用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 IN 完協恩既家長 ~ 請進!!
go

IN 完協恩既家長 ~ 請進!! [複製鏈接]

IN 完協恩既家長 ~ 請進!!

大家覺得自己既囡囡表現點呀? 60個位唔知bk友佔幾多呢?

我囡囡除左答名同歲數外, 一概不理老師, 周圍睇, 時時都望住隔離個妹妹.

老師問船同飛機都要老師提先識講(平時係屋企識的), 問佢有幾多朵花又唔答, 連最叻既黃色都唔答, 真係俾佢激C.

今次都係無行

Re: IN 完協恩既家長 ~ 請進!!

哈哈.....我囡囡全程無冷場, 有問有答, 不知幾叻, 老師問東時佢答西, 攪到老師都一味係到笑. 我諗我囡囡機會係-100(攪事)

冇緣啦.........囡囡唔so人

我個囡都係,唔係好so老師,老師叫佢取糖給我,
她都唔錦取,最後要老師拿到她手上她才錦囉住粒糖來給我....
隨緣啦

請問有冇in父母呀?

我囡囡next sat in呀!  

pakyu0429 寫道:
請問有冇in父母呀?

我囡囡next sat in呀!  

只可由一名家庭陪入課室, 父/母坐係囡囡後面(約距離8-10)個位既椅子上等

我諗我囡囡機會都係很渺茫,同妳o地一樣唔望住老師, 但係望住隔離個妹妹, 老師問東時佢答西, 但係老師個樣好cool.

我阿女咪又係掛住望隔離個妹妹!
老師問佢,十問九唔應!問左佢好多次"妳叫咩名?",佢show 都冇show,攪到老師都好冇隱。最最後,阿女終於開佢把金口講佢個名,老師就寸佢"咩妳知妳叫咩名呀!"
真係"bear bear"聲!

各位家長,加油啦!

joan121,

我個囡表現完成同你個囡一樣,唔"蘇"老師之餘,仲答錯哂D問題,基本上佢係屋企完全認得答,算啦!無綠份口架嘞!
名校,見識過就算啦!

joan121 寫道:
大家覺得自己既囡囡表現點呀? 60個位唔知bk友佔幾多呢?

我囡囡除左答名同歲數外, 一概不理老師, 周圍睇, 時時都望住隔離個妹妹.

老師問船同飛機都要老師提先識講(平時係屋企識的), 問佢有幾多朵花又唔答, 連最叻既黃色都唔答, 真係俾佢激C.

今次都係無行

今日下午interview完啦!
女女全情都好好笑容!但老師問佢什麼名,佢都係唔答。
老師叫佢拿隻飛機給她,佢就自己拿著飛機玩。
後來老師問佢這個是什麼佢就答飛機。
跟著俾一些圖片佢,問佢飛機係邊到飛?
佢就沒有答不停把圖片收起。問佢有幾多隻Bees?
佢就跟老師講Bees。
我覺得個老師無唔鍾意。全程和女女一樣好好笑容!
唔可以講無chance!整體來講我覺得學校arrange得好好。
整個interview 15 mins就完成!我是早十分鐘到達的。

以過往的經驗唔好早30mins到,因為很多時約妳的時間還要等。小朋友無耐性,等半小時已經好叻。除非學校提供好多遊玩設施。通常學校一定唔會安排,因為玩完都要清洗。如果事後學校有細菌感染,學校會好太件事!所以希望家長唔好再講點解啲遊玩設備唔開呀!

我囡都有50%似你個囡,除左問名最叻之外,其他都係老師問東時佢答西,其中:

老師: 楂住飛機問係乜野?
我囡: 楂住巴士話"巴士,bus"
老師再問: 楂住飛機問係乜野?
我囡: aeroplane
老師: 邊樣悉飛拿比我
我囡: 摸住飛機,最後比隻青蛙老師話"frog"(真大整蠱)
老師: 數下有幾隻蝴蝶
我囡: 指指指,然後話"好多隻butterfly" (又一整蠱)

其他應該悉答o既問題都冇so老師。

老師無可奈何係到笑,但我o係後面笑到死。我囡全程都楂住Daddy比佢果同糖一路搖,一路in。照推算我囡囡機會係-80分。

In完之後老師同我傾左兩句,然後就大家講byebye。

不過值得一讚係in我囡個老師好nice好有耐心去引導我囡答,雖然係白費。我囡機會一定冇,況且又係細女,但總算見識過。

andy.c 寫道:

哈哈.....我囡囡全程無冷場, 有問有答, 不知幾叻, 老師問東時佢答西, 攪到老師都一味係到笑. 我諗我囡囡機會係-100(攪事)

今日in 9:10, 好彩8:45先去到, 因等侯的地方範圍幾焗窄, 又沒有開playground 比kids 玩.
眼見一則趣事 :
8:50 分到, 老師講完將近開始後, 有一個set 行頭西裝裙ol look mummy, 一支箭衝上來同老師講 :
ol look 女仕 : 我無綠色呢張紙
teacher : 面試証, 您無帶 ?
OL  :  (略大聲一丁點, 加高8度) 唔係呀, 我根本收唔到呀.
TEACHER : 連封信同單一起寄出的
OL : 無呢, 我肯定無收到呢
TEACHER : 吓, 您NUMBER 係 ......等我CHECK 吓
OL : 我IN 9:30 架, 我第XXX 號
TEACHER : 個時間咪係張面試証LAW,    ...您無收唔緊要啦, 我CHECK 番RECORD咪得LAW.

OL 當時都幾監介.   有小朋友架, 唔好做小木偶呀.  
TEACHER 及 OL 全程C 文,  真是一個袒白得可愛的老師 !

joeszewai 寫道:
今日in 9:10, 好彩8:45先去到, 因等侯的地方範圍幾焗窄, 又沒有開playground 比kids 玩.
眼見一則趣事 :
8:50 分到, 老師講完將近開始後, 有一個set 行頭西裝裙ol look mummy, 一支箭衝上來同老師講 :
OL  :  (略大聲一丁點, 加高8度) 唔係呀, 我根本收唔到呀.
TEACHER : 吓, 您NUMBER 係 ......等我CHECK 吓
TEACHER : 個時間咪係張面試証LAW,    ...您無收唔緊要啦, 我CHECK 番RECORD咪得LAW.

TEACHER 及 OL 全程C 文,  真是一個袒白得可愛的老師 !

咁既大話都講得出

會唔會真係收唔到,而早前已打電話confirm左no.及時間。如果唔係,就真係幾肉酸。

joeszewai 寫道:
眼見一則趣事 :

Hi joan121, cherry123 & siupoy818

My daughter was exactly the same as yours!! Really "bear bear sand" la

How old is your girl? Mine is Oct 04 and I knew that it's really "no chance" for her...... :cry: And also, did you all get any acceptance letter from other kinder?

Please keep in touch & see the result by the mid of Dec 06 la.....

Hopefully, we all can get what we want.........

elimama
[img align=right]http://b3.lilypie.com/-EiCp8.png[/img]

Hi,
My daugher also had a interview on yesterday, to me, I think the atmosphere for this interview is quite serious/cool , not easy for a child to involve in. do you have the same feeling.?

同一間房有兩個考生.通常咁情況都好影響我個囡, 佢會望住第二個小朋友.

same as yours..佢乜都無答..

HELLO joeszewai,
我囡囡都係果日in 9:10架! 我都見這位ol & 佢老公, 她女兒都幾活潑架! 我當時都諗, 嘩....好專業人仕   ...., 唔知老師會唔會睇呢d呢!    

我個女in時都ok, 老師有讚叻, 可是我囡囡是2004-10-30出生(收生年紀差不多最細),唔知會唔會因為咁唔收! 始終大把小朋友比佢選擇啊! 

醒目開學勳章 貢獻勳章

Dear all,

我個囡星期六下午in 完, 呀囡有問有答但有d答錯, 我覺得我呀囡表現ok, 至於會唔會有幸入學隨緣啦!  

ps. 同一間房有兩個考生真係有d影響隔離果個!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。
‹ 上一主題|下一主題