用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 明天派成績表啦!
go

明天派成績表啦! [複製鏈接]

明天派成績表啦!

睇到1A手冊咁寫,唔知係唔係各班都一齊派呢?
真係好緊張,好心佢唔好寫'成績表'啦!搞到好似好嚴重咁!

Re: 明天派成績表啦!

內幕消息:
亞仔話教員室壁報版寫明11/30派成績表

Mrssslui

咁人地果份真係叫成績表丫嗎 , 唔係寫乜jack
不過囝囝一早講左比我知佢考第幾lu, 原來老師上星期口頭上己經講左, 所以對我來講.....冇乜緊張。

講樣好笑野比你知, 我今日一札醒望鐘係二十五分到, 跟住重施施然走去開杯奶比囝囝, 點知出到廳再睇下個鐘, 原來係8:30分, 我係遲左一個鐘起身(個鬧鐘無電唔識叫), 即刻用九秒九既時間叫醒 呀囝, 重要煮定午餐比佢,  响8:55分返到學校, 途中比囝囝埋怨我做乜唔叫佢起身, 我都話佢返點解自己唔識醒, 返到學校, ee問囝囝做乜咁遲(我諗其實ee係話緊我囉 ),  囝囝做蚊滋咁既聲答佢唔知醒, 幾醜怪呀.......
我係Dong Dong,我家姐係Ding Ding

Mrssslui

咁人地果份真係叫成績表丫嗎 , 唔係寫乜jack
不過囝囝一早講左比我知佢考第幾lu, 原來老師上星期口頭上己經講左, 所以對我來講.....冇乜緊張。

講樣好笑野比你知, 我今日一札醒望鐘係二十五分到, 跟住重施施然走去開杯奶比囝囝, 點知出到廳再睇下個鐘, 原來係8:30分, 我係遲左一個鐘起身(個鬧鐘無電唔識叫), 即刻用九秒九既時間叫醒 呀囝, 重要煮定午餐比佢,  响8:55分返到學校, 途中比囝囝埋怨我做乜唔叫佢起身, 我都話佢返點解自己唔識醒, 返到學校, ee問囝囝做乜咁遲(我諗其實ee係話緊我囉 ),  囝囝做蚊滋咁既聲答佢唔知醒, 幾醜怪呀.......

bk 傻左, 唔知點解答左咁多次

咁佢考得令唔令你滿意呀?

嘩!你都好快手喎!
證明你唔坐校車仲要極速都搞得掂啦!

我而家都冇心情理呢份成績表住,一來冇咩期望,二來我有個大job係前面,等我搞掂先,其他野慢慢嚟!

我女女打咗電話比我啦!
聽完都幾 shock.
估唔到個 result 係咁!

Mrssslui 寫道:
我女女打咗電話比我啦!
聽完都幾 shock.
估唔到個 result 係咁!

咁即係點jack, shock依個字, 可圈可點喎...... 我囝囝都係依然保持水準, 無乜改變.....

哈哈!
你估下!
該用戶已被刪除

講開份成績表,我真係好欣賞佢個present.
正如Heart&Moon所講,每科每卷有排名,俾家長知道小朋友既強弱項,可以增加進步空間,亦知道同學們的水準.
今次既成績表真係睇到好多野.
1. 取高分的同學大有人在.(如:取100分的同學有10名,那麼99分便排11了,此情況係好多份卷都有出現)
2. 我估計成績呈兩極化,成績好的分數相當接近,另外一批人就......
3. 而且看全級排名,我相信有一至兩班同學既成績較為突出
4. 表內只公佈全級名次,是否意味班內名次不重要呢?我就覺得係,因為你係x班考第5,可能係Y班考10幾名.
5. 如表內能公佈每卷的全級最高分數及全級最高的總分數,我覺得較理想
6. 成日話女孩子讀書叻D,但我知道今屆男同學的成績都好理想
7. 最後,知唔知道全級第一係哪一班呢?

我都想知全級第一既總平均分有幾多. 唔知係咪接近滿分?

mini&long

我女又係因為中文科稍遜, 所以拉低左少少. 雖然總平均分有9字頭, 但係排名就....

你講得好岩. 就算總平均分有98分, 全級都可能有10個8個, 但名次就會1-8, 甚至更後.

所以我老公話, 其實亞女有9字頭已經係"A"啦, 星期日帶佢去買份小禮物啦. 佢重話, 照排名睇, 今年仁紀生水準好勁, 叻既人有好多.

Mrssslui,

1年級生始終係剛起步, 太多東西要適應及磨練, 今次總測只係牛刀小試. 大家寄望下次考試再努力過!!

562005,

Congralutions!!!

MIMI&LONG 寫道:

我尋日返口左大陸, 明知派成績表, 我都忍住唔打比亞仔問佢考成點.... 忍到返到屋企為止先偷偷地睇...點知佢收埋張成績表... 我都係唔想比咁大壓力佢啫, 況且成績係點心中有數, 亦因為佢中文科失口左唔少分, 我預計名次會相對拉底, 雖然平均分有9字頭, 但佢全級名次都......   可能以全級計覺得個數字大口左啲, 你知啦, 我地個年代係以一班班計... 但撞鬼佢體育鬼咁差... 唔明點解佢平時話自己運動好好...

比比,
你囝囝一定考得好好先咁老定... 其實仁紀啲分數係咪好緊張, 即係好多人高分OR平均分相差一,兩分已跌十幾名 ? 因為有啲學校真係差0.幾分已跌得好遠 ~ ??

Mrssslui,
我地班啲實力都好強, 我估其他班都幾勁, 你係咪對囡囡要求高口左啲先令你咁shock ? 如果佢平均分OK既就唔好太著重個名次呀 ! 因為真係叮噹馬頭 !

有冇人知全級考第一個位同學平均分有幾多分 ?

562005,
你囝囝考得好好喎, 你飲得杯落啦 !

該用戶已被刪除

MIMI&LONG,

我相信你太謙啦!你仔仔應該成績唔錯,全級排名應該好滿意.
562005個仔仔成績應該名列前矛,佢上次都有講仔仔最差個科既成績.

我之所以咁 shock,係因為佢份中文卷二真係好低分(差點唔及格個隻),拉低晒其他科,我仲諗住佢既排名好差,但結果卻令我有點意外.我咪諗,如果唔係份卷二,佢既排名應該十分理想.
佢係靠其他卷將分數拉高,佢份中文卷一竟然係全級第一名.

MIMI&LONG, LUCY,

你地1E班既情況,會唔會係考全班10幾名個D,但係全級就考20名內呀!即係D勁人分佈係你地班.
從女女既成績看來,1B既成績都唔錯喎!

Lucy,Mimi&Long, Mrssslui>>>THANK YOU!

其實好多小朋友唔係唔識,而係大意,呢樣亦係最難改善嘅。今次係呢班小一朋友仔嘅第一回,相信可以睇到需要改善嘅地方,總之小朋友盡左力就ok,大家繼續努力啦!    

‹ 上一主題|下一主題