用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 語言治療訓練中!!求助
樓主: KaKa5131
go

[聽/語障] 語言治療訓練中!!求助 [複製鏈接]

我仔仔22個月大. 但只係出左9隻牙. 仍然講緊bb話. 單字都未有. 請問牙齒少對講野發展有冇影響?

原帖由 KaKa5131 於 06-11-27 04:19 發表
語言治療訓練中!!求助

BB現在在協康接受語言治療訓練中,但本人學識水平不高,請問姑娘所講的什麼'b'音'唇'音....等可以在那里找一些資料...例如...係唔係有一些音標....因為明明廣東話為什麼叫'b'音....

本人沒有學 ...

我手頭上有一份協康會於03年出的發音訓練圖咭手冊.
我唔知點解釋b音的字係點出黎, 不過就知咩字係b音.
希望幫到你.

/b-/

先由單字開始  : 筆 / 杯 / 餅 / 煲 / 波 / 包

跟住係b音的詞語 : 水 / 蘿  / 波板  / 粉 / 紥 /
拜拜 / 爸爸 / bb  /  日 ..

三詞或以上  : 馬線   /  漢堡  / 壁報板 / 電飯 /
曲奇 /  士多梨  /  搖搖  / 波糖  /  太陽伯伯

你把這些字製成字咭, 加上圖畫.
同小朋友玩遊戲, 如反轉輪流抽(由單字開始).
抽到就讀字.  如果小朋友讀到無心機, 可以每個字讀到5次啱音, 就玩一樣小朋友鐘意的野, 如打鼓3下等.

“稚言治語”可否對我囡囡的訓練提供意見?

稚言治語可否對我囡囡的訓練提供意見?

我囡囡28mths25mths評估自閉傾向,只有一些單字同詞組,如:我要、洗手、錫錫妹、冇事呀。可能口肌差D20mths時仲未懂嚼餅乾,但現在吃到肉片、花生、萍果。

上了4ST,情況如下:

50分鐘一課:通常有3/4樣玩具(So far 玩過吹泡泡、疊杯、套圈、車、入波、汽水機、錢箱);尾二或最後俾3/4粒魚仔餅。暫時冇Check過口肌。

囡囡頭兩次去STeye contact好好,幾肯跟指示;但第三次開始知道ST要佢講單字同做手摯才俾佢玩具or小食,就開始發脾氣同遊魂,所以由第二到第四堂都係學伸出手講""。叫我在家練”B”音的字,同123..(推、擺..)

我囡囡又狡猾又硬頸,亦唔係好貪食,佢似乎唔多稀罕啲重覆的玩意同餅仔,多數伸手/点頭就唔講;講就冇伸手/点頭。如果就此膠著,應該点做?有啲字我知道阿女係識的,包括"""""""",但佢的耐性同服從性很有限。

我昨日同个ST傾過,問如果囡囡不按要求參與,會否轉吓形式,佢話隨便轉玩法會另小朋友牽着大人走,耐咗會更難教,但可以用佢偏愛的東豆西來引佢。

稚言治語

My boy who is now 19 months old.  He has stuttering problem.  Do you think I should go for speech therapy now?  If so, do you have any recommendations?

真幸運,找到這個post

我跟ST的做法,要囝囡囡佢伸手板和講"俾"先俾嘢佢,但做咗就快一個月進展麻麻,都係有手冇声/有声冇手,依家連工之人姐姐都覺得唔可以對佢太順攤,自動要求佢伸手講"俾"至俾枝奶佢,結果尋晚回囡 囡拍枱趷地,搞了20分鐘下大龍鳳才呼洐一声。

有人話要堅持教法;有人卻話唔好俾壓力,總之父母要邊做邊講,直至小朋友吸收到為止。各位家長會用哪一套?

原帖由 杰杰媽 於 07-7-29 13:48 發表
稚言治語,
我個仔仔2歲8個月都只係講單字,發音亦唔清楚,我發現佢到依家都成日好似bb仔咁流口水,我想問係唔係佢口部肌肉有問題,引致發音唔清呢?有冇方法訓練口部肌肉? ...

你個仔同我果個好似,又係咁上下大及同一樣個問題.

你仔仔有無做緊st既訓練??

原帖由 Mikiwong 於 07-7-29 00:23 發表
hinhinmummy

本人女兒今年四歲,發S音及F音不正確, 剛剛輪候政府醫院之言語治療要排到2010年, 外面之私人言語治療機構收費高昴,津貼機構就話要我等電話通知,請問協康要輪候幾耐?是否雖要轉介,?你可否PM資料給我如下: ...

Benji Centre will be cheaper.
‹ 上一主題|下一主題