用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖方濟各同英華边間口啤好d?
樓主: 羊咩囝
go

聖方濟各同英華边間口啤好d? [複製鏈接]

Re: 聖方濟各同英華

英華去年招生還未一條龍,原本小六那班是基全轉過來,他們與其它小學一樣要自行考和派位,故學額有成200個,今年向外招生應不會太多。[quote]
carriechan 寫道:
我想問下, 如果sfa的學生目標是英華書院, 咁應該好多sfa的學生去了英華書院, 如果好多sfa的學生去了英華書院, 咁原本嚮英華小學的小朋友去晒邊度, 佢地唔係直升咩? 如果係直升, 咁仲邊度有位俾外來生?

[quote]
由 KITTY.WONG 於 2006-11-30 19:59:12

小兒今年從聖方濟各抽籤到英華,小學成績中上,他六年來讀得很開心,壓力其實是家長自己,因為競爭大,如要求每次要考全級20名內,我勸你們不要讓子女入讀,我

唔知大家有沒有看過大時代的丁蟹, Judy真的跟他一模一樣, 因為她已經有一套自己的歪理, 旁人講什麼都沒用, 她自然有方法講到自己百份百是對. 所以我都沒什麼想講, 只不過擔心她的下一代, 會否變成丁蟹的兒子一樣!!!     

羊咩囝,

One of my smart colleagues saying that "If the ultimate result is the same for staying at Ying Wah Secondary, it seems its better to go to Ying Wah Primary now."

Still achieved the same result to study at "Ying Wah Secondary".  Agree!?

I think you could try to choose from the perspective of the kid's character upfront.

醒目開學勳章

其實兩間口啤各有各好,主要應看你小朋友�及家長適合那間學校教法吧!

其實大家都係想知道兩間學校的特點, 點解無端端會變左做戰場?  我個仔下年要揀小學, 我好想晌呢度知道兩間學校有咩唔同, 唔該大家可唔可以唔好嘈交....
點解每個講親sfa的topic都會有人鬧交?  好無奈............
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

唔該, 我想問下英華小學的教學模式係咪比較活動?  我個仔比較心散, 好容易會俾其他東西分散佢注意力, 所以我想佢入讀一間規管比較嚴的學校, 如果佢入讀一間活動教學的學校, 我驚佢遊魂多過聽書, 因為佢返畫畫班時比較吃力(活動教學時間較多), 但佢現正讀緊一間比較嚴的幼稚園, 反而就吸收得好d, 所以我想佢讀一間嚴d既學校可以管住佢, 而我都考慮緊幫唔幫佢報sfa.......
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

請問你地講邊間聖方濟各,係咪堅尼地道聖芳濟閣小學
‹ 上一主題|下一主題