用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學時,男仔的成績是不是較女仔差
go

小學時,男仔的成績是不是較女仔差 [複製鏈接]

小學時,男仔的成績是不是較女仔差

小兒因是大仔,在一年級時成績都好好,處事都好有條理。唯獨是很活躍。以致經常有careless mistakes.好難的問題,佢反為識做用心去做。但很淺的又識做的便求其做完爭取時間去玩,攪到有時會錯。上學年全級考第一的係一個女仔。就係爭左小小careless mistakes囉,激死。
:verycold: :verycold: :verycold:

Re: 小學時,男仔的成績是不是較女仔差

ohnono 寫道:
小兒因是大仔,在一年級時成績都好好,處事都好有條理。唯獨是很活躍。以致經常有careless mistakes.好難的問題,佢反為識做用心去做。但很淺的又識做的便求其做完爭取時間去玩,攪到有時會錯。上學年全級考第一的係一個女仔。就係爭左小小careless mistakes囉,激死。

女仔係較專心同小心,亦較早熟
所以成績會較男生好
好多小朋友都係犯careless mistakes
如果唔係,你都預左好多人會有100分
考第一果個又未必輪到自己
我反而想見到mistakes
從中知道邊方面較weak
而去加強or留意

基本上係ge, 你都見之前派中學的時侯都會分開男女嚟派,因為女仔在小學階段, 多數都會比男仔專注, 所以成績都會比較好,但係上到中學好多男仔就會後來居上,而且中學因為要平衡男女生的數目, 所以攪到d女生家長成日都話個女明明成績好過同班的男同學, 但派位郤比較差, 不過而家已經唔會咁做, 所以男仔在小學階段真係要比多d心機

女仔比較早熟, 男仔遲d, 所以以前升中派位分兩條隊男一條, 女一條, 要平衡男女生的數目, 但現在已經沒有, 要男女平等. 所以banding 1中學都會女多男少....

"女仔在小學階段, 多數都會比男仔專注, 所以成績都會比較好,但係上到中學好多男仔就會後來居上"

這是神做男女生理上和心理上的差異,boy is boy,唔通當佢女"甘"養咩!
所以我選擇男校給小兒,現在band1的男女中學都是陰勝陽衰,對男仔的成長唔多健康(少數民族). :cry:

我個仔小四,但都是錯埋Dcareless mistakes,數學--抄錯數字;加變乘;直式對,答案抄錯,計算題錯(以上的毛病),文字題全對!(激死!).中文抄錯字等等,都仍是他最大的問題,但同其他媽咪傾,原來全部都是一樣! 結論是仔就是這樣
如果有個女比較,更加明顯突出仔的問題!

不只是小學, 到了考大學, 還是女仔強!

//所以我選擇男校給小兒,現在band1的男女中學都是陰勝陽衰,對男仔的成長唔多健康(少數民族).

mayc,
"陰勝陽衰",對男仔的成長唔多健康,
但"陽盛無陰"對男仔的成長又健康嗎?

Dr.Cool:
我係諗左好耐都諗唔起個"盛"字點寫,所以打住先,多謝賜教!

"到了考大學, 還是女仔強!"是因為男仔早年巳被"打沉",

對施永青所言未敢苟同!
我讀小學時,也是女仔成績(除左數學)好既遠比男仔多!
初中情況亦然!高中開始D男仔漸生性&開竅,成績開始冒升,數理科尤甚。
大學時女生數目比男生多,但畢業試2位1st Hon 得主均為男生。

女大學生人數遠高於男大學生人數,豈能完全歸咎平機會?!這是整個社會的事!
將來女強人真愈來愈難嫁得如意郎君!

mayc 寫道:
"女仔在小學階段, 多數都會比男仔專注, 所以成績都會比較好,但係上到中學好多男仔就會後來居上"

這是神做男女生理上和心理上的差異,boy is boy,唔通當佢女"甘"養咩!
所以我選擇男校給小兒,現在band1的男女中學都是陰勝陽衰,對男仔的成長唔多健康(少數民族). :cry:

我個仔小四,但都是錯埋Dcareless mistakes,數學--抄錯數字;加變乘;直式對,答案抄錯,計算題錯(以上的毛病),文字題全對!(激死!).中文抄錯字等等,都仍是他最大的問題,但同其他媽咪傾,原來全部都是一樣! 結論是仔就是這樣
如果有個女比較,更加明顯突出仔的問題!

嘩!全中。值情同小兒一樣。每每你叫佢小心的,做完覆核一次後,24小時內會好的,之後回復一樣,激死。但我又唔想壓制佢,成日哦佢,希望適當活躍好動可讓佢調劑下讀書生活。因一回到書本上又很難再發現佢的燦爛笑容。
:verycold: :verycold: :verycold:

原因係,派到brand1中學的男仔少過女仔,咁,d男仔派左去無咁top ge學校,就無咁有心機讀書,甚至開竅左連自己都唔知,以為自己仲係好差,尤其是不幸派左去brand3或更糟的。咁,無得發揮,咁,大學之門自然無望。

又有些中學比較愛收d乖寶寶,小學操行a級,但事實好多好叻又有慧根的男孩,在小學時好多都較活潑和頑皮一點,看來當然不像乖寶寶,咁,入果d好中學又無門喇。

結果,"栽培"出來了好多勤力讀c書的乖女孩(當然事實也有不少真係叻叻的女仔ge),搞到d男孩自信心大減,跟住,資質叻都無機會讀大學...

香港d女人之所以咁"強",香港"男"人配不上,唔係完全怪d男人無用和笨ge....事實香港填鴨式或傳統的教育模式也有好大 "功勞"。
henrykingdom 寫道:
不只是小學, 到了考大學, 還是女仔強!

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

係呀,據聞星加坡都有此現像.由於佢地小學階段巳開始進行拔尖培育,你知啦,星加坡好中意將D人種來分階級.

咁樣對整個社會不健康.對D男生亦做成"另類"的不公平(雖然我係女人).

西方國家大學是否亦有這個問題呢? 一樣係男女比率係4 / 6 比嗎? 女仔比男仔多50% wor! 有無人知啊?

睡覺 寫道:
原因係,派到brand1中學的男仔少過女仔,咁,d男仔派左去無咁top ge學校,就無咁有心機讀書,甚至開竅左連自己都唔知,以為自己仲係好差,尤其是不幸派左去brand3或更糟的。咁,無得發揮,咁,大學之門自然無望。

又有些中學比較愛收d乖寶寶,小學操行a級,但事實好多好叻又有慧根的男孩,在小學時好多都較活潑和頑皮一點,看來當然不像乖寶寶,咁,入果d好中學又無門喇。

結果,"栽培"出來了好多勤力讀c書的乖女孩(當然事實也有不少真係叻叻的女仔ge),搞到d男孩自信心大減,跟住,資質叻都無機會讀大學...

香港d女人之所以咁"強",香港"男"人配不上,唔係完全怪d男人無用和笨ge....事實香港填鴨式或傳統的教育模式也有好大 "功勞"。

睡覺,

我幾buy你既分析呀

在宣小的情況,好像不一樣。不知是不是因為音樂令活躍的男生更專注,我發覺每年級獲獎的男生數目一年比一年多,到小六更超越女生。我囡囡小二時,考全班第一的,已經是男同學。而看升中派位,男生更略優於女生,看考入男女拔的人數,就可知一、二。

ChiChiPaPa 寫道:
在宣小的情況,好像不一樣。不知是不是因為音樂令活躍的男生更專注,我發覺每年級獲獎的男生數目一年比一年多,到小六更超越女生。我囡囡小二時,考全班第一的,已經是男同學。而看升中派位,男生更略優於女生,看考入男女拔的人數,就可知一、二。

男仔要讀書,點都勝女一籌。

看考入男女拔的人數,就可知一、二。

你好搞笑!

ChiChiPaPa,

我估係因為九龍有數間top既女仔小學(eg.DGJS,GH...) 吸納左D叻女,所以宣小、SFA等男女私小, top既男仔數目多過女仔

我發覺你都好搞笑!      

judy 寫道:
[quote]
ChiChiPaPa 寫道:

男仔要讀書,點都勝女一籌。

看考入男女拔的人數,就可知一、二。

你好搞笑!
[/quote]

JP,

SFA就係男多女少,而SFA的女生升中派位整體上係好過男生。

APS,由我個女那一屆(現讀小三)開始,已經是男女比例一半一半。高年級的男女比例是6比4。我說的宣小升中男生比女生略好,已考慮了這6:4的比例。音樂的魔力......要慢慢感受。

Chichipapa,
可否分享一下,宣小是怎樣以音樂去薰陶學生?
是否很有效?因本人也對宣小有興趣.
小小離題,sorry sorry    
唔好又"丙"我.
‹ 上一主題|下一主題