用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到根德寄出既信呀????
樓主: WeWeWahWah
go

有無人收到根德寄出既信呀???? [複製鏈接]

Re: 有無人收到根德寄出既信呀????

cckg是基督堂呀!

lulucns 寫道:
乜cckg入DGS同DBS機會大d咩? cckg是否基督堂, 呢間學校好好的嗎

其實我都15/16, 講真, KV並唔係首選, 而且, 呀女依家讀緊幼兒院, 本身可以直上讀到幼稚園畢業, 只係間幼兒院/幼稚園本身冇名氣, 亦冇小學可以直升...
而太太覺得, 入一間有名氣o既幼稚園, 對將來搵小學會有極大幫助, 所以都會交留位費...
女兒出生日期: 2004年7月25日 :lol
一個login名, 兩夫婦用...不要見怪... :P

我有個仔,秉洋媽媽,

我都好明白你地都係想為仔女好慨好媽媽,想給他們最好的學習環境。呢次經歷都只不過是佢地人生過程之中的一小部份,並唔等於入唔到KV就無好小學收,但你要知道入到KV都唔=你一定入到出名慨小學。

小孩子的教育並不只靠學校,雖然佢唔收(末收)你,唔代表無其它機會。你地慨一舉一動都係佢地模仿慨對像,小朋友知道你地喊同唔開心係因為佢

chingchingbma,lulucns

恭喜晒! 恭喜!

Thank you, bigbighei.

bigbighei 寫道:
chingchingbma,lulucns

恭喜晒! 恭喜!

Is that ture? The school admits 692 students for K1 last year? WHAT!  if I divide 692/30 student per class, they will hv 23 classes of K1 (AM/PM)  

給各細b媽, 我有朋友個囝舊年考kv & st cat, 但st cat 都收左佢. 而且, 入唔到又唔等於第日讀書叻唔叻.  你地身邊都有好多11/12月出生既朋友, 一樣讀書/事業順利.  唔好太緊張, 真係唔得再諗下一步! 無論得/唔得, 大家已經通過一個人生考驗. 努力.
~easybring~

I got a friend whose daughter was born in Dec was also admitted to St. Cat.

elainehopl 寫道:
給各細b媽, 我有朋友個囝舊年考kv & st cat, 但st cat 都收左佢. 而且, 入唔到又唔等於第日讀書叻唔叻.  你地身邊都有好多11/12月出生既朋友, 一樣讀書/事業順利.  唔好太緊張, 真係唔得再諗下一步! 無論得/唔得, 大家已經通過一個人生考驗. 努力.

i received the waiting list letter just now

bigbighei,

Thanks.

Dear ruth_esther
其實interview個日我真係冇d咁唔好ge experence, 我覺得d老師都ok, 可能我係first round!  我記得我個仔當日在魚池邊排隊時有位幫家長check form ge 老師, 我個仔不停同佢講 "早晨呀""早晨呀""早晨"3次, 當時佢都冇理會我個仔, 我第一時間同我仔仔講 "唔緊要啦,老師忙緊聽唔到, 不過你做得好好" 其實我心諗咁都得? 但係後來佢黎check 我份form 時佢馬上同我個仔講返 "早晨呀", 原來佢係聽到。有幾間幼稚園都收左我個仔, 其實我自己都仲係15/16,因為kv 真係有好多人批評, 而我覺得當日arrogance o個d 唔係老師係 有d "家長", 我仔都有受到某某小朋友不太友善對待, 但佢地d父母 擋睇唔到, 所以我地只好 掗忍, 我當時都係諗如果我仔有d咁ge 家長d 同學...真係會好難受。
Anyway, 我都好似你咁, 聽日都有個interview, 希望可以到處睇睇唔同學校。
大家努力!

Hi all,

As i know there are two campus for KV,  one is in Dorset and the other is in Kent Rd.  What is the difference between two (eg Facilities, Area, ...)

Many Thanks !
BB Wong Ma Ma
My Blue Blue Pig born on 2005May05. Nice to meet all of you.javascript: justReturn() :-)

[quote]
enyay 寫道:
我有個仔,

我打個去KV,佢話所有信已全部寄出,包括reject & waiting list。今日會有消息,亦就佢o地o既處理方式作出反映,希望明年d媽咪唔使再受這些精神折磨。

By the way, 你有冇報st. cat 呀?

Good luck to you

enyay,

我收咗信了, 係reject 呀 不過我地無唔開心喎, 因為我相信每間幼稚園一定有佢地的優點, 所以我地會好努力去準備餘下的interview..

我都有in st. cat, 但嗰日in的經驗我覺得老師好求其, 即頭唔想講野咁, 所以印象麻麻, 其實我都未諗識bb讀邊間好, 我地都諗住in 完有邊間收時才決定, 咁你呢?

我有個仔,

Upcoming仲有民生,培正及協恩,金巴倫已經收

[quote]
enyay 寫道:
我有個仔,

Upcoming仲有民生,培正及協恩,金巴倫已經收

2/12前要交留位費及校巴費用。

DaddyX 寫道:
請問幾號前要交留位費 ??

係o羅!!! 2/12就要交留位費, 我唸我都好大機會比我個囡讀, 但係o係網上有幾個人話, 姐姐係呢間學校讀緊, 但係都無收到個細佬. (因為好多學校都會收埋細o個個!) 我擔心會係o甘, 到時都唔知點算?!?!? o甘下年我個囝入唔到呢間學校我就真係唔知唔知點樣送佢地返學啦!!!!

各位媽咪,

想請問下你地知吾知根德園的校長叫咩名啊?因我係後補位,想寫信去。多謝!!
‹ 上一主題|下一主題