用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗幼稚園家長天地
go

玫瑰崗幼稚園家長天地 [複製鏈接]

玫瑰崗幼稚園家長天地

不如我地group 埋d post 係呢度
唔洗兩邊post 呀!!!

Re: 玫瑰崗幼稚園家長天地

hello! My baby has been admitted the pn (am) class.
How are you!

我今日都有去playgroup 呀!!!
我覺得安排得好好呀, 老師又nice 我女女好喜歡她, 又主動拖老師(不過老師聊佢幾次佢先show人扮cool)
我幾喜歡不過係人多左d。
今日又有野食(我見d野食都好浪費呀!!因為女女唔太食得多)又有野玩個theme係picnic都幾好呀
幾有趣,我以前出去玩playgroup都冇試過, ok 呀!!
我地去左球場跑來跑去, 女女好開心呀, 佢好想去公園玩, 不過冇去, 唔知有冇機會??

不過地下真係有d滑, 大家都慢慢行, 我今日係第3組呀, 有冇人一樣呀??

我女女k1 架
nice to meet u
你今日有冇去玩呀??

大家好呀!

今日既PG真係安排得好好呀.咁多人係幾個課室轉來轉去都唔係咁亂,老師又有耐性.d通心粉重好好味呀!囡囡自己都食左一半啦!

Hi. milk_milk,

對呀!對呀!謝謝妳呀!現在不用兩邊走了!
有一位家長(忘了那一位)問$550留位費的事,我有經驗識得答,交了$550留位費便當是RHS一份子,除了預留九月學位外,有甚麽大型活動會預你一份,去年我參加的新年年宵市場,很大型,個個小朋友都穿中國衫(我囡囡都有穿),老師家長都穿,又有小朋友舞獅、又有嘢食,重有攤位遊戲同理新年禮物,又有很多新年"景點"影相,很有新年氣氛!         

今天可能人多和早上下過雨,又人來人往,平日OK wor,不太滑,我見老師們教小朋友排隊行得很慢、很小心,有時潮濕天氣會舖紅地氈,都OK!

早晨,
有無05年bb聽日會返親子班呢?唔知聽日山上會唔會特別

您哋有冇住東區架, 點解咁遠您哋都揀玫瑰崗呢?我自己就覺得3年既學校環境都好重要!
我老公就話鬼叫遠咩, 只可以揀返明我同欣苗, 住筲箕灣既媽咪, 您哋都知明我既環境啦 !殘到痺!愛蝶灣入面間欣苗, 叫做冇得揀之中-喇!

所以其他幼稚園除咗環境冇得比,
(A) 【玫瑰崗】---程度一樣唔淺, 學費$16xx, 有學券
(B)【明我】---谷既讀得深, 派返筲箕灣 Band 1 小學, $2,300學費, 有學券, 但學校殘舊, 學校d 畢業典禮或大型活動都邀請到名知名人事, 因為校長有江湖地位嘛
(C)【欣苗】--比較新 (6年校舍, 叫做新式幼稚園裝修, 同埋每日都有外藉老師上英文堂架!不過校舍就唔係好大可能有/冇學券

您哋係我會點決定呀?點先可以拗得掂我老公呀?仲有3 日就deadline 喇!
我老公話嫌遠, 打風落雨, 小朋友唔舒服, 吓吓都要的士來回, (仲要call 車個隻, 因為的士都要行返落斜坡先有得載),咁會好麻煩 ! 所以佢呢一刻仍然決定唔比囝囝讀!但我就越來越鍾意呢間學校, 星期六去完playgroup 就更加鍾意,  最衰我老公仲係嫌遠, 所以我好羨慕您哋可以毫無顧慮同懷疑將小朋友呢3-4年交比呢間學校!您哋d 小朋友好幸運呀!     

katiebbmama:

我都係果句, 返左playgroup 先啦.  試左d交通問題先啦.

Want to know any kid from Kowloon and study at RHS?

From bus schedule, only early morning and evening school bus for Kln route.  Then, how can my kid to attend am class and return home at noon??  

katiebbmama,

我都住東區, 雖然返學真係比較遠, 不過我都會去rhs.

其實車程都係20-30分鐘, 唔係好耐. 打風落雨或bb病要坐taxi, 但一年唔會有好多次, 唔緊要啦.

yamaneko,

我個女都係05年, 會讀pn am班, 明天會去playgroup, 希望見到你.

Hi, davina1213,

照我所知由於九龍太多學生,明年RHS會開將軍澳校車,你不用去藍田上車呀!   

hi~~

九龍校巴線沒有紅磡,我們較頭痛....
保母車又怕不多夠安全~

I advise you to pay the admission fee before 30 Nov, then your family can make the decision later.   

Hi,

我都是住在東區, 但我都會選擇RHS.

我老公初初都覺得遠, 想我們的小朋友讀明慧 (北角), 但經過去完明慧後和RHS的比較, 他便開始同意我選擇---RHS, 而且我希望我們的小朋友能在灣仔區讀小一, 固此我們決定選擇RHS.

其實我自己都覺得有些遠, 但無辦法啦! 我希望小朋友好....(希望沒有選擇錯誤)  

:

或者您與老公商量吓, 先比小朋友讀RHS, 如果真的不理想, 到k1轉回東區讀, 我自己覺得唔讀過不知, 而且k1-k3是比較重要過pn

I also live in Hong Kong East.  Firstly I have no idea to send my baby to Wanchai for nursery and I had discussed with my husband before and we thought that we could only accept the travel as far as North Point only.....
However, when I know RHS, I have changed my mind.... RHS is a well-known and good school; I believe my daughter will have good education there.  
I think I'm a lucky one, because I live in Hong Kong side, it is better than some families who live in KLN and NT and have to travel a long way to RHS.  
The school bus is OK for HK Island people, if I send my baby to 明我 ..etc. I also need travel...;
Besides if my baby is sick, the taxi fee from RHS to Causeway Bay is about $25-30 and MTR to HK East is $7... If my baby has to be taken back to home twice a month, it is only cause about $150 per month....., it is acceptable.
I will consider the quality of education first and the 'technical' matters second....
However I think a mutual agreement between couple is very important.  Hope your family can have the agreement finally.   

Dear katiebbmama,

對妳的感想覺得很touch,希望可以保留在這裏,希望妳不要介意。
我對自己的囡囡可以在RHS渡過她重要的童年生活,感到自己沒有選擇錯誤,去年playgroup至今,參加RHS大大小小的活動,我深深地感受到妳的feeling,想不到妳只來一天便feel到,環境好是硬件,老師的教學熱誠更是感受到的,對活動有新意,一絲不苟,全心全意為小朋友,還有老師之間的team work,氣氛很好,我想這便是為何可以吸引家長從遠處,甚至九龍、新界也到這裏讀書,畢業的家長依依不捨,不斷讚賞,也許便是這份熱誠、愛心....及很舒服的感覺。

hi, all mom,

早晨呀!星期六有參加playgroup 既家長同小朋友, 我諗都冇邊個唔比呢間學校吸引呀!

環境、空氣好, 老師真係好友善, 個個都好有笑容, 唔似得有d 幼稚園唔憂做咁, 而且值得一讚再讚既係佢哋好(有心)既活動安排, 相信當日有帶小朋友去既家長都定必滿意同感受到呢所學校裡面每一個教職員甚至工友既友善態度同埋真係覺得佢哋好有心辦學。

我都住東區, 都擔心長途交通問題, 除咗呢樣, 我同老公都再搵唔到咩理由唔比個仔讀一間咁好既學校, 最衰我老公仲係嫌遠, 所以我好羨慕您哋可以毫無顧慮同懷疑將小朋友呢3-4年交比呢間學校!您哋d 小朋友好幸運呀!   

hi,
My son is going to attend K1 next year.  I still that it is worth to consider this school although you live in Shaukeiwan.  I live in Siu Sai Wan but I think I make the right decision.  RHS has it's own school bus team - the travel time should be shorter than others without their own bus.  As I understand that it only takes a bit more than 30 mins from SSW to RHS.  I was told the student can get on the bus at 845am at SSW.  
Last Saturday, the driver told me on our return trip after the playgroup that there was one extra bus back to HK East as their morning experience told them that it was to long for the kids - they are flexible and they are considerate!
Why not give it a try?  I think if you decide to go back to 欣苗, they will still still accept your kid.
sasa
‹ 上一主題|下一主題