用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 語言治療訓練中!!求助
go

[聽/語障] 語言治療訓練中!!求助 [複製鏈接]

語言治療訓練中!!求助

語言治療訓練中!!求助

BB現在在協康接受語言治療訓練中,但本人學識水平不高,請問姑娘所講的什麼'b'音'唇'音....等可以在那里找一些資料...例如...係唔係有一些音標....因為明明廣東話為什麼叫'b'音....

本人沒有學過音標,中文也有音標嗎??  

有冇書或網址???

Re: 語言治療訓練中!!求助

KaKa5131

可吾可以有多d資料? 你bb幾大? 上左幾耐堂, ^識講野未?

你有無陪仔去上堂? 如果有的話, 你會見到個姑娘同個仔講乜野字, (b...我無學過所以吾知), 例如我仔依家執緊s音, 就會發覺, 原來樹, 食, 梳呢d字, 係s音, 好難解釋比你聽點分, 但你有去上堂, 你見到個st教, 就會好自然會知.........

同埋st通常會比d圖片你返屋企做home work

BB--女仔.
就快2歲.
估計腦部問題影嚮(CT, X ray, MRI x2) 均做了要再做3rdMRI.
評估了(尤德及協康)==>語言'慢'
本人有去上協康堂.(上了二堂)
有三個單音 [da] 沒有意識, [比] & [包] ( 但每一次講都彎哂腰,而且是一個字,不會說 '比比' & '包包')
未叫我(媽),....亦未識講奶奶!
~~~~~~~~~~~
上堂時姑娘叫我講多D 俾,杯,波,飽,擺,爸,

但BB不肯講,我已經提他開口,但每次BB仍'close'個嘴連音都不發一些,只會望向另一處,

偶然我發一些音教他說,他嘴仔開了並發一些音(不是那個正確音)我也重覆一次然後讚他並說叻,但也不能鼓勵BB開口....

hinhinmummy 寫道:
KaKa5131

可吾可以有多d資料? 你bb幾大? 上左幾耐堂, ^識講野未?

你有無陪仔去上堂? 如果有的話, 你會見到個姑娘同個仔講乜野字, (b...我無學過所以吾知), 例如我仔依家執緊s音, 就會發覺, 原來樹, 食, 梳呢d字, 係s音, 好難解釋比你聽點分, 但你有去上堂, 你見到個st教, 就會好自然會知.........

同埋st通常會比d圖片你返屋企做home work

甘你講的b音, 吾同我講既音, 我果種, 應該係個小朋友已經識講野, 但要糾正佢發音的執音, 你果種, 應該係小朋友未識講野, 要求佢發出的b音

有三個單音 [da] 沒有意識, [比] & [包] ( 但每一次講都彎哂腰,而且是一個字,不會說 '比比' & '包包') ----------->因為st吾suggest教小朋友講疊字, 例如我們好like教小朋友車車, 但佢地只會教小朋友講單字'車'

我估, 你依家要做的係, 搵多個人幫你, 如果你小朋友還係飲緊奶, 每次比奶佢時, 一個企係佢面前, 拿住支奶, 另一個企係佢後邊, 捉實佢個頭望住你, 要佢講'比' or '要' or '奶'(subject to 你的st要求佢果個week講乜野音), 然之後比奶佢, 我覺得最正常開頭學的應該係'比'or'要'呢一個字

初頭佢地係吾會講得正架, 但吾緊要架, 只要佢有音都收貨, st通常吾會一早執佢地音, 因為執音係好悶, 所以會要佢地開左口, 理解有一定程度, 先會同佢地執音, 所以正吾正個音吾緊要................最緊要佢肯開口

KaKa5131 寫道:
BB--女仔.
就快2歲.
估計腦部問題影嚮(CT, X ray, MRI x2) 均做了要再做3rdMRI.
有三個單音 [da] 沒有意識, [比] & [包] ( 但每一次講都彎哂腰,而且是一個字,不會說 '比比' & '包包')
未叫我(媽),....亦未識講奶奶!
~~~~~~~~~~~
上堂時姑娘叫我講多D 俾,杯,波,飽,擺,爸,==> 對啦, 這些要合咀講的就是/b/音字了. 通常小朋友的語音和語言發展都是從這些合唇音開始. 而且上述字眼在小朋友發展初期都比較常用, 所以姑娘教你的小朋友如此說.

但BB不肯講,我已經提他開口,但每次BB仍'close'個嘴連音都不發一些,只會望向另一處,

偶然我發一些音教他說,他嘴仔開了並發一些音(不是那個正確音)我也重覆一次然後讚他並說叻,但也不能鼓勵BB開口....
==>初時小朋友可能未明白發聲音的意思, 和未掌握技巧, 所以初時的確有d難度架! (無論對小朋友定家長都是). 所以起初除了要用言語稱讚小朋友之外, 最好都加上"物質"的獎勵, 令小朋友明白"講說話有好處"! 例如講: "俾"來要求她喜歡的玩具/ 食物, 最好不要一下子給太多, 那麼她就有機會練多一兩次啦~ 就算起初發音不正也不要緊, 最重要是先有動機! 而你會重覆一次給bb聽也是非常好的做法! 加油呀!

原文章由 KaKa5131 於 06-11-27 13:27 發表
BB--女仔.
就快2歲.
有三個單音 [da] 沒有意識, [比] & [包] ( 但每一次講都彎哂腰 ...

Dear KaKa5131,

May I know what's MRI?  MRI can determine what's the cause of the late development? Where will provide such service? Is it expensive?  Sorry for so many question...

hinhinmummy

本人女兒今年四歲,發S音及F音不正確, 剛剛輪候政府醫院之言語治療要排到2010年, 外面之私人言語治療機構收費高昴,津貼機構就話要我等電話通知,請問協康要輪候幾耐?是否雖要轉介,?你可否PM資料給我如下

[email protected]

原文章由 Mikiwong 於 07-7-29 00:23 發表
hinhinmummy

本人女兒今年四歲,發S音及F音不正確, 剛剛輪候政府醫院之言語治療要排到2010年, 外面之私人言語治療機構收費高昴,津貼機構就話要我等電話通知,請問協康要輪候幾耐?是否雖要轉介,?你可否PM資料給 ...

協康會的青蔥計劃是不用轉介的,不過收費和私人機構的相若(甚至更高﹗)。如果只是單純地只有這兩個音讀得不正確,很可能只需要3-5節言語治療便可以(當然你要勤做家居訓練﹗)。有些私營治療中心會為有經濟困難,而孩子又真的需要接受治療的家庭提供短期的免費或減費服務。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

原文章由 mormorchan 於 07-7-27 16:14 發表
Dear KaKa5131,
May I know what's MRI?  MRI can determine what's the cause of the late development? Where will provide such service? Is it expensive?  Sorry for so many question...

MRI即是磁共震掃描,主要是用來檢查軟組織,例如腦部及神經線。例如如果一個孩子是因為腦積水引致腦細胞生長受影響的話,在以從掃描中看得出來。不過,更多的情況是,做完之後仍看不出任何引致孩子發展遲緩的原因。你到政府的兒童體能及智力測驗中心做詳細評估後,醫生可能會按需要轉介做MRI。過程需要孩子保持不動,所以有機會會給一些藥物來讓孩子睡著了才做。私家醫院也有MRI做,應該要幾千元。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

稚言治語,
我個仔仔2歲8個月都只係講單字,發音亦唔清楚,我發現佢到依家都成日好似bb仔咁流口水,我想問係唔係佢口部肌肉有問題,引致發音唔清呢?有冇方法訓練口部肌肉?

稚言治語

多謝你這位有心人能解答我們家長之疑問

原文章由 稚言治語 於 07-7-29 01:10 發表

協康會的青蔥計劃是不用轉介的,不過收費和私人機構的相若(甚至更高﹗)。如果只是單純地只有這兩個音讀得不正確,很可能只需要3-5節言語治療便可以(當然你要勤做家居訓練﹗)。有些私營治療中心會為有經濟困 ...

我有朋友個仔仔得一個音不正確,結果一堂就已經搞定了(結果當然要視乎個人而定),若然要排咁耐,你不如用多少少錢,找私人的好過,早d搞定早d等小朋友有多d自信,社交都好d

原文章由 杰杰媽 於 07-7-29 13:48 發表
稚言治語,
我個仔仔2歲8個月都只係講單字,發音亦唔清楚,我發現佢到依家都成日好似bb仔咁流口水,我想問係唔係佢口部肌肉有問題,引致發音唔清呢?有冇方法訓練口部肌肉?

就咁睇黎, 你0既小朋友口肌似乎唔係太好
同時表達能力亦有遲緩..
不過邊組肌肉同表達能力遲緩幾多, 就真係要做評估先可以知.
因為口肌同語言訓練係要度身訂造的!

原文章由 杰杰媽 於 07-7-29 13:48 發表
稚言治語,

這種情況有以下幾種可能性:

1. 2歲8個月的孩子有好些音還未能發清楚是很正常的。以粵語為例,部份聲母較難掌握,要到差不多四歲時才完成整個發展過程。

2. 孩子本身的口肌較弱,可能是肌肉張力較低(例如在一般情況下,口部是微微張開的)、感應口水量的感覺細胞不夠敏銳,又或者肌張正常,不過在控制方面較弱。這種情況的話,通常和腦部發展有關,而且常伴有大肌肉及/或小肌肉都比較弱。

3. 小朋友的口肌發育,主要是靠吃東西和說話來活動口肌。就好像我們靠做運動鍛鍊肌肉一樣。因此,一個較遲說話,或說話較少的小朋友,口部的活動相對較少,口肌便會比同齡小朋友弱。這個情況多數會隨著孩子的表達能力增強後,說話多了而改善。

如果是2. 或 3. ,孩子通常會有咀嚼欠佳的情況。要麼不肯咀嚼較韌的食物;要麼"求其"咬兩下便把食物吞下去﹗

4. 發音不清楚也可能是聽力有問題;又或者聽力正常,但小朋友分析語音的能力不足,無法解構語音的結構,便無法正確地說來。

看到這裡,相信你也明白,要改善這個問題,需要針對原因,所以無法在此教你。請你先找言語治療師評估。再者,2歲8個月還只懂說單字,孩子的確需要開始接受言語治療了。

原文章由 Mikiwong 於 07-7-31 00:15 發表
稚言治語
多謝你這位有心人能解答我們家長之疑問

不用客氣,舉手之勞而已(我打字很快的啊﹗)。

原文章由 稚言治語 於 07-8-1 00:13 發表

這種情況有以下幾種可能性:

1. 2歲8個月的孩子有好些音還未能發清楚是很正常的。以粵語為例,部份聲母較難掌握,要到差不多四歲時才完成整個發展過程。

2. 孩子本身的口肌較弱,可能是肌肉張力較低( ...

稚言治語

我的女子現在20們月,她應該是你所指的2和3點,
2. 孩子本身的口肌較弱,可能是肌肉張力較低(例如在一般情況下,口部是微微張開的)、感應口水量的感覺細胞不夠敏銳,又或者肌張正常,不過在控制方面較弱。這種情況的話,通常和腦部發展有關,而且常伴有大肌肉及/或小肌肉都比較弱。

3. 小朋友的口肌發育,主要是靠吃東西和說話來活動口肌。就好像我們靠做運動鍛鍊肌肉一樣。因此,一個較遲說話,或說話較少的小朋友,口部的活動相對較少,口肌便會比同齡小朋友弱。這個情況多數會隨著孩子的表達能力增強後,說話多了而改善。

應該點樣改善呢?

多謝您,稚言治語!

稚言治語:

我個case 同 mikiwong 一樣, 都係s音發得唔好, 想問可否提供一些渠道等我參考下? 因我都係等政府, 但等得黎個小朋友都5-6歲, 唔知到時會唔會好難紏正?

原文章由 稚言治語 於 07-7-29 01:10 發表

協康會的青蔥計劃是不用轉介的,不過收費和私人機構的相若(甚至更高﹗)。如果只是單純地只有這兩個音讀得不正確,很可能只需要3-5節言語治療便可以(當然你要勤做家居訓練﹗)。有些私營治療中心會為有經濟困 ...

HI ...
我仔仔2-4/12, 但講嘢仍然有好多唔正音 (即只有我聽得明, 其他外人就完全唔明 ).今日打電話去協康會問治療時間, 佢地話要排3至6個月 ...請問有咩方法可以排得快D.
請講比我聽

大家可以試一試這個網址
學童患有言語障礙是十分常見的問題本網站為家長提供一些基本的指引及教材讓家長能在家中為子女進行訓練

http://members.fortunecity.com/mm390/

原文章由 fannynsf 於 07-8-18 12:38 硐表
稚言治語:

我個case 同 mikiwong 一樣, 都係s音發得唔好, 想問可否提供一些渠道等我參考下? 因我都係等政府, 但等得黎個小朋友都5-6歲, 唔知到時會唔會好難紏正?

...
‹ 上一主題|下一主題