 家長可以不用咁憂心 .
其實我都不是女兒 , 我唔知那間學校夾佢 , 那學校能做道事半功倍 .  
煩請你給點意見 ! tks tks

wingwingkam

wingwingkam

讓我選 我當然選 TAYSF (否則我仔女不會是該校學生)
TAYSF 雖不像 根德園 過於注重讀書
但我喜歡bb在前者上學 可做到讀書 及 玩樂 兼有
始終 bb還小 "死"讀書 的機會還漫長
前者讓我有更多時間(因功課量不太多)安排其他課外活動

我bb上am班 中午 2:30- 4:30午睡
起床後 或 補習 英文 (每週2 次 讓外籍老師上門教phonics
&  reading story book & talking each other)
或 play piano (已學了5個月) 或 drawing

再用15分鐘 完成每天的功課
晚上吃完飯後(邊吃飯 邊看 衛視 國語配音韓劇)
吃完飯後 玩約 30分鐘 玩具

再用30分鐘 溫書 或 讀英文課本
睡前 我會用國語 講自編的故事 約5分鐘
(因已關燈 我不想看書講故事)
10:00pm bb已入睡

這樣  bb的每天多充實
piano, drawing, oral English 都是bb喜歡的
不是為成績而學 這樣 又能增長知識 又能培養興趣

我總覺得學校讓bb學到的總有限 (每天上學只3小時)
最重要的是家長如何配合學校 令bb鞏固知識 及發展興趣
(20年後 她們需要的不單是大學學歷 更需要其他課外知識)

希望我的經驗讓你有啟發
始終你孩子需要怎樣的生活 及 學校 你們才清楚

Dear HKQQbaby ,

謝謝你回覆意見 , 鞏固了我的決定 .
我想我是跟別的家長有不同之處 , 如下 :
1. 英文 不ok
2. 國語 不 ok
3. 經濟 不 ok
我已很盡力了, 由 1 月起女兒已安排返幼兒園 , 等佢先學習群體生活 . 平時已分咐印傭不開電視給小朋友看 ,只可在食飯時看英文唱遊 VCD , 而晚上洗澡後 , 我只有 1個節目, 就是一起看 Barney + 其他 英文唱歌 VCD . 我簡單英文都 OK (我都是F.5 畢業 ) ,佢很細已開始比佢看唱遊 , 已習慣了 . 我想以前細個時看 , 佢都末明內容是什麼 , 只是很多歌曲,聽得多 , 自已成日"哼" .但現在大 D , 就 1 路看 1 路笑 , 成日問佢造什麼 .
但英文書 , 對我有難度 , 我發音都不正確 , 怕讀比佢聽誤度佢. 重可況是國語 . 我只是佢 1個月前起才開始講中文故仔 , 只是約 5 分鐘 (1 個故事 )
我想到 K1 時亦會比佢學 Drawing & piano ( 我想係屋企附近街坊形式的中心, 應不會太貴 )
所以我成日擔心 , 選了 TAYSF .我怕係家幫助不到佢學習 , 而亦怕其他家長同學校溝通用英文 , 而我就.......
多謝你的啟發 , 現教育制度 , 家長 + 小朋友都很大壓力 . 太多比較 ! 小朋友要讀 "死" 書, 去應付小學, 中學 , 大學 . 若不是在傳統"死" 讀書學校, 就不能讀出名好學校 ?
所以我都是想小朋友在活動教學中成長學習 , 但只怕有心無力 .....

wingwingkam
‹ 上一主題|下一主題