用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖方濟各同英華边間口啤好d?
樓主: 羊咩囝
go

聖方濟各同英華边間口啤好d? [複製鏈接]

Re: 聖方濟各同英華

當日係你講到”詞窮理屈”, 要用人身攻擊鬧我同leehoma001黎打完場

係咩?

我同你唔同,我對人身攻擊唔會放在心上,如對方”詞窮理屈”,我仲有點快感添,就好像依家咁。

[quote]
CCCHU 寫道:
longfung,
我很同情你,因為我亦曾有類似遭遇。這裏有些人很奇怪,他們完全不能接受另類意見,一見到有人發表一些對他們心儀學校的負面消息(莫說批評),便會立即反彈,向你連珠炮法,甚至人身攻擊,更會誣陷你「作故仔」,總之講到所有他們「唔

你係"人身攻擊"人個個,緊係唔會放在心上拉!!!

stjoboldboy,

你理解錯啦!

何謂"人身攻擊"先得?

句句話人白痴, 你既所作所為mig最佳演繹囉!!!

"白痴"一詞就是人身攻擊?

如果對方真是"白痴"呢?或對方做出"白痴"行為呢?

我認為,無端端見到"白痴"、見到"愚蠢"之字眼,就話係"人身攻擊",佢就係處人身攻擊攻擊緊人。明白冇?

stjoboldboy 寫道:
[quote]
judy 寫道:
[quote]句句話人白痴, 你既所作所為mig最佳演繹囉!!!

"白痴"一詞就是人身攻擊?

如果對方真是"白痴"呢?或對方做出"白痴"行為呢?

我認為,無端端見到"白痴"、見到"愚蠢"之字眼,就話係"人身攻擊",佢就係處人身攻擊攻擊緊人。明白冇?

[/quote]

咁請容許我講出一件事實,你正一”八婆”,”潑婦”.
因為你真係一個"八婆"!又做出"潑婦"行為!
絕無人身攻擊, 亦唔係無端端講既,係經過詳細分析後得出黎既結論.
明白冇?

好佬怕爛佬, 爛佬怕…………Judy!
都係閃la!
[/quote]

咁算唔算人身攻擊呢?

得啦,我唔會將呢啲行為擺在心上。雖云网上可用假名,但每段發言都會應自己負責,你賤視你自己,我也無辦法。

比此,比此,五十步笑一百步姐,呢番話留番黎警醒自己拉唔該,唔好開口埋口話人白痴,重要好有道理咁!!!

真係唔同囉,點會同你"彼此彼此"呢?你真係理解力唔好。

我都覺得......BK係一個freedom of speech 平台,人家講既唔合理OR唔logic都好啦!ARM唔ARM聽都好,信同唔信咪算籮,唔好話人地蠢,o甘好無風度+無網品。

仲有這裡有部份家長"沃"D就叫人轉校,你估城門隧道轉車,話甘昜咩!實情有幾多家長係小朋友讀得唔開心,轉過校??

今年一個宣道成績很好小妹妹(話前一二名喎!)去左沙呂,SFA考第一去喇沙。試下E+打去培橋問佢想插班,果個廣東話唔正既RECEPTION,SAY:每級都有一百幾封信想轉入來讀,開多三班都唔夠喎!

你理解力真係唔好!

以你個case,未至白痴,所以我就話你理解力唔好。但人地個case,係話連去厠所都有困難,有飲少啲水,自己個仔噃,咁都唔轉校,所以我話佢近乎白痴。

話番轉頭,你信唔信呢單嘢?

點解SFA這間小學

唔該你啦, 唔好再話人白痴,重要係人家既親友!雖知呢個係侮辱人既話,好似話印巴籍人士係”亞差”,你唔可以話”點解唔叫得佢做亞差,因為佢真係一個亞差亞嗎”

我對呢類留言興趣不大, 因為對呢種學校我早有定見.網上世界真真假假, Catcatmom講得好ARM  ” ARM唔ARM聽都好,信同唔信咪算籮,唔好話人地蠢(白痴),咁好無風度+無網品”

都說你理解力真係唔好!

個case,係話連去厠所都有困難,有飲少啲水,自己個仔噃,咁都唔轉校,所以我話佢近乎白痴。當然,不同人有不同之價值觀,你的level可能同此父母相若,你可能覺得冇問題都唔定。

但阿差就唔同啦,阿差是我們對印巴籍人士之貶稱。印巴籍人士,他幹了些甚麽,為甚麽你要稱他"阿差"呢?無緣無故而稱印巴籍人士為阿差,這就是"人身攻擊",明白未?

我對呢類留言興趣不大, 因為對呢種學校我早有定見.網上世界真真假假, Catcatmom講得好ARM ” ARM唔ARM聽都好,信同唔信咪算籮,唔好話人地蠢(白痴),咁好無風度+無網品”

對呢類留言興趣不大,好!但緣何捉住我的一句評語不放。你要說我"人身攻擊",要有証明,不然,你自已就在對人"人身攻擊"。

是的,網上世界真真假假。這又是價值觀問題,有啲人真係冇所謂,有啲人發理一份(假的)。你可以唔理,但我選擇直指其非,指其愚蠢、接近白痴。

OK,你要話我錯,要講道理、講証据。話人地蠢(白痴),就係咁好"無風度+無網品”?呢個人就真係蠢+無網品。

啊, 原來呢個係你既價值觀,話人”阿差”係貶詞, 話人“白痴”就唔係, 唔怪得你開口埋口就話人白痴拉!!!

你的理解力真係很低很低,近乎..., 唔講啦!

再舉個例子,看你明唔明白:早前有個教師在网上結交了未成年少女,有了關係。我的評語是畜牲。

以你之理解力,"畜牲"也應是貶詞,你唔係話我人生攻擊嗎?你無緣無故話印巴籍為阿差,當然是人生攻擊啦。

stjoboldboy, StJo係唔係指灣仔那一家?如果係就有啲跌眼鏡!

仲有,你開口埋口引用之"白痴"ニ字,應唔會比我少。

開口埋口就話人白痴

真係冇,你睇番全篇,真係comment來嘅,絕不含人身攻擊成份。

當然,你可駁我之comment唔好,但不要人身攻擊。你就對我進行了人身攻擊。我不是不介意,但對於賤視自己的人,介意何用?

” ARM唔ARM聽都好,信同唔信咪算籮,唔好話人地蠢(白痴) ”

Really.. really agree with the above statement.

對於我來說, 無論在任何情況下當眾話人地蠢, 白痴, 都是非常.非常無禮貌, 要不得的行為,

Judy, 作為一個家長, 請問你會否教導你的女兒當眾大大聲話人地蠢, 白痴? 如你見到自己的女兒這種行為真的覺得沒有問題嗎 ? 難道一定要用到這些傷害性的言詞才可以"直指其非"嗎?

judy 寫道:

是的,網上世界真真假假。這又是價值觀問題,有啲人真係冇所謂,有啲人發理一份(假的)。你可以唔理,但我選擇直指其非,指其愚蠢、接近白痴。
‹ 上一主題|下一主題