用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 07-08明報升中選校全攻略
go

07-08明報升中選校全攻略 [複製鏈接]

醒目開學勳章

07-08明報升中選校全攻略

Dear all:

正努力咪緊,大家可交流意見及心得,更加希望幫到大家.

自行收生選校策略

學生派位組別     選校策略

Band 1 頭    2所極受歡迎的Band 1中學

Band 1 中    一所極受歡迎的Band 1中學,以及一所名     
                  氣較低的Band 1 中學

Band 1尾     2所名氣較低的Band 1 中學

Band 2      一所名氣較低的Band 1 中學,
                 以及一所校風好'成績不錯'有潛
                     力轉做英中的中文中學

Band 3頭      一所名氣較低的Band 2 中學'以
                        及一所校風好的中學

Band 3尾     2 所校風好的中學

Remark:Band 1頭'中'尾意指在Band 1中名列首三分一'次三份一及尾三份一

betty   

Re: 07-08明報升中選校全攻略

未買到呀!初初以為個講座有得送,點知送06/07年??罷鬼!舊年同今年有好大分別,所以一定要買翻本先得。有咩新料?

我今晚去左商務問明報升中選校全攻略, 職員話未出喎
順道一問, 有無人知幾時派選校表格呀??

好多人巳經買咗........

29/11已經出咗, 係用當日明報coupon換.要加$60元.
TroubleMum 寫道:
我今晚去左商務問明報升中選校全攻略, 職員話未出喎
順道一問, 有無人知幾時派選校表格呀??

醒目開學勳章

DEARtroubleMum:

早二日去學校聽家長會,教統署已經送到各小學,各校應該會下星期一,二派發.

BETTY    

Thx Betty既回覆,  可惜我仲未買到明報升中選校攻略呀  

betty,

俾你攪到我好暈呀 !       :tongue:

bettylam 寫道:
Dear all:

正努力咪緊,大家可交流意見及心得,更加希望幫到大家.

自行收生選校策略

學生派位組別     選校策略

Band 1 頭    2所極受歡迎的Band 1中學

Band 1 中    一所極受歡迎的Band 1中學,以及一所名     
                  氣較低的Band 1 中學

Band 1尾     2所名氣較低的Band 1 中學

Band 2      一所名氣較低的Band 1 中學,
                 以及一所校風好'成績不錯'有潛
                     力轉做英中的中文中學

Band 3頭      一所名氣較低的Band 2 中學'以
                        及一所校風好的中學

Band 3尾     2 所校風好的中學

Remark:Band 1頭'中'尾意指在Band 1中名列首三分一'次三份一及尾三份一

betty   
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

醒目開學勳章

dearTroubleMum:

吾緊要喎!我一睇到正野,即刻係呢樹公告天下..

一路咪緊升中攻略架betty上

醒目開學勳章

dearceo:

由 fitceo 於 2006-12-03 16:10:37
betty,
俾你攪到我好暈呀!>>>你吾好暈住,我仲有好多野請教你架喎!

betty     

:tongue:

betty,

你唔好講請教,我考驚呀 !     :tongue:
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

Betty

我真係好鬼緊張呀, 公司唔比上網我都偷偷地上黎睇有乜新資料, 真係唔該晒妳, 多多報料

醒目開學勳章

Betty
我真係好鬼緊張呀, 公司唔比上網我都偷偷地上黎睇有乜新資料, 真係唔該晒妳, 多多報料[/quote]>>>>你約果吾介意可靜雞pm比我又得,供出黎又得,呀仔定呀女,係邊區,出左第二次呈分成績未,幫你甲下料,我六仔係觀塘網...

好攪笑,岩岩甲同咪到訓著左都彈番起身,好鬼似如臨大敵咁.

betty   

醒目開學勳章

dearall:

剛岩溫緊如仔女中數好ok,但英文遜稍,切忌強硬態度誓要子女入英中,皆因讀果個係佢地,萬事要商量.

betty

我都明白, 若唔夠料點迫都無用, 所以我唔想浪費選2間既機會, 要好好把握, 我個女下星期先考呈分考試, 我而家緊張到死呀

醒目開學勳章

我呀仔剛岩上星期四考完,成績進步左好多,一家人齊鼓勵佢努力沖前,呢次呈分真係好緊張,佢自己都知,所以好勤力地溫習同做補充,好合作聽晒補習呀sir架教導.

諗諗下呢幾個星期以黎,我都比左幾大壓力佢,考每一科架早上,我都特地親手寫上一張考試格言,要佢注意平時每科在考試時吾小心架野.

betty  

betty,

你仔仔今年小六呀?

betty,

你仔仔都好呀, 知道今次呈分試好重要, 頭兩次呈分試係決定自行入唔入到心儀中學好重要既成績, 但係有好多小朋友都係未知呢, 應該咁講, 知不過唔緊張.

rclamlam講得好呀, 我仲緊張過阿女, 經常提住佢呢個呈分試好重要, 關乎升中既前途, 但佢一d都唔緊張, 考試在即還看漫畫書呢..   ,  可能佢地未意識到個重要性.

Dear TroubleMum,

咁你買左07-08明報升中選校全攻略咪呀?
:cry:  :cry:  :cry:
我呀仔上星期五學校已派了! 都刨左大部份囉!   
人人常歡笑, 不要眼淚掉! :-) :-) :-)
‹ 上一主題|下一主題