用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2006 SC Lower 家長!(page 2)
樓主: TSLiu
go

2006 SC Lower 家長!(page 2) [複製鏈接]

Re: 2006 SC Lower 家長!(page 2)

工人返咗祖國過Christmas, 我現在係賓賓, 有排無得出黎威

bignose, HeiHeiMa, sumyinmama, TSLiu, cherriemama & chingyu,
多謝關心, DanDan就晨早好番, 我個肚就仲成日唔舒服, 同天氣涼無關嘅, 只怪上個月出街食飯太多.

Sara-mama,
Welcome back.  水桶腰我無咩? 不過你好快變番蛇腰嘅, 你定喎.  個Christmas手工攪掂未? 因你個朵嘅關係, 我仲想remind你check下Sara d通告, 明天我哋班要帶潤唇膏, 膠碗 & 膠叉, 唔知L purple係咪一樣.   

完美女神cherriemama,
好想話你知, 我以前足足做咗4年女童軍

chingyu,
你真醒, 我無include小超嗰間咪唔多唔少因為佢未畢業囉, 佢可能喺另一間無咁出名嘅中環史丹利街大學畢業呢 我都想免費, 我有宗教分, 但未發現有啱feel嘅津校噃, 有咩好介紹? 呀! 我仲有old girl分, 但要同DanDan做變性手術先 不過變性手術so expensive, 夠讀幾年IS啦! DanDan成舊炭咁都有人讚靚仔, 你真係日行一善喇, Alicia揀咩look呀?  仲有, Happy Feet 21/12上畫喇.

HeiHeiMa,
唔洗掛住我, 我未死得, 我個囝就直頭生猛過老虎.  Local school我都係target直資/私校, 大抽獎反而係我back up in case一間都考唔到, 不過我始終心儀IS.

sumyinmama,
我唔係偉大, 我只係覺得呢一代d小朋友太幸福, 太倚賴, 我想佢喺外國人社會生活下, 變得open minded d, 學下點survive, 捱下苦, 照顧自己, 變得tough d, 我都得佢無理由唔得, 佢係男仔, 將來要照顧人架嗎, 太裙腳追女仔sit底d喎, man d可增加競爭力.   

TSLiu, please check PM.

danielboy,
見番你d 字真好, 擔心死我地喇.
dandan都咁man, 仲要唔要增加競爭力?  

拍攝當日,我問alicia, 你想扮mud? 問極都係話: chef.
於是, 我揀日本娃娃 and 中國娃娃, 我不太喜歡那兒的公主look. 老板不停話我同alicia好似樣.

LaLa and 心心,
我識一個SC同學仔, 慣常一起打的去Mongkok or Olymics.
佢都係Thurs 5:45pm, 你地有興趣一齊走嗎? 順路嗎?

LaLa
由SC去 HoManTin 有45-55 mins, 你有充分時間, 未必一定要飛的.

cherriemama,
cherrie真係好搞鬼, 我鍾意.

JaniceYiu,
係呀..越知得多越頭痛.... :-x

danielboy, sumyinmama and all,
你地 x'mas 去旅行, Happy Feet 21/12-23/12 有無時間一齊睇? 實笑and 嘈爆個戲院.     

danielboy and cherriemama,
我無做童軍, 不過經常買旗.     

danielboy,

見你好番真係好喇

咪係, dandan都咁man, 仲要唔要增加競爭力?  第日d女仔咪仲爭得激烈   

tungtungma,
中文幾時朗誦, 我都唔敢迫alicia, no eye see.  
我無叫佢講既時候, 佢便在lift 到狂唸詩, show off 咁款. 係屋企叫佢practice, 佢便唔理我. 終是, 我同佢玩煮飯仔, complain 佢間restaurant 無表演, 佢先肯開金口. 唉...

danielboy,
見到您寫番d嘢我地都醒神d, 今次攪完"長沙"有無減磅?   

danielboy, chingyu, Jerryma, cherriemama
Please check email.

chingyu,
我唔知去 Ho Man Tin 飛唔飛的, 因為唔係我本人湊 Valerie 去, 睇

DanDan中文朗誦都係唔掂, 仍然撈到亂晒, 都唔知佢有咩心理障礙, SC教嗰d兒歌佢又好鍾意喎, 尋日先有家長話我知, 喺toilet見到佢一路wee wee一路一字不漏咁唸" 醫生醫生有愛心......."

chingyu,
我估Alicia 扮中國娃娃最好睇, 其實我都唔喜歡公主look, 通常係小朋友自己鍾意啫, 我做細路女時都覺得公主裙勁靚, 大個咗就覺得勁娘.  你同Alicia直頭似兩姊妹la.  我唔係去旅行呀, 我扮孝順女返鄉下探daddy & mummy咋.

chingyu, sumyinmama & all,
I wish I could watch Happy Feet with you但我30/12先返HK喎.  仲有我睇番Holiday Farm 我餅影嗰d相有Alicia, Sarah, Herman, Isaac & a few others, 遲d我post上黎, 喜歡邊張我send番俾你哋.

TSLiu,
有無減磅我真係唔知.  Since生完DanDan, 我都唔敢企上個磅度, 我知瘦唔番因以前d衫全部著唔番.

Sara-mama,
算你好彩, 呢度有LaLa提你帶乜  

macy9402 & Applemama,
Daniel話尋日掉咗位, 嘩! 發達喇!  DanDan同3個女仔坐, 分別係Christine, Gabriella & 紀琳, 而Macy就 just the other way round, 1個女仔有3個護花使者, they are Addison, Yanson & Terrence.  

danielboy,
咪係, exactly the same, 要佢up個d又唔up. 激死! 點解佢地喜歡的詩詞歌賦一樣. 事實上, “醫生醫生”有beat and有 rhythm很多. 比我都喜歡rap li 首多d. 唉....順其自然啦...

hi all ---Sara琴晚話e+學甘phonic Magic E, 我問點樣先係Magic E, 佢比左個example: A sound 亞, EA 就淨係發E sound, for example "Eat" 字.
danielboy----你應該明白我聽后有幾感動呢. 真係要多謝你一直support 我轉過來SC.

Lala
thanks for reminding me, ai ya 真係羞C人tim.
你就好啦, Valerie 可以同我sara 個舊情人Naoki 1齊上堂, 真開心.

heiheima/danielboy
Christmas 手工, 哈哈哈, 原來我老公星期一早上同sara一齊做好交埋, 只係我呢個呀媽唔記得.
1向都以為自已教女好過個老公, 原來......

Sara-mama 寫道:

(Christmas 手工, 哈哈哈, 原來我老公星期一早上同sara一齊做好交埋) - 你同 bignose 好幸福呀 !!! 我老公exam, 我唔敢煩佢. Even though 佢唔exam, 佢點都無咁乖.

p.s. Sara有聽書真乖女!!  

I was so amazed that DanDan recited/sang those poem/song so cheerfully.

It suits DanDan to be surrounded by girls as he seems to enjoy taking care of them.  Macy may need to learn to behave more like a girl.  I never have such experience of being surrounded by boys, it must be wonderful.

danielboy 寫道:

Daniel話尋日掉咗位, 嘩! 發達喇!  DanDan同3個女仔坐, 分別係Christine, Gabriella & 紀琳, 而Macy就 just the other way round, 1個女仔有3個護花使者, they are Addison, Yanson & Terrence.  

danielboy:
冇maid的日子, 真係辛苦妳喇!
DanDan真係好艷福!

danielboy/chingyu:
我有個fd個小朋友諗到調轉晒, 一樣有grade 2! 我諗肯上台就得o架喇!
希望兩位順順利利!

Sara-mama:
嘩! 妳真幸福, 有個咁好o既老公同囡囡! 唔怪得妳咁放心生第二個啦!

chingyu,

me 2, no eye see, 冇一次記得晒, 只會眼定定望住我    佢8號就比賽啦, 9:15要去到灣仔, 救命呀

chingyu 寫道:
tungtungma,
中文幾時朗誦, 我都唔敢迫alicia, no eye see.  
我無叫佢講既時候, 佢便在lift 到狂唸詩, show off 咁款. 係屋企叫佢practice, 佢便唔理我. 終是, 我同佢玩煮飯仔, complain 佢間restaurant 無表演, 佢先肯開金口. 唉...

HeiHeiMa,

你咪氹我喎, 諗到調轉晒都有grade 2  

不過呀女用廣東話, 會少d分喎

danielboy,
捱多一陣,返鄉下等婆婆睇dandan, 你可以輕鬆一下﹗

(我只係覺得呢一代d小朋友太幸福, 太倚賴, 我想佢喺外國人社會生活下, 變得open minded d, 學下點survive, 捱下苦, 照顧自己, 變得tough d, 我都得佢無理由唔得, 佢係男仔, 將來要照顧人架嗎, 太裙腳追女仔sit底d喎, man d可增加競爭力.   )
嘩﹗dandan 已經好man 下喎﹗上次佢受傷都玩到癲,仲唔夠tough 呀﹗

chingyu, danielboy,
我地22/12 飛呀﹗21號晚應該會飛起sarah 去街,因為要湊佢咁多日,硬係充足電先﹗

sumyinmama

今日Cherrie英文朗誦完, 同大家一樣都係merit! 我已經相當滿意!

嘩! 你o地太誇獎我啦! 我淨係識整蛋糕及西點咋! 我唔識煮"食送", 好彩我工人煮"食送"好好味, 否則要我老公餐餐食蛋糕, 肯定休o左我! 如果你o地唔嫌我d蛋糕賣相冇cake shop咁靚, 都可以預早通知我, 等我可以送個愛心生日蛋糕俾你o地d小朋友作為birthday gift! 雖然冇咁靚, 但味道唔錯o架! 勝在有heart!!!

芒果mousse蛋糕 (我的至愛!)

藍苺mousse蛋糕 (Cherrie至愛!)

Tiramisu (老公至愛!)

Thank God!  DanDan瞓咗, 可以上bk.  明天食火鍋, 係唔係唔洗帶茶點?

HeiHeiMa,
唔係掛? 唸到調轉晒有merit? 一係你friend誇張, 一係個adjudicator超鬆, 據我friend講, 唸錯一句已經D (ie under 75分), 所以我有晒心理準備攞D.

Sara-mama,
你老公真好, 我就慘, 個囝d野永遠由我一手包辦.  唔好客氣, 你一直心儀SC, 我只係remind你佢哋4月有插班機會啫. 其他一切都係靠你自己.  不過Daniel話無magic E, 佢話phonics教 "K"喎

macy9402,
Daniel is still very excited about the day when Amber's dad went to SC.  I am sure that was one of the very few occasions that he paid full attention in class.  He could describe the 3 tennis racquets that Amber's dad brought with him and what their differences were.  He could also remember the different balls used by children and adult players.  BTW, Macy doesn't behave like a boy.   

chingyu,
DanDan流行榜又玩舊歌新唱, 呢期唱 Up & down, up & down...........we are on the see-saw, 要拖手一個企一個跪.

我老公星期日做手功做左2小時, 見到佢做到個靚靚雪人仔至知道原來個老公識做手功(平時連沖杯3合1咖啡都成問題), 我即時讚佢叻仔

LALA
最衰唔同校舍, 唔可以一齊打的去, 我第1日可能會去跟一跟, 之後工人帶, 你呢?

chingyu
你個friend係咪norfold road?

sarama
嘩, sc教magic e, 好勁呀, sara都好叻會同你講呀

cky開學聽聞係要比成皮, 學費+唔知咩費, 等我再了解下先

學校既問題好煩, 本身我鍾意la salle, 不過想到係男校就cake手, 因為naoki同女仔friend d

Hi danielboy,
明天食火鍋, 我會照帶茶點!

Hi sumyinmama,
真羨慕你o地可以去外地過聖誕, 預早祝定你Merry Christmas!!!

Hi tungtungma,
Relax! 志在參與o者! 話唔定到時tung tung大發神威, 嚇你一跳!

Hi HeiHeiMa,
小朋友諗到調轉晒, 一樣有grade 2? 唔係呱! 我見灣仔小童群益會個評判俾分都幾緊手! 佢自己話:"我叫程炳仁, 所以我好鍾意俾"丙"人
o架!" 當日真係見有唔少人得丙, 有d甚至丁, 所以真係depends on評判!

Hi sara-mama,
Cherrie件聖誕裝飾都係佢daddy+佢+工人三人合力完成, 我只顧住午睡, 說來有d慚愧!

Hi all,
想問下大家有冇打算報小一面試班? 有d人又話讀o左好d, 有d人又話冇用! 我識得有個朋友佢囡囡(SC K3)有讀面試班, up till now一間私小都冇著落(包括德望, 九小, 蔡繼有)! 所以我E+仍然15/16!

cherriemama
你d cake真係好出色, 睇見都流口水
小學面試班, 我唔會報, 我覺得interview好睇臨場

今日有新詩:

冬天很乾燥
冷風足我面
齊換上寒衣
穿上手套
‹ 上一主題|下一主題