用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 比較陳瑞琪(喇沙)/丘佐榮/何官
go

比較陳瑞琪(喇沙)/丘佐榮/何官 [複製鏈接]

比較陳瑞琪(喇沙)/丘佐榮/何官

請問呢3間學校既分別, 及優先次序, 謝謝!

陳瑞琪: 聽說退步了, 學生品行一般
丘佐榮: 是不是收女生較多, 課外活動比較文靜
何官: 好似好全面, 但因中中關係, 入大學時會否較辛苦

請各位高人指點指點, 唔該晒!

Re: 比較陳瑞琪(喇沙)/丘佐榮/何官

何官是中中,其餘是英中,你要揀了讀中中定係讀英中先。

如果教學語言係無所謂,三間學校應以丘佐榮排先,何官次之,陳瑞祺最後。

丘佐榮排先,是因為是英中,而收生質素較高。

何官是區內中中首選(培正有小學,不計),故排第二。

陳瑞祺學生較頑皮,除非學生自覺性高及想讀男校,兼且是BAND2又好想入英中,否則暫不建議考慮。

順帶一提,要選這3間學校的應是BAND2生(假設現在是問自行收生的2間),如果係BAND1生,就可以揀些好一點的。

由 BillyM 於 2006-11-28 12:03:11

何官是中中,其餘是英中,你要揀了讀中中定係讀英中先。

如果教學語言係無所謂,三間學校應以丘佐榮排先,何官次之,陳瑞祺最後。

丘佐榮排先,是因為是英中,而收生質素較高。

何官是區內中中首選(培正有小學,不計),故排第二。

陳瑞祺學生較頑皮,除非學生自覺性高及想讀男校,兼且是BAND2又好想入英中,否則暫不建議考慮。

順帶一提,要選這3間學校的應是BAND2生(假設現在是問自行收生的2間),如果係BAND1生,就可以揀些好一點的。

唔該晒BILLYM, 我亞仔係BAND 1 尾, 佢自己無信心讀英中. 除左呢幾間, 要睇高一線既, 係九龍城有D物野選擇呢?

「佢自己無信心讀英中」

咁你又覺得點呢?佢讀唔讀得黎?

你要想清楚,英中定中中,這3間之上的全是英中,你要佢去讀,仔仔會否接受?

個人覺得,讀到英中固然好,但如果英文真係麻麻,又對英文唔多大興趣,入到英中可能係害左個仔。不過人人case唔同,你係家長應該會最清楚小朋友的情況。

答返你的問題,再上一級,你可以揀黃笏南、迦密、銀禧、開平及華英。

再次唔該晒BILLYM, 佢英文都有90+ 以上, 但單一科英文, 同全科英文, 始終都有好大分別, 可能係我自己都對佢無信心啦.
黃笏南、迦密、銀禧、開平及華英,
開平: 自己唔係咁鍾意
其他淨係知道係BAND 1 學校, 同埋都有D名氣, BAND 1 尾自行派位時報讀, 會唔會陪太子讀書呢?

BillyM,

你好熟悉九龍城網ge中學,我想請問你,如果係女仔,但係又band 1中至尾成績,係九龍城網揀邊幾區學校會穏陣啲呢,剛剛參加完迦密的閞放日,朋友的囡囡感覺很好,想請問迦密及嘉諾撒聖家這兩間學校的校風同要求,係九龍城區邊間會易入啲。

仲想八下,唔知華德上午校ge 派入band 1 中學的比率。   

BillyM,

請問如果 band 1 尾女生第一志願迦密 or華英好? 而 2,3 志願選 Holly Family or 黃笏南會否不智.
*****BrAnDy*****bRaNdY*******BrAnDy***** @@@@@@@@@白蘭地園地@@@@@@@@@@@@ #######歡迎###歡迎###歡迎###歡迎#######

brandy,

黃笏南都係一線中學來喎, 你咁讀法會唔會危險呀? 因為你女係band 1尾, 真係要好博個隨機編號好先得.

vivi,

我會揀迦密中學, 嘉諾撒聖家會比較嚴.

echo,

都唔可以話鱔太子讀書既, 係自行一定係搵高於自己程度少少既中學, 都博下入既機會, 當然啦, 機會真係好少, 但係如果唔咁樣揀, 就唔可以係統一派位時再博下籌入去心儀既中學架啦.

BillyM,

我都唔知我小朋友係band幾喎?!
佢讀獻主會小五呈分試佢考97,但小六非呈佢就考24,
咁請問佢應該係band幾呢?
另外如果考迦密機會大唔大呢?

echo123 寫道:
再次唔該晒BILLYM, 佢英文都有90+ 以上, 但單一科英文, 同全科英文, 始終都有好大分別, 可能係我自己都對佢無信心啦.
黃笏南、迦密、銀禧、開平及華英,
開平: 自己唔係咁鍾意
其他淨係知道係BAND 1 學校, 同埋都有D名氣, BAND 1 尾自行派位時報讀, 會唔會陪太子讀書呢?

如果英文有90+都無信心讀英中,邊個有能力呢?現實是,最好的學校都是英中,有能力,當然要揀最好的。

不過都係個句,你最清楚仔仔,而仔仔的意願亦不可不顧,你考慮清楚啦。

自行派位,梗係揀間高半班的,BAND1尾去揀1尾2頭的學校,機會實大,但是否最好的選擇?如果仔仔保持BAND1成績,就選自行面試失敗,到統一派位時都有極大機會派入我提及的英中,何必為易入而揀低一點的學校來面試?

vivi_vivi 寫道:
BillyM,

你好熟悉九龍城網ge中學,我想請問你,如果係女仔,但係又band 1中至尾成績,係九龍城網揀邊幾區學校會穏陣啲呢,剛剛參加完迦密的閞放日,朋友的囡囡感覺很好,想請問迦密及嘉諾撒聖家這兩間學校的校風同要求,係九龍城區邊間會易入啲。

仲想八下,唔知華德上午校ge 派入band 1 中學的比率。   

聖家和迦密都無乜好特別的要求,兩間都好,二選一我揀迦密。我唔肯定邊間易D,好學校又邊有話易入,在自行收生階段,揀兩間自己喜歡的,面試時盡力表現自己啦。如果唔得咪等派位。

至於華德的數據,問學校好D,我所知的不太update。

brandy 寫道:
BillyM,

請問如果 band 1 尾女生第一志願迦密 or華英好? 而 2,3 志願選 Holly Family or 黃笏南會否不智.

迦密定華英好,純粹個人喜好,論成績華英勁D,迦密都OK,如果BAND1尾,相信迦密會讀得舒服一點,讀華英可能要辛苦些才能追上。

第二就唔好揀聖家,自己有小學,無乜位派出黎,放黃笏南、迦密、丘佐榮都得。

你現在考慮選擇自行面試的兩間中學先啦,統一派位填格仔仲有幾個月,唔駛咁快頭痛住。

ngkwaiyee 寫道:
BillyM,

我都唔知我小朋友係band幾喎?!
佢讀獻主會小五呈分試佢考97,但小六非呈佢就考24,
咁請問佢應該係band幾呢?
另外如果考迦密機會大唔大呢?

小朋友BAND幾就一定要問學校,只有學校最清楚,我答你都無用。

機會實有,但都係個句,好學校又邊有話易入的?自行面試,除睇成績,表現亦十分緊要,很難講大機或細機。我只可以講,迦密並非傳統名校如喇沙Maryknoll要十八般武藝三頭六臂先有機,一般BAND1學生都有機會入迦密。

rclamlam 寫道:
echo,

都唔可以話鱔太子讀書既, 係自行一定係搵高於自己程度少少既中學, 都博下入既機會, 當然啦, 機會真係好少, 但係如果唔咁樣揀, 就唔可以係統一派位時再博下籌入去心儀既中學架啦.

完全同意

BillyM

Thank you !!

不過點都要睇呀女的今次成績, 因為佢好唔想讀 BAND 2.
我話幫佢揾 BAND 2 SCHOOL, So she don’t  like that
要用激脹法, 咁要佢自己會努力增取!

*****BrAnDy*****bRaNdY*******BrAnDy***** @@@@@@@@@白蘭地園地@@@@@@@@@@@@ #######歡迎###歡迎###歡迎###歡迎#######

多謝 BillyM 同埋 rclamlam 既意見.

BillyM,

謝謝您的意見,我會轉告我朋友。

brandy,

你係九龍城區, 有無諗過道呀? 雖然係中中, 但係會考成績各方面都好好, 你自行可以揀band 1尾既英中, 但係統一派位個陣唔可以好博架, 最多都係博第一志願, 唔係就連好既band 1中中都入唔到.
‹ 上一主題|下一主題