用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入讀根德園or 宣道/禮賢好?
go

入讀根德園or 宣道/禮賢好? [複製鏈接]

入讀根德園or 宣道/禮賢好?

根德園已取錄,但其實都心大心細 知道根德園入名小學較容易,但唔知宣道/禮賢又如何? 無學劵,學費$2477,對比宣道/禮賢貴$1700,真係唔知點揀 不過無論如何都會交留位費,因宣道/禮賢未面試!
Michaelia 似上帝的人

Re: 入讀根德園or 宣道/禮賢好?

我會揀根德園或宣道, 兩間都是很好....邊間收就讀邊間! 不過你要留意埋宣道有小學, 根德園沒有!

注意:九龍塘宣道小學唔多收宣幼的學生; 禮賢則禮幼會考慮先, 每年約收回一半幼稚園生.

根德園已收,而宣道1月面試,兩間各有不同,一間活動教學,一間傳統教學,根德入名資助小學有保証
namingo 寫道:
我會揀根德園或宣道, 兩間都是很好....邊間收就讀邊間! 不過你要留意埋宣道有小學, 根德園沒有!
:

去年囡囡3間都有留位, 最後選了kv。  作為家長, 開學至今兩個多月我對kv感到極度滿意!     

宣道幼稚園較難入, 因為有小學做BACK UP!
唔洗煩.你之前有無比過留位費先, 呢D錢唔慳得! 因為萬一宣道唔收仲有一間在手.否則就好似一位家長咁後悔都太遲了.

多謝意見!
[quote]
happypenguin 寫道:
去年囡囡3間都有留位, 最後選了kv。  作為家長, 開學至今兩個多月我對kv感到極度滿意!        

sunnylcl,

我都曾担心kv太傳統太多功課, k2未知, 但以阿女k1目前來說仍相當之輕鬆, (相對迦x nursery 舊同學仔進度超快兼已有功課做舒服好多), 小朋友每日返/放學都好開心。 缺點是實在太多學生!

見朋友的孩子都十分乖巧, 禮賢應該不錯, 但似乎較適合文靜的小朋友, 因我女太活躍, 朋友都指不適合我女而放棄。

原本宣道我都鍾意, 但hb不想有太多家長參與項目, 見同事所有假期都要預留給幼稚園, 因本身不太outgoing, 怕太多家長活動而最終放棄。

我覺得其實三間都很好, 是但一間都好okay.  希望你選到最適合小朋友及啱你心水的一間。  

happypenguin:
其實自己都較喜歡kv,不但只是名校,而是同你睇法一樣,因我女同是活躍型, 想她學習返學的規矩。
而自己亦是一位有十年經驗的幼兒工作者,眼見間學校用什麼新式的教學方法,對學生亦沒太大分別,轉來的是老師忙過不停,真正照顧及放在學生上又有幾多?升小學後有多少幫助?
再講,家長的角色亦很重要,活動教學不單是學校責任!自己已是全職主婦,所以有信心能互保不足。
其實自己已有決定,不過亦會去宣道/禮賢面試,當拿經驗!

To ymama:

宣道小學唔多收宣幼的學生? 哪麼宣幼的學生畢業後多升甚麼小學?

我聽聞禮賢的學生真的好開心,又有小學做back up,但請注意禮賢小學好似係深水(土步)區的,所以個中學校網去咗深水(土步)ga(若有錯誤,請指點)

kv收咗仔仔,但我都會照考宣道(宣道的中學校網在九龍城區)同禮賢的,當見識吓囉。

你的說法很對,禮賢唯一唔好,就是小學係深水(土步)區的,禮賢的老師真的對小朋友很好,很照顧,她們能教到小朋友很有禮貌、很有自信,對小孩子的成長不只是書本上的學習,在他們的品德培養也得益不少。     

宣小今年收60個宣幼, 是50%可回宣小,

宣幼就係呢樣唔好,若果唔係一定升到,遲點小學又要周圍撲...,不過我都照考,當見識吓囉。

根德園都會照交留位費,仲未有最終決定...(真係交留位費都交窮呀)

我有考培正、民生呀,佢哋會照單全收自己幼稚園的學生,有保障點law

AP will inform AK parents how many places they reserve for AK.  This year is 60.

AP will inform K3 parents how many places they reserved for AK.  This year is 60.
‹ 上一主題|下一主題