用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳天主教
go

將軍澳天主教 [複製鏈接]

將軍澳天主教

最近發現多左"英數"工作紙,有否聽聞日後會轉"英數",E+已經多左一科SCIENCE,睇o黎同"英小"分別不大。

請問各位可有資料提供   

Re: 將軍澳天主教

終於有人講「將天」。 我個仔抽到「將天」, 出年讀小一。 但如果冇合心水的私校收,呢間係我最後的選擇。

你囝囝讀幾年級??

Hi 東東媽咪, 您好!!
我也覺得沒有太多評論關於將天啊!!!
我囝囝讀一年級,係大抽獎第一志願入圍的...係lee三個月裡面,功課好緊張,功課方面比我想像中為多,但還可應付的。課程方面教得比較急,十一月已經開始教下學期o既書本,應該是抽起了重溫幼稚園課程的部份,所以教得比較快一點,小朋友吸收方面是沒有問題的....開學三個月已經習慣了。我覺得這是一間不錯的學校,學生幾純品,這可能是天主教學校的特色;只是課程方面教得比較急,家長或多或少有一點壓力......二年級開始用普通話教中文啊!!!    若然小朋友跟得上,將底子打好,將來就不用擔心呢!!!!係課程編排方面,因為已經有一科science,現時加入了少量英數....未知是否為將來轉英小舖路(這只是我猜測),我看這也是一個不錯的選擇。
希望以上資料可以幫倒妳喇!!!!

東東媽咪 寫道:
終於有人講「將天」。 我個仔抽到「將天」, 出年讀小一。 但如果冇合心水的私校收,呢間係我最後的選擇。

你囝囝讀幾年級??

請問讀那一間幼稚園系會容易入這間小學.

Students from Deborah English Kindergarten are more easier in the final stage of knocking door to TKO Catholic Primary school as the englilsh standard of the students from the above kindergarten are much higher.

係呀~~聽說每年收取不少得寶幼稚園o既學生,而且兩個校長關係好好啊!!

由 aa06 於 2006-12-03 10:15:12
Students from Deborah English Kindergarten are more easier in the final stage of knocking door to TKO Catholic Primary school as the englilsh standard of the students from the above kindergarten are much higher.
DDFAMILY 寫道:
請問讀那一間幼稚園系會容易入這間小學.

我仲係怕佢入唔倒英中,大家都知呢區得一間英中,考唔倒就.......又煩多次。所以仲係15/16!

我唔怕佢深,越深越好。最怕佢考第一都只係Band 2

Hi 東東媽咪
感覺上妳跟我o既想法也很接近,坦白話妳知,英中係我o既情義結啊!!!哈哈......「將天」每年o既派位也不錯,這一點妳不用擔心,當然,亦要配合小朋友o既本領呢!!!!我現階段正在努力中.....

東東媽咪 寫道:
我仲係怕佢入唔倒英中,大家都知呢區得一間英中,考唔倒就.......又煩多次。所以仲係15/16!

我唔怕佢深,越深越好。最怕佢考第一都只係Band 2

你就好啦! 我第一階段入唔到

講開升中, 我知道將天的學生多數報讀其他區的英中, 而且入讀率很高, 仲出過十優狀元添, 所以我會在大抽獎中繼努力!

希望得啦!!!
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_480.gif[/img]

Hi 小咩咩, 您好!!!
唔使擔心o窩!!!!我仔舊年都係第一階段入唔到,佢得適齡果10分咋....最後都係要等大抽獎。我甲(只填一間)、乙部份都係填將天為第一志願架。
預祝妳成功!!!!

小咩咩 寫道:

講開升中, 我知道將天的學生多數報讀其他區的英中, 而且入讀率很高, 仲出過十優狀元添, 所以我會在大抽獎中繼努力!

希望得啦!!!

東東其實考倒觀塘聖若瑟,我地貪佢係英小, 但有朋友話男校學生好曳! 所以又要考慮

Hi Q太郎媽咪,

How many students of 將天 can enter into EMI school. Besides, I would like to know the percentage of Bank 1 students in 將天.

thanks a lot

Hi
愈來愈覺得妳o既想法跟我相似啊!!!「新移民小朋友」亦是我要考慮的一個頗重要因素架(我為左亞仔少d接觸新移民,去到坑口讀幼稚園)「將天」的學生幾純品架,而且「新移民小朋友」較鄰校為少......聽說是因為多左一科以英文的science同宗教科o卦(好似讀多左兩科咁),所以他們偏向選取鄰校。

[quote]
東東媽咪 寫道:
東東其實考倒觀塘聖若瑟,我地貪佢係英小, 但有朋友話男校學生好曳! 所以又要考慮

將軍澳得一間英中,所以大報份成績好o既學校都會跨區選校,中獎比率都唔低o添。

小咩咩 寫道:

希望得啦!!!

So many kids from english kindergartens went this school, they have volley ball and basket ball's team , no school fee and no extra-activities fee....
The top 10 gov't school in TKO.  

No school fee with good standard guarantee.....
The school reports can be marked the 1st to last grading ...I remember 5 subjects in English, 4 subjects in Chinese, you may see the test/exam's marks on each subject.  Top 10 must be kept 90-100 ....

In TKO, it is one of the best foundation school.
I will choose this school in lucky draw.
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Hi NichoB

Your study is extensive.

Your kid must have accepted by each school you have applied for.

More tips to share?

Q太郎媽咪:please check PM
‹ 上一主題|下一主題