用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 囡囡interview後,夜晚發燒,講夢話
go

囡囡interview後,夜晚發燒,講夢話 [複製鏈接]

囡囡interview後,夜晚發燒,講夢話

囡囡in完培正同民生之後,可能因為表現不佳,(佢唔肯單獨見老師,入去又出返來.)完着之後佢又係咁同爹地媽咪say sorry,話以後唔會咁樣了.我都冇所謂,佢得個兩歲八個月人仔,你想佢點樣啊?! 最衰老公係度哎聲嘆氣咁話:冇了冇了,冇希望了!況且囡囡都好生性,衰在佢冇mug胆,內向怕生人,咁樣interview肯定輸俾人了.
點知夜晚八點開始發燒,仲愈燒愈高到39度,又講夢話要同媽咪一齊.帶佢看夜診,講埋日頭過d野俾醫生知,醫生話佢冇病冇痛,可能係過度惊慌同緊張.我都唔係好信,仲覺得個醫生冇料.但係第日起身囡囡真係退晒燒,咩事都冇!我地仲去参加小朋友生日會tim. 
我開始覺得醫生講d野係有道理.
:-? :-x :-P :oops: :idea: :mrgreen: :lalala: :wink: :chair: :weapon: :sleep: :party: :party:

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: 囡囡interview後,夜晚發燒,講夢話

其實咁細個小朋友要去interview唔應該比壓力佢地, 可能你老公嚇親嗰囡, 佢見完出嚟識講sorry話以後唔會咁樣, 佢都好叻好生性架啦   叫你老公放鬆d啦, 我上個禮拜六都同呀囡去左兩間interview, 我只同呀囡講去學校同老師玩傾下計, 呀囡表現都ok好似平時咁! 始終係小朋友咁細個就要有壓力真係唔好嘅!

Anyway good luck to all!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

[quote]
monkey妹 寫道:
其實咁細個小朋友要去interview唔應該比壓力佢地, 可能你老公嚇親

陰公law!

我囡呢排in完,夜晚放佢落床比支奶佢之後,每次都同我地講爹地媽咪o係到。

雖然我囡見慣陌生人,亦唔怕同陌生人講野,每次入房in之前都同佢講去玩,但始終都會感覺到周圍氣氛,有小朋友喊,有小朋友驚,又等到悶,唔多唔少都會影響心情。

不過要小心自己說話,小朋友係悉聽,連我囡兩歲一個月都悉聽,更何況你個,唔好將壓力轉介比小朋友。

你囡完成所有interview未呢?完左就帶小朋友去玩,輕鬆下,鼓勵下佢,因佢已好叻,大人要見咁多份工都大鑊啦,更何況小朋友?

希望你囡入到心儀學校!

苦瓜媽媽 寫道:
囡囡in完培正同民生之後,可能因為表現不佳,(佢唔肯單獨見老師,入去又出返來.)完着之後佢又係咁同爹地媽咪say sorry,話以後唔會咁樣了.我都冇所謂,佢得個兩歲八個月人仔,你想佢點樣啊?! 最衰老公係度哎聲嘆氣咁話:冇了冇了,冇希望了!況且囡囡都好生性,衰在佢冇mug胆,內向怕生人,咁樣interview肯定輸俾人了.
點知夜晚八點開始發燒,仲愈燒愈高到39度,又講夢話要同媽咪一齊.帶佢看夜診,講埋日頭過d野俾醫生知,醫生話佢冇病冇痛,可能係過度惊慌同緊張.我都唔係好信,仲覺得個醫生冇料.但係第日起身囡囡真係退晒燒,咩事都冇!我地仲去参加小朋友生日會tim. 

Yes, agree.  Do not give so much pressure to the children because they are still so small.......
Take it easy la

你老公又好似過份左d喎...
而家先至係in 幼稚園..仲有好多關要過架.小學,中學, 大學..幾時擔心完??
呢兩間考得唔好,唔代表"完","無"架....為何要比壓力個囡????
講真.我都好明白做父母既,一定想子女考到好學校..我自己兩年前個仔考幼稚園我都好緊張..但我只會對住46緊張...自己有壓力,都唔想比個囝知道....何苦攪到佢地咁呢????
苦瓜媽媽 寫道:

係呀!係呀!佢地知我地做乜,亦會有壓力o架!

好似我BB,一向都唔多講野,尋日in完,阿仔+我地表現都麻麻地;原本出到門口阿仔心情都OK,點知阿仔老豆一上taxi苦笑一家大細的表現(絕對冇blame佢的意思),阿仔即刻"dum"哂頭唔出聲 :cry: 結果即刻叫老公收聲,過o左一陣先冇事o乍!

你囡囡真得很懂事,知道let you down 識 say sorry! o甘乖o甘叻女讀唔讀P C佢都掂ge 唔好有壓力,隨緣啦!

陰公

叫妳老公放鬆d啦! 唔好比太大壓力自己
苦瓜媽媽 寫道:

苦瓜媽媽, 我都好明白父母想比小朋友入到自己心儀的學校, 或者條路會好行些, 盡量放鬆吧, 但你小朋友都好乖,又明事理, 懂得同你地 say sorry, goody luck.  

我而家好guilty呀,囡囡而家去到邊都要抱,好冇安全感.好似自己d大人搞到個囡咁様.你以為佢mug都唔識,其實佢mug都識. 你地d大人千祈要記住,唔好係仔女面前show 你d情緒啊!
:-? :-x :-P :oops: :idea: :mrgreen: :lalala: :wink: :chair: :weapon: :sleep: :party: :party:

小朋友真的會看懂大人的心情架, 好以我都報了很多間, 有些只是當見識及參觀的心態, 輕輕鬆鬆, 囝囝就表現奇佳, 好像去遊樂場.但自己比較緊張的學校, 阿囝好像感覺到, 就反而面試的時候不出聲, 所以做家長的就要先穩定自己的情緒, 小朋友才有好表現.
‹ 上一主題|下一主題