用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 直資小學的住址
go

直資小學的住址 [複製鏈接]

直資小學的住址

各位, 其實我唔係太清楚直資, 資助的分別.  若我想報直資學校 (聖瑪嘉利男女中小學), 是否要好似政府學校咁要在同一區居住先得?  或者會唔會係其中一個因素?

又, 我係咪可以報多過一間?

thanks.

Re: 直資小學的住址

Hi hatfield

最大分別—直資要交學費、資助免費!直資是沒有地區限制,家長自行報名考試,可報多間學校!資料可到 2006 小學概覽找所有直資學校資料!07/08 年度,直資學校已開始面試收生了!

thanks, MarcoFung.  資助免費?!  我還以為只有政府免費.  但有地區限制吧!  我會在小學概覽找一找看.

直資也有地區限制=>>15%。
好像浸小在他們網頁也寫:

本校中小學全港收生,惟沙田區學生名額上限為15%。
沙田區15%的收生限制

Hi hatfield

資助〔津貼〕和官小同樣是由自行分配〔計分〕和參加大抽獎,學費全免!私立和直資是家長自行報名考試的,要交學費!私立較貴〔無政府資助〕一般私立收了,是可以參加自行分配和大抽獎,但有些私立學校會要求家長簽署一份放棄大抽獎的信!直資因有政府資助,所以註冊了,便會自動放棄大抽獎!

因為沙田同一時間成立了兩間新學校,培僑和浸小,所以為保障該區的學校,所以有此限制!另其他有些新直資學校,在第一年收生時,祇限收小一生!亦是這個原因!基本上,是沒有地區限制!

thanks MarcoFung.

我諗我有點亂了.  私立不等於直資?  我仲以為只係名稱不同.  直資有政府資助, 仲收咁多學費?!     

無地區限制就好, 因我住元朗而想報聖瑪嘉利, 如果他們(或其他直資)有限制便煩了.

私立和直資是不同的,除了個別的直資,如聖保羅學費較貴外,其他的直資一般較便宜!私立因為沒有政府資助,所以間間都貴!據我所知,聖瑪加利現在應該沒有限制,最後到學校 web site 或打電話查詢!

thanks again, MarcoFung.

香港暫時有幾類學校.

直資  =(直)接(資)助.  
私立  = 完全和政府沒有關係
津校  = 政府津貼學校 (eg 教會/ 其他辦學團體向政府申請辨學, 獲得政府津貼.  )
國際  =
官校  = 政府100 % 辦的學校.  以前我地年代都幾吃香. 不過而家 有人話 唔好讀官校. 因為有咩新政策就係官校行先 (白老鼠) 另外社署通常首選會轉介新移民去 官校先.

我識一個官校老師 (新界區) 佢話學校為了有足夠收生率, 校長係很歡迎有新移民, 越多新移民新生可以向政府申請多些資金用在 各科項目上.

佢話學校暑假都會開辨free 的 暑期班, 希望吸引多些區內幼稚園生.  唉 ... 朋友話做老師係好辛苦. 暑假都要做埋幼稚園暑期班

明白了.  thanks, working.
其實依家幼稚園的確好辛苦, 我仔仔間暑假都會開playgroup, 希望多家長認識, 收生率好d.
我就係因為元朗有太多新移民(with due respect)而想仔仔出去讀.
‹ 上一主題|下一主題